- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Матурите - размисли и страсти ...
А някъде да пише задачата?
Дам, при положение, че аз съм 8 клас и отдавна съм запозната с произведението и темите, не би трябвало да представлява трудност на един дванадесетокласник.
Късмет им пожелавам, пък ще чакаме тук някой да се похвали, че е свършил добра работа![]()
Не си спомням това произведение, но Хаяши е извадила голям късмет.. след като това й се е паднало на пробната!Успех на всички, а догодина сме ние.
![]()
П.с : Матурата ще излезе след приключването на изпита, нали ?
Дам, както и явно формулираната тема върху "Заточеници", тази година не са я обявили заедно с произведението.
Сега прочетох за какво става на въпрос. Мен лично темата не ми харесва... ако я бяха дали на мен, нямаше да се справя.
Добре бе хора.. гледам, че сте 95та година?! Кога сте го учили това произведение, само аз ли не съм го учила още? Дори минахме Яворов, а да не говорим, че не взехме ,, Градушка'' , ,,Две хубави очи'' и тн. Учителите ни по литература постоянно се сменяват понеже са по заместване и почти нищо не правим..![]()
Дори и тогава не съм. Честно казвам.Сега го прочетох за първи път. Знам, че има такова произведение на Яворов, но мислех, че се учи в 12ти клас. Ужас.. изобщо не ни подготвят и май ще останем на максимата да разчитаме на теста.
![]()
Че ние Яворов го започнахме с "Градушка" и "Заточеници" !? Как така учителите ви пропускат едни от най-важните произведения? Като гледам какво не сте взели, предполагам, че и други произведения сте прескочили. Съветвам те да ги прочетеш сама + някакви анализи. Поне да знаеш основните неща..
Не. Не "разчитай на теста", а на себе си.
Яворов ви е идеално. Имате и стихотворението пред вас. И идеята в него е напълно ясна, може да се пише лист след лист. Радвайте се.![]()
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Учихме произведенията : ,, На Лора '' и ,, На нивата '' , а след това минахме на Елин Пелин.ох .. писна ми, а нямам пари за частни уроци. Ужас..
Успех на дванадесетокласниците, също така и на седми клас. Стихотворението, а и автора са ми любимци. "Аз не живея, аз горя."
Няма нищо страшно, че ще минеш и без частни уроци. Никога не съм ходила, няма и да ходя. Имам късмета да съм със страхотен преподавател по БЕЛ, но и вкъщи се подготвям допълнително.
За всяко произведение, което взимате, пиши кратък анализ/ резюме- това като съвет. На мен ученето ми е доста по-организирано по този начин.
Е, не изкарахте лош късмет, поне според мен. Да, можеше нещо още по-лесно, но и с доста трудни и гадни произведения можеха да ви зачукат. "Заточеници" е страхотна творба с ясно изразена идея, по която може да се пише много и то стойностни неща, а не само локуми. По-добре "Заточеници", отколкото любовната му лирика.
Абсолютно съгласна. Любовната му лирика е просто.. Абе радвайте се, не е нещо, по което да не може да пишете. :Д Малко със закъснение ви пожелавам успех! И приятелят ми е на изпит сега, брат ми също (7ми клас). Направо си умирам и за двамата. Дано се справят добре.
*сън*
И според мен е окей. Хаяши, честито, късметлийке :Д
Успех на всички, дано да сте доволни.
Everything changes, but beauty remains ...
Хора , огелпих се на матуратаТам където пише да не се попълва ( а е за учителите а/у ) , си изпуснах химикала и стана една точица в това поле .... А нали не трябва да се правят никакви знаци на листа и .... На есен ли да чакам ?
![]()