.
Отговор в тема
Страница 4 от 12 ПървиПърви 12345678 ... ПоследнаПърви
Резултати от 76 до 100 от общо 291
    Голям фен
    Цитирай Първоначално написано от naksdy Виж мнението
    Аз съм твърдо "ЗА" брака и сватбата! Не знам как жените тук, които го смятат за маловажно, как може да пренебрегнат сватбените вълнения, да се видят в бяла рокля, няма криене на обувка, няма баща им да ги изпрати до олтара...Еми няма да се откажа и толкоз! След време, като детето ти поотрасне, да гледате албума със сватбените снимки и да си спомниш за най-щастливия ти ден. А не да е - бааам, отидохме, подписахме, end of story...
    Или по-зле: "Емииииии направихме детето" и толкоз.
    Относно брака - не мога да го разбера това какво ви пречи да подпишете този лист хартия? Вярно, няма да промени с нищо чувствата, но родителите не са ли ви обяснили за ценностите на българското патриархално семейство? Или са решили да изрежат тази част от първите 7 години?
    Причините, които виждам, да не се сключи брак (макар и неоснователни за мен) са или родителите да не са традиционалисти и да са го предали това на децата си, или семейството да не е добре финансово. В първия случай спасение няма, защото това е заложено, докато във втория винаги може да се спретне една мини сватба с наай-близките роднини и ограничен кръг приятели. И да, няма да има украса за 1500лв, ами ще се измисли нещо по-скромно.
    Да не говорим че правилният ред на нещата са: годеж - сватба - бебе. И по възможност второто да не се застъпва с третото (но това е друга тема де).
    Относно фамилията - според мен трябва да се приеме фамилията на мъжа, независимо каква е. Страшно много си харесвам моята, но след брака ще си я сменя. Мисля че тук е каквото ти се падне - ако ще и Лайнарова да стана, пак ще я приема, това си е един вид уважение към мъжа. Ако той от своя страна иска да приеме моята - това вече е друг въпрос. Също така ако си успял човек - адвокат, доктор и т.н., допускам слагането на тиренце, но детето ще носи само и единствено името на баща си.
    Като цяло нека съм пълната консерва в темата, но от тия либерални прояви сме на тоя хал. Ако трябва да се прави нещо различно от традиционното, няма да се целя точно в брака.

Мега фен Аватара на PainMonopoly
    Град
    Аахен
    Цитирай Първоначално написано от GeGaSa Виж мнението
    Разбира се, тя ги прави.
    но забравих, че ти си още малка и ще си промениш мисленето, защото никой н3ма да те вземе..
    Никога не бих се налагал на жена си да ми вземе фамилията, ако сключа граждански брак, ама никога. Това си е нейната фамилия.

Цитирай Първоначално написано от naksdy Виж мнението
    Вярно, няма да промени с нищо чувствата, но родителите не са ли ви обяснили за ценностите на българското патриархално семейство?
    Точно защото майка ми ми ги е обяснила ПРЕКАЛЕНО настойчиво, ги отхвърлям. Мразя традиции, защото цял живот са ми се навирали в лицето, а смятам, че аз знам кое е най-добре лично за мен, а не някакви виждания които са останали от не знам си колко века. Осъзнавам важността на традициите и на семейството за обществото и за България, но дотолкова, че да уважавам избора на тези които спазват традициите. Аз да ги спазвам - не.

Цитирай Първоначално написано от Chacho Виж мнението
    И все пак се тачи, особено от родителите. Пожелай ми жена, която да е навита само на граждански.
    Аз лично бих бил безкомпромисен по този въпрос. Дори не си се представям да съм с вярваща жена. :Д А какво мислят родителите ми (и в частност майка ми), няма никакво значение.

Мега фен Аватара на Chacho
    Цитирай Първоначално написано от PainMonopoly Виж мнението
    Аз лично бих бил безкомпромисен по този въпрос. Дори не си се представям да съм с вярваща жена. :Д А какво мислят родителите ми (и в частност майка ми), няма никакво значение.
    Тру дат. Ако не е атеистка, вероятно ще ми е трудно да стигна до брак с нея.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Супер фен Аватара на JDeel
    Щом всички сте толкова ЗА брака и сватбите, предлагам да внесем предложение да се узакони многобрачието и да си бъде нещо нормално хората да се женят/омъжват с по колкото си искат жени/мъже. Харесваш Пешо - омъжваш се за Пешо. После срещаш Иван - омъжваш се и за него и вече имаш двама мъже в къщата. После мъжа ти Пешо среща Димитринка - жени се и за нея. И децата в къщата имат родители и резервни родители. Ако някой закъснява от работа - друг ще ги дундурка. После се сменяват и така. Щом човек може да има две или повече деца, защо да се ограничава със съпрузите? Да не говорим колко разнообразни ще станат нощите. На мен ми звучи много хубаво

Мега фен Аватара на LadyDi
    Град
    Варна
    Тру дат. Ако не е атеистка, вероятно ще ми е трудно да стигна до брак с нея.
    Защо трябва да е атеистка? Какъв е проблема да си вярва? Има хора, които вярват и без да имат необходимост да тичат на църква всеки божи ден или да се опитват да покръстят всеки невярващ по пътя си.
    This world is spinning around me
    This world is spinning without me
    And every day sends future to past
    Every breath leaves me one less to my last

Град
    Аахен
    Цитирай Първоначално написано от LadyDi Виж мнението
    Защо трябва да е атеистка? Какъв е проблема да си вярва? Има хора, които вярват и без да имат необходимост да тичат на църква всеки божи ден или да се опитват да покръстят всеки невярващ по пътя си.
    Има и такива хора, да. Ама първо са рядкост, второ дори и с тях би имало конфликти. Примерно сега за Великден си бях в Германия, не отразих нито православния, нито католическия. Ако съм с такава жена сигурно ще ме ръчка да го празнувам. Или Коледа, елхи, подаръци, глупости...

Град
    Варна
    Цитирай Първоначално написано от PainMonopoly Виж мнението
    Има и такива хора, да. Ама първо са рядкост, второ дори и с тях би имало конфликти. Примерно сега за Великден си бях в Германия, не отразих нито православния, нито католическия. Ако съм с такава жена сигурно ще ме ръчка да го празнувам. Или Коледа, елхи, подаръци, глупости...
    Коледа и Великден могат да са чудесни семейни празници, без да се прекалява с религиозното. Аз ги празнувам, но в същото време не гледам на себе си като на особено вярваща.
    Но да, щом чак до такава степен го отричаш, може би ти трябва жена, която напълно да споделя виждането ти.

Мега фен Аватара на kalpazanka
    Град
    пространството на Дисе
    О, като знам на мен каква радост ми беше Коледа като дете, ще украсявам елха с децата заради самите тях и ще им купувам подаръци.
    Не е било толкова религиозното начало подбуда да празнувам, колкото че бяхме всички вкъщи. Цареше уют просто
    Последно редактирано от kalpazanka : 06-03-2013 на 11:18

Чудиш се дали си бременна? Кажи:
    1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
    Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!

Шофирай разумно- стигни жив!

Мега фен Аватара на dimitar_ak
    Град
    София
    Погледнато реално, това си е просто една формалност, която с нищо не би трябвало да повлияе на отношенията на 2-ма души. Появят ли се деца или не дай си боже се стигне до разделяне, брака вече обвива връзката в правна форма. Подкрепям необходимост от брак.

Голям фен
    .
    Защо търкаш постовете? на умна ще ми се правиш значи.
    И какво стана със бана ми? или не можеш а?

Град
    Аахен
    Коледа и Великден могат да са чудесни семейни празници, без да се прекалява с религиозното. Аз ги празнувам, но в същото време не гледам на себе си като на особено вярваща.
    За някои хора наистина са, ама при нас са по-скоро дразнещи семейни празници. :Д А ако зависи от мен, няма да си търся поводи да празнувам на християнските празници, за сметка на това бих обръщал повече внимание на националните празници и на рождените дни, отколкото се обръща внимание когато зависи от майка ми.

Иначе бих искал да допълня, че отношението ми към брака не е продиктувано от желание за свобода или отказ от отговорност. Аз си падам романтик и всеки път като се обвържа, ми се иска да продължи вечно, да имаме къща, деца... Освен това мразя да съм необвързан, несигурно и самотно ми е.

Само че в реалността не е така. Няма нищо вечно. Повечето бракове или се сгромолясват и се стига до развод, или се сгромолясват и хората търпят заради куп причнини, но едва се понасят в съвместния си живот.

Затова смятам че човек и да създаде семейство, трябва да има вратичка. И жената и мъжа трябва да си имат жилище и да имат достатъчно доходна работа за да хранят деца ако трябва сами, а не някакъв развод да ги остави на улицата. Пък дано мъжа и жената да са заедно докато смъртта ги раздели, само че практиката е доказала, че брака е прекалено немощно средство за да осигури това.

Град
    Варна
    Цитирай Първоначално написано от GeGaSa Виж мнението
    Защо търкаш постовете? на умна ще ми се правиш значи.
    И какво стана със бана ми? или не можеш а?

Супер фен Аватара на Deadlock
    ЗА брака като символ. ЗА предложението, халките и медения месец. :Д Против сватбата и църковния брак що се отнася до мен. Не съм религиозна, а сватбите хич не са ми на сърце. Бих искала, ако някой ден се омъжвам, да го отпразнуваме по специален наш си начин.

Проблемът е, че аз ще се опитвам да я "откръстя". Или поне ще ни се разминават много фундаментални виждания. А напоследък поведението ми е диктувано основно от тях. Няма да можем да излезем на глава.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Мега фен
    Аз съм абсолютно за брака! Той дава сигурност и на двата пола, защото при евентуална кавга и раздяла - с документа всеки може да се защити в съда ,независимо дали ще е за разделяне на апартаменти, пари или деца!

Също така бракът е християнска традиция. Именно с губенето на традициите - хората стават все по-развратни.

А хората не бива да са развратни, защото традицията така повелява?

Мега фен
    А хората не бива да са развратни, защото традицията така повелява?
    Традициите и ценностите са крепили човечеството от хилядолетия , а сега идва един хамерикански строй и капитализъм, които се налагат над хората и всички изпростяват.
    Последно редактирано от klimatronik : 06-03-2013 на 13:02

аз съм ЗА брака. Може да е подпис върху един лист хартия, но си е една прекрасна традиция, а от друга страна не знам точно как да го обясня, някак си на едно ново ниво. Ще ми се да усетя тръпката от това да бъда булка и прекрасният ми баща да ме заведе до олтара. Да се видя в бяла рокля и да прекарам един незабравим миг в който и двамата ще си кажем "ДА".
    По-напред в коментарите, четох за пръскане на куп пари за сватба, като може да се спести от това за бъдещите деца. Ами ако децата са няколко години след въпросната сватба, няма ли да можете за тези няколко години да обмислите хубаво какво, що и как. И аз искам деца, искам да ги гледам как весело щъкат по апартамента/къщата и не са лишени от нищо, подчертавам - без да са разглезени, гледани, но не и глезени. Имам предвид, че всичко идва с времето си. Вярно, че всеки сам си избира какво да прави и как да го прави, но да.. както и да е.
    Колкото до сватбата - какво пречи една сватба в малък кръг на близките хора.. не да поканиш 200 души и на 180 от тях да не видиш лицата през цялото време. Не ми трябва пищна и огромна сватба. Искам ключовите моменти, които изброих по-горе.
    Може любовта да не продължи вечно, но остава едно уважение към човека от другата страна. От всичките неща през които сте преминали заедно и т.н и т.н.

Град
    Варна
    Цитирай Първоначално написано от urlittlelady Виж мнението
    Може любовта да не продължи вечно, но остава едно уважение към човека от другата страна. От всичките неща през които сте преминали заедно и т.н и т.н.

Щеше да е хубаво, ако винаги беше така, нали?

Цитирай Първоначално написано от klimatronik Виж мнението
    Традициите и ценностите са крепили човечеството от хилядолетия , а сега идва един хамерикански строи и капитализъм, които се налагат над хората и всички изпростяват.
    Каквото и да идва да си отива, ценностите са станали достатъчно автономни, че религиозните традиции да изгубят функциите си в днешния свят.

Мега фен
    В момента се намираме в дива свободия . Децата се 3бат от 10 годишни, а чалгата и кючекът са ключови понятия във всяка една сфера от живота. И да не си помислите нещо. Нито религиозен съм, нито спазвам много традициите, но от наблюденията ми - моралността все по-често губи основите си в днешно време.
    Има традиции (като брака), които наистина е желателно да се спазват, поне до известна степен. Нямам предвид да се връщат старите патриархални и религиозни закони, с които наистина човек се чувства изолиран от света, но трябва да има някакви норми.
    Последно редактирано от klimatronik : 06-03-2013 на 13:16

Град
    Варна
    В момента се намираме в дива свободия . Децата се 3бат от 10 годишни, а чалгата и кючекът са ключови понятия във всяка една сфера от живота. И да не си помислите нещо. Нито религиозен съм, нито спазвам много традициите, но от наблюденията ми - моралността все по-често губи основите си в днешно време.
    Има традиции (като брака), които наистина е желателно да се спазват, поне до известна степен. Нямам предвид да се връщат старите патриархални и религиозни закони, с които наистина човек се чувства изолиран от света, но трябва да има някакви норми.
    Съгласна. Нужно е да се обърне сериозно внимание на семейството и възпитателната основа, която то дава на децата като човеци. Затова за мен е важно децата ми да растат в здраво семейство, с двама родители. По възможност хетеросексуални

Щеше да е хубаво, ако винаги беше така, нали?
    Да, щеше. Но не твърдя, че винаги става така. Много зависи от хората и както казах всеки сам избира за себе си. Някой може да изгради връзка с човека до себе си, която да трае вечно. Друг пък може да си развали всякакви взаимоотношения. Трети се търпят само заради децата. Но има и такива, които искрено се уважават, дори и да са се карали, и не смятат за нужно да развалят нещо, градено толкова време. Не казвам, че са много, казвам, че ги има ^^

Традицията предлага най-вредната форма на възпитание. Вместо да ти се дадат инструментите, с които сам да определяш моралната стойност на нещата, ти се дава готов модел на поведение, който на сляпа вяра трябва да отсъждаш, че е правилен. Защото, ако са ти е обоснована ценностната система, няма нужда да спазваш традиции, за да бъдеш морален. Защото традицията не е форма на възпитание, а е продукт на възпитанието. Тоест, не тя ще донесе моралът със себе си, а моралът ще донесе традиционната практика и традицията се явява мерило за културното развитие, а не първоизточник.

Тази теза обаче разчита, че традицията не е в разрез с "правилните" ценности. А "правилни" или е понятие, което се мени според гледната точка на човека или човекът напълно отхвърля съществуването на такива. Веднъж, трудно ще се намерят най-правилни, втори път, традициите остаряват, именно защото започват да противоречат на идеите на съвремието.

А свободията никога не е била продукт на капитализма, както и никога не е напускала човечеството. Тя е част от животинската му същност, която се мъчи от началото на цивилизацията да изгони.
    Последно редактирано от Chacho : 06-03-2013 на 13:40

Именно с губенето на традициите - хората стават все по-развратни.
    Не съм съгласна точно тук. Хората стават такива заради възпитанието вкъщи, родителите, отношенията на родителите и най-точно - средата, в която израстват. За едно семейство не трябва да е важно да седнат на масата точно на определени празници. Трябва да го правят винаги, когато имат възможност и да показват сплотеността си не само по празници, а във всеки един възможен момент. Така и самото дете ще се изгради по по-добър начин като човек. А не да те оставят на произвола на съдбата, ако искаш да ходиш да си трошиш канчето или абе изобщо прави каквото знаеш...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си