.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 2 от общо 2

Тема: Химия

Smile Химия

ще се радвам някой да помогне със задачите по химия, защото колкото и пъти да се опитвам да ги реша, не става просто...
    знам, че са лесни, но не схващам абсл нищо..

1) Колко грама йод са разтворими, за да се приготви 80г йодна тинктура с масова част на йода равна на 4%?
    2) На колко е равна масата на 44, 8 л О2 (н.у) ?
    3) Колко грама Al се съдържат в 408 грама Al2O3?
    4) Изразете с уравнение взаимодействието на магнезий и солна киселина, изравнете и съставете всички възможни моларни отношения!

2) 1 mol O2=22,4 l, защото кислородът е газ, а обемът на всеки газ е 22,4 литра. От това разбираме, че става въпрос за 2 mol O2 (2O2=2x22,4=44,8 l). Молекулата на кислорода е съставена от 4 кислородни атома (2O2=4O). Тук вече използваш периодичната система на химичните елементи. В нея пише, че един атом кислород тежи 16 грама (O=16 г). Умножаваш 4 по 16 и в крайна сметка се получава, че масата на 44,8 л О2 е равна на 64 г.

3) Тук отново използваш Менделеевата таблица. След малко изчисления разбираме, че 1 mol Al2O3=102 г. Щом в задачата споменават 408 грама от това съединение, значи става въпрос за 4 молекули от него (4Al2O3). Сега гледаме само алуминия, защото търсим само неговото тегло: 4Al2... Става ясно, че съдържанието на алуминий е 8 атома. В периодичната система на химичните елементи пише, че 1 атом Al=27 г =>8Al=8x27=216, т.е. в 408 грама Al2O3 се съдържат 216 грама Al.

4) Mg + 2HCl->MgCl2 + H2 - това е изравненото уравнение. За моларните отношения използвай формулите за масова част [W(A)=m(A)/m(сместа)] и моларна маса [M(A)=m(A)/n(A)], като при първата формула A е веществото, чието процентно съдържание търсиш, а при втората - веществото, чието количество в mol-ове търсиш.

Обясних ти нещата максимално подробно, точно и ясно, така че да ги разбереш. 1) се решава както 3) + формулата за масова част от 4) - просто трябва да знаеш каква е емпиричната формула на йодната тинктура , а останалата част от 4) ще можеш да я решиш, ако си разбрала нещата от 2), 3) и формулите. Всичко останало в тези задачи е въпрос на математика.
    Ако въпреки всичко не разбираш нещо, попитай преподавателя си по химия или някой друг учител, който е наясно с нещата. Все пак си е друго, когато някой ти обясни нещата на живо.
    Съжалявам, че в момента не мога да ти разясня повече как точно се използват формулите, които ти казах, но сега нямам достатъчно време, а на компютър е много по-трудно и бавно да се решават такива уравнения.
    Още нещо: понеже малко импровизирах при решаването на тези задачи, не изключвам възможността да съм объркал нещо. Ако е така - нека някой да ме поправи и/или да допълни, ако има нещо важно, което съм пропуснал.

Няма да ти губя времето повече. Успех и ако имаш някакви други въпроси, по всяко време можеш да ме питаш! Химията на този етап е любимият ми предмет и за мен ще е удоволствие да ти помогна.
    Последно редактирано от kinir2 : 05-19-2013 на 18:44

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си