- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- За или против брака
Никога не бих се налагал на жена си да ми вземе фамилията, ако сключа граждански брак, ама никога. Това си е нейната фамилия.
Точно защото майка ми ми ги е обяснила ПРЕКАЛЕНО настойчиво, ги отхвърлям. Мразя традиции, защото цял живот са ми се навирали в лицето, а смятам, че аз знам кое е най-добре лично за мен, а не някакви виждания които са останали от не знам си колко века. Осъзнавам важността на традициите и на семейството за обществото и за България, но дотолкова, че да уважавам избора на тези които спазват традициите. Аз да ги спазвам - не.
Аз лично бих бил безкомпромисен по този въпрос. Дори не си се представям да съм с вярваща жена. :Д А какво мислят родителите ми (и в частност майка ми), няма никакво значение.
Щом всички сте толкова ЗА брака и сватбите, предлагам да внесем предложение да се узакони многобрачието и да си бъде нещо нормално хората да се женят/омъжват с по колкото си искат жени/мъже. Харесваш Пешо - омъжваш се за Пешо. После срещаш Иван - омъжваш се и за него и вече имаш двама мъже в къщата. После мъжа ти Пешо среща Димитринка - жени се и за нея. И децата в къщата имат родители и резервни родители. Ако някой закъснява от работа - друг ще ги дундурка. После се сменяват и така. Щом човек може да има две или повече деца, защо да се ограничава със съпрузите? Да не говорим колко разнообразни ще станат нощите. На мен ми звучи много хубаво![]()
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Има и такива хора, да. Ама първо са рядкост, второ дори и с тях би имало конфликти. Примерно сега за Великден си бях в Германия, не отразих нито православния, нито католическия. Ако съм с такава жена сигурно ще ме ръчка да го празнувам. Или Коледа, елхи, подаръци, глупости...
Коледа и Великден могат да са чудесни семейни празници, без да се прекалява с религиозното. Аз ги празнувам, но в същото време не гледам на себе си като на особено вярваща.
Но да, щом чак до такава степен го отричаш, може би ти трябва жена, която напълно да споделя виждането ти.
О, като знам на мен каква радост ми беше Коледа като дете, ще украсявам елха с децата заради самите тях и ще им купувам подаръци.
Не е било толкова религиозното начало подбуда да празнувам, колкото че бяхме всички вкъщи. Цареше уют просто![]()
Последно редактирано от kalpazanka : 06-03-2013 на 11:18
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Погледнато реално, това си е просто една формалност, която с нищо не би трябвало да повлияе на отношенията на 2-ма души. Появят ли се деца или не дай си боже се стигне до разделяне, брака вече обвива връзката в правна форма. Подкрепям необходимост от брак.
За някои хора наистина са, ама при нас са по-скоро дразнещи семейни празници. :Д А ако зависи от мен, няма да си търся поводи да празнувам на християнските празници, за сметка на това бих обръщал повече внимание на националните празници и на рождените дни, отколкото се обръща внимание когато зависи от майка ми.
Иначе бих искал да допълня, че отношението ми към брака не е продиктувано от желание за свобода или отказ от отговорност. Аз си падам романтик и всеки път като се обвържа, ми се иска да продължи вечно, да имаме къща, деца... Освен това мразя да съм необвързан, несигурно и самотно ми е.
Само че в реалността не е така. Няма нищо вечно. Повечето бракове или се сгромолясват и се стига до развод, или се сгромолясват и хората търпят заради куп причнини, но едва се понасят в съвместния си живот.
Затова смятам че човек и да създаде семейство, трябва да има вратичка. И жената и мъжа трябва да си имат жилище и да имат достатъчно доходна работа за да хранят деца ако трябва сами, а не някакъв развод да ги остави на улицата. Пък дано мъжа и жената да са заедно докато смъртта ги раздели, само че практиката е доказала, че брака е прекалено немощно средство за да осигури това.
ЗА брака като символ. ЗА предложението, халките и медения месец. :Д Против сватбата и църковния брак що се отнася до мен. Не съм религиозна, а сватбите хич не са ми на сърце. Бих искала, ако някой ден се омъжвам, да го отпразнуваме по специален наш си начин.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Аз съм абсолютно за брака! Той дава сигурност и на двата пола, защото при евентуална кавга и раздяла - с документа всеки може да се защити в съда ,независимо дали ще е за разделяне на апартаменти, пари или деца!
Също така бракът е християнска традиция. Именно с губенето на традициите - хората стават все по-развратни.
А хората не бива да са развратни, защото традицията така повелява?
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
аз съм ЗА брака. Може да е подпис върху един лист хартия, но си е една прекрасна традиция, а от друга страна не знам точно как да го обясня, някак си на едно ново ниво. Ще ми се да усетя тръпката от това да бъда булка и прекрасният ми баща да ме заведе до олтара. Да се видя в бяла рокля и да прекарам един незабравим миг в който и двамата ще си кажем "ДА".
По-напред в коментарите, четох за пръскане на куп пари за сватба, като може да се спести от това за бъдещите деца. Ами ако децата са няколко години след въпросната сватба, няма ли да можете за тези няколко години да обмислите хубаво какво, що и как. И аз искам деца, искам да ги гледам как весело щъкат по апартамента/къщата и не са лишени от нищо, подчертавам - без да са разглезени, гледани, но не и глезени. Имам предвид, че всичко идва с времето си. Вярно, че всеки сам си избира какво да прави и как да го прави, но да.. както и да е.
Колкото до сватбата - какво пречи една сватба в малък кръг на близките хора.. не да поканиш 200 души и на 180 от тях да не видиш лицата през цялото време. Не ми трябва пищна и огромна сватба. Искам ключовите моменти, които изброих по-горе.
Може любовта да не продължи вечно, но остава едно уважение към човека от другата страна. От всичките неща през които сте преминали заедно и т.н и т.н.
В момента се намираме в дива свободия . Децата се 3бат от 10 годишни, а чалгата и кючекът са ключови понятия във всяка една сфера от живота. И да не си помислите нещо. Нито религиозен съм, нито спазвам много традициите, но от наблюденията ми - моралността все по-често губи основите си в днешно време.
Има традиции (като брака), които наистина е желателно да се спазват, поне до известна степен. Нямам предвид да се връщат старите патриархални и религиозни закони, с които наистина човек се чувства изолиран от света, но трябва да има някакви норми.
Последно редактирано от klimatronik : 06-03-2013 на 13:16
Да, щеше. Но не твърдя, че винаги става така. Много зависи от хората и както казах всеки сам избира за себе си. Някой може да изгради връзка с човека до себе си, която да трае вечно. Друг пък може да си развали всякакви взаимоотношения. Трети се търпят само заради децата. Но има и такива, които искрено се уважават, дори и да са се карали, и не смятат за нужно да развалят нещо, градено толкова време. Не казвам, че са много, казвам, че ги има ^^
Традицията предлага най-вредната форма на възпитание. Вместо да ти се дадат инструментите, с които сам да определяш моралната стойност на нещата, ти се дава готов модел на поведение, който на сляпа вяра трябва да отсъждаш, че е правилен. Защото, ако са ти е обоснована ценностната система, няма нужда да спазваш традиции, за да бъдеш морален. Защото традицията не е форма на възпитание, а е продукт на възпитанието. Тоест, не тя ще донесе моралът със себе си, а моралът ще донесе традиционната практика и традицията се явява мерило за културното развитие, а не първоизточник.
Тази теза обаче разчита, че традицията не е в разрез с "правилните" ценности. А "правилни" или е понятие, което се мени според гледната точка на човека или човекът напълно отхвърля съществуването на такива. Веднъж, трудно ще се намерят най-правилни, втори път, традициите остаряват, именно защото започват да противоречат на идеите на съвремието.
А свободията никога не е била продукт на капитализма, както и никога не е напускала човечеството. Тя е част от животинската му същност, която се мъчи от началото на цивилизацията да изгони.
Последно редактирано от Chacho : 06-03-2013 на 13:40
Не съм съгласна точно тук. Хората стават такива заради възпитанието вкъщи, родителите, отношенията на родителите и най-точно - средата, в която израстват. За едно семейство не трябва да е важно да седнат на масата точно на определени празници. Трябва да го правят винаги, когато имат възможност и да показват сплотеността си не само по празници, а във всеки един възможен момент. Така и самото дете ще се изгради по по-добър начин като човек. А не да те оставят на произвола на съдбата, ако искаш да ходиш да си трошиш канчето или абе изобщо прави каквото знаеш...