- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- За или против брака
А, не е само хартийка. Хартийка + куп главоболия при развод е :Д
Колкото до традициите - ролята им за мен е да ни отличават като българи от останалите народи. Иначе изобщо не ми минава през ума, че са предписание за това как да се правят нещата правилно. През последните 100 години са се променили толкова много неща, че някои стари схващания са откровено казано абсурдни, макар че са били напълно на мястото си като са възникнали. Пример: без секс преди брака. Това е било защото не е имало контрацепция, което означава, че от една страна са се пренасяли болести от които можеш да умреш, от друга, ако една жена роди без да е женена, в тогавашния свят това би било катастрофа за нея и не би могла да гарантира оцеляването на себе си и на децата си. Сега е коренно различно.
Вярно е също така, че повечето хора са просто тъпи и единствения начин да се държат прилично е да ги е страх да не нарушат някакви традиции/закони/да не горят в ада и т.н. Но ако се опитваш да наложиш такъв калъп на хората, които имат наистина потенциал, оковаваш ума им и им пречиш да разгърнат този потенциал.
В случая с брака, за някои от вас очевидно той има сантиментално и символично значение. Е, за мен няма. Аз мисля по-скоро за това какво би станало ако се разведа. Смятам, че трябва и този случай да се разгледа, нищо че не се жениш за някого за да се разведете, защото вероятно ще имате деца, чиято съдба ще бъде заложена на карта. Освен това не смятам, че е справедливо, че закона при развод обикновено застава на страната на майката и майката може да вземе апартамента до навършване на 18 на децата. Ами ако проблема в семейството е майката?
Ами ако двамата постоянно се карат но не се развеждат защото не им се занимава? Това дали не травмира децата? Това сигурност за децата ли е?
Законите често просто са тъпи и недомислени, както и традициите. Искам да мога да направя нещата както аз смятам за правилно.
Да извърташ в другата крайност не е начин да водиш дискусия. Това което ти се казва е съвсем различно.
Всеки човек има някаква форма на морал и представа за добро и зло. Това са общочовешките ценности, които ги има във всяка религия и всяка ценностна система и които се базират на принципа "дръж се с хората така както искаш те да се държат с теб".
Добре, понеже и defendera ми го каза, подчертай ми много ясно, къде разбра, че всеки може да прави каквото си иска, било то правилно или не? Нищо такова не съм казал. Казах само, че традицията ти отнема възможността да прецениш кое е правилно или не е. Може традицията да ни е опазила държавата, но ако нямаше държави, нямаше да има и войни между такива. Ако хората не се деляха, сплотението не беше частично, а пълно, нямаше да има нуждата да се опазваме. Което всъщност е в основата на християнската идеология, която се стреми да приравни хората и учи на любов към всички. Къде е любовта в разграничението?
Нито съм отрекъл възпитанието, нито моралът, нито ценностите. Само казвам, че предпочитам един ден на детето си да кажа "Не пипай в контакта, защото ще те хване ток", пред "Не пипай в контакта".
В тази връзка ще разкажа един виц за маймунки, който нищо чудно и тук да съм чел:
Направили експеримент с 5 орангутана. Сложили ги в една клетка, където имало стълба, а най-отгоре на стълбата - банан. Когато за първи път една от маймунките се качила на върха на стълбата и изяла банана, над другите се включили пръскачки и ги измокрили целите. Когато слязла маймунката, останалите я набили.
След известно време поставили нов банан и друга маймунка тръгнала нагоре. Останалите орангутани я набили преди да се е качила. Така орангутаните се били известно време, докато не спрели да се катерят.
В един хубав ден сменили един от орангутаните с шимпанзе. Шимпанзето, без да има бегла представа къде се намира, веднага се запътило към банана и съвсем разбираемо, изяло боят. Така един по един подменили всички орангутани със шимпанзета. Тогава всички шимпанзета биели това, което понечи да се качи, без да знаят изобщо защо.
ПС: Можеш да излъжеш останалите, че нещо грешно е правилно. Но себе си - трудно.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
е този морал и представа за дбро и зло не се ли формира под принципите на родителите? Те са началната връзка със света и те учат, това е лошо, това не е, според техните виждания. Ти не може да знаеш, това добро ли е или е лошо, когато си на две годинки и искаш да бъркаш в пъпчето на мама, защото ти е кеф![]()
Доброто и злото са относителни понятия !! За това си има и правила.
Ако е Петко е възпитаван в клетна от психопат и за него е добро да убиваш хора, то за Иванчо, който израснал в сред будисти и монаси - дори червей не може да си представи да убие.
Същото е и за държанието. Ако Силвито е свикнало да се държи с приятелите си кат проста кифла , тя не може да говори на госпожата си си с на ,,ма , ве, пу тко ''...
Аз толкова искам да се оженя, ама няма булка, която да ме изтърпи (или аз нея).![]()
^А така. А ти, коментирайки ги отстрани, натякваш, че убиването на хора е лошо, както и слабоумието, които са твои критерии, сформирани от опита ти, както са се заформили "изкривени" по твоите представи критерии в Иванчо. В крайна сметка, ако не се опрем на индивидуалния опит, кое е правилното? Щото можехме всички да сме Иванчовци, израсли в психиатрична клиника.
Всичко правилно в човешкия свят се определя от желанието ни за щастие. Всичко извън него - не се определя.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Е... деление е нямало как да не има, защото преди светът е бил голям.
Не виждам нищо лошо да се спазват традициите и това е. Какво му е да закчиш мартеничката си като видиш щъркел. Не може да няма разделение между народите, освен , ако всички не приемем един език и едни ценности, което няма да стане.
Последно редактирано от klimatronik : 06-03-2013 на 15:01
Сигурност - друг път. Брака в масата от случаите не е по-различно от затвор. Може да има редки изключения където и двамата изключително много ценят това нещо, това не бива да се отрича, но на практика масово нещата не стоят точно като по приказките.
- В семейството на баба ми е имало редовни кютеци.
- В семейството на другата ми баба - диктаторство.
- В семейството на родителите ми имаше скандали и хвърляне на столове. Също така изневери и от двете страни (по различно време)
- На братовчедките ми баща им биеше майка им преди - това стана ясно съвсем случайно когато майка им си призна на моите родители, иначе никой не си е и помислял преди това че са имали проблеми. Сега не знам как е, не съм ги виждал отдавна.
- На приятелите ми техните родители се оказа че също не се разбират добре и има кютеци. И това го разбрах съвсем случайно, като никога преди това не бях си го и помислял - пред хората са много мили хора.
- За едни съседи си мислех, че са идеалното семейство... докато той не се появи един ден с молбата да изкарам на моя име SIM карта на Globul, понеже негов приятел не искал да получава писмата в пощата си.
- Преди години с шпионски софтуер разбрахме че мъжа на една моя приятелка й кръшка. Разведоха се после.
- Друга моя приятелка още преди години ми е споделяла, че мрази мъжа си защото пие. Още са заедно обаче. В този случай тя е с прекомерни претенции, човека си пие по една малка чашка вечер след работа с мезенце.
- Друга моя приятелка иска да се махне от нейния - не споделя интересите й, чужд й бил. Но имат деца големи колкото вас тук. Примирява със ситуацията засега, но все повече я гложди.
Брака е нещо хубаво като идея, което най-често прераства в извинението да не се предприемат мерки за освобождаване от даден проблем, или в основната причината да се продължават опитите по спасяване на семейството.
Иначе е романтично като срещнеш някой да искаш да се вземеш с него и наистина да го направите. Най-вече заради приказките и филмите това нещо се превръща в мечта за много момичета, пък и момчета. Само дето в приказките за семейния живот се казва единствено "И те живяли дълго и щастливо до края на живота си". Буквално приказката свършва със сключването на брака, нататък явно няма какво интригуващо да се разкаже.
Иначе едни умни хора са казали - когато нещо върви добре, не променяй нищо. Брака освен кирливия подпис е и много силна идея, която действа на съзнанието и подсъзнанието. За тези двойки които на следващия ден ще се почувстват по-свободни от преди, нещата могат и да тръгнат добре. За другите обаче... тцък.
Последно редактирано от JDeel : 06-03-2013 на 15:00
Е, тук ни се разминават мненията. Не мисля, че възпитанието играе кой знае каква роля. Просто голяма част от възпитанието ни се набива в несъзнателното, което в последствие ни се налага с неистови усилия да тласкаме към съзнаваното и да го преоценяваме. Но децата нямат избор, те няма как да съзнават. Вярвам обаче, че нищо от възпитанието не е нужно да е постоянно и неизменно. Можеш да се промениш във всеки аспект, стига да можеш да бръкнеш дълбоко в себе си и да видиш източника на поведението си.
трябва да имаш някаква основа, върху която да градиш - основата в случая е възпитанието на детето.
Освен семейната среда, хората ги възпитава обществото. Както се казва - с каквито дружиш , такъв ставаш. И това е мн вярно.
да, вярно е. Но корените на възпитанието са от семейството. После е детската градина, училището и изобщо средата, в която си.
Ахам.. и всичко е на подсъзнателни нива.. Съгласен съм обаче с Чачо , че всеки може да се промени, стига да иска , но трябва усилия и време.
За себе си съм решил, че основната цел във възпитанието на децата ми ще е да търсят точно тва желание за промяна.![]()
Между другото, докато сме на темата за възпитанието, че явно избягахме доста от основната. Мисля, че форумът дава доста добро възпитание, а вие? ^^ (сериозен съм)
Абсолютно съгласна съм, че трябва да се разгледа всеки един възможен вариант, но тръгнеш ли веднага и то явно с нагласата "ама ако се разведем..." направо обричаш нещата.
Поне за мен, бракът трябва да бъде много добре обмислено решение. За да го взема, трябва да се чувствам убедена, че съм Го намерила. Това не значи, че няма да съм с ясното съзнание, че след години можем да решим, че пътищата ни ще се разделят.
И все пак, никой не ви кара да сключвате насила брак в крайна сметка. Който иска се жени, който не, не се.
За сигурността съм съгласна донякъде.
Ох, и за морала, ценностите и традициите исках да кажа нещо, обаче в момента точно нещо не мога да си събера мислите и да коментирам адекватно.
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!