Сертификатът се подава заедно с останалите документи, няма как по-късно да го изпратиш.
Аз изкарах такава подготвителна година в Хайделберг, като отидох, не знаех и дума на немски (есента на 2011). Не знам как са курсовете в другите университети, но там вариантите са 2:
1. Кандидатстваш за университета, приемат те, не знаеш немски, изпращат те на техния си курс, таксата е наполовина, а след като го изкараш си продължаваш в университета без да кандидатстваш наново(за протокола - нямат архитектура там).
2. Кандидатстваш директно за курса, таксата е по-висока, след курса кандидатстваш за университет по избор.
Бях там 2 семестъра, изкарах DSH и кандидатствах на друго място. В момента ми е адски тегаво - всичко разбирам по време на лекциите и докато чета, но когато аз трябва да пресъздам нещо (било то писмено или устно), се запъвам ужасно и ми трябва доста време. Това зависи доста от специалността и предметите, които учиш. Аз например имам разни психологии и икономики, където материалът си е сложен и без да е на немски. В архитектурата има повече рисуване и математика и подозирам, че ще ти е доста по-лесно откъм език.
Мисълта ми е, започни усилено да учиш немски от сега. Гледай филми и чети книги на немски, намери си с кого да говориш. Като отидеш там, изкарай един курс, въпреки че "губиш" една година, със сигурност ще ти е от полза!
Малко хаотично обяснявам, извинявам се за което, та ако те интересува още нещо - кажи

p.s. Относно специалностите на английски - за магистратура има много, а бакалавърските се въртят в IT бранша, поне по мои наблюдения (в моя университет например има доста на английски, но са все Computer Engineering и подобни).