- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Какво ви кара да продължавате напред?
Когато остана насаме с проблемите винаги си повтарям, че има много хора в моята ситуация и щом те могат да се справят с трудностите значи и аз ще успея. Живота не е розов и по-добре, щеше да ни се стори скучен и нямаше да оценяваме щастието.
Я, една от любимите ми теми. Ще отговоря прилично.
Мотивацията при мен работи на две нива: първо, концептуално (смисъла на живота и как оценявам нещата в крайна сметка) и второ, емоционално (защото колкото и да искам да уча за да стана терминатор-космонавт, няма да стигна до никъде само с далечни цели). Втората част ми е по-интересна, защото 1вата е много по-обвиъз.
Първо, концептуално. Няма да се задълбочавам, но искам да видя какво ще стане след technological singularity. Искам да разбера няколко неща:
- Защо Вселената съществува изобщо и как е започнала да съществува?
- Какви мисли ще мисля когато в бъдещето, човечеството открие начин да модифицира човешкия мозък и си увелича интелигентността стократно?
- Защо аз съм Аз, или с други думи, защо хората имат съзнание (или, по-вероятно, илюзия за съзнание)? Как работи това на техническо ниво? Мисля че знам какъв отговор да очаквам тук и като го мисля ме избива на нихилизъм :Д
Второ, мотивацията на емоционално ниво. Предимно ме мотивират следните неща:
- Самоналожен самоконтрол и насочване на действията ми към това, което смятам за най-полезно; придържане към "правила", които съм си поставил
- Желание за власт и самоусъвършенстване
- Любопитство и желание да знам как работят нещата (в ОГРОМНА степен :Д)
- Търсене на атеншън (опитвам се да го премахна)
- Импулсивност/прокрастинация (много по-малко от преди)
Отне ми много време и четене за да стигна до тези идеи - не са случайни, всичките ги има в психологията. Много ми е интересно кои от изброените неща имате.
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga
В живота всичко е създадено за да бъде разрушено. Нищо не е вечно, живота няма смисъл, но поне можем да намерим нещо интересно, с което да се занимаваме докато сме тук. Веднъж приемеш ли тази истинa - никога повече няма да изпадаш в емоционални дупки.
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga