Егото и аз-ът са различни неща! Егото е аз-ът, който са ти наложили околните. Егото се формира от социалната ти среда-то зависи от одобрението на околните. Нали знаеш онова чувство, което се появява, като ти пишат 6 в училище или те повишат в работата-е това е "чесането" на егото ти. По същия начин, когато ти пишат 2 или те уволнят, егото ти се смачква и ако си лежал на него-потъваш и ти. Истинският ти, вътрешен аз е това, което ти си изградил като мнение за себеси. Той е онова, което нито двойката, нито шестицата ще променят. Той не се влияе от мнението и одобрението на околните и ако е по-силен от егото, никой и нищо не може да те накара да "пропаднеш" психически.
А що се отнася до състраданието и егоизма- Ницше го е казал: "нужда на нещастните“, защото чрез състраданието в края на краищата се показва единствено собственото превъзходство над нуждаещия се от състрадание. Състраданието поражда желанието да си винаги по-слаб и да имаш възможност да показваш своята болка. То е по-скоро егоистично, отколкото алтруистично чувство."