.
Отговор в тема
Страница 3 от 4 ПървиПърви 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 51 до 75 от общо 92
    Мега фен Аватара на Chacho
    Цитирай Първоначално написано от BlueFace Виж мнението
    "защо трябва да пренебрегна себе си и защо трябва на мен да ми е гадно, за да може на някой друг да му е добре? ".
    Защото щастието ми зависи от чуждото мнение и понякога чуждото мнение ми носи по-голямо щастие от моите повърхностни желания.

-Утилитарианствах макло ас
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Цитирай Първоначално написано от Violenza Виж мнението
    Напротив. Приемам съществуването на милиони индивидуални такива, но това не значи, че ги оправдавам, именно заради своя такъв. Обратната ситуация е абсолютно идентична.
    Именно, ако не са оправдани по твоя морал, то ти ще го съветваш спрямо собствения си, за да удовлетвориш твоята нужда да си праведна, а не да направиш него щастлив. От друга страна удовлетворяваш собствения си морал, за да си щастлива самата ти.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Супер фен Аватара на Zarity
    Град
    Шумен...
    Цитирай Първоначално написано от LadyDi Виж мнението
    Защо трябва да има проблем със самочувствието? Защо смятате, че всеки който изневерява, се чувства като непълноценна личност? Мотивите за изневярата могат да са безброй много и ако не познаваш човека от среща, кой ти дава право да го квалифицираш като такъв? Разсъждаваш единствено на база на собствения си опит, а това далеч не те прави обективен.
    Не е необходимо да има проблем със самоконтрола, за да изневерява. Обикновено, при такъв случай, изневерите не са системни, а единични и понеже няма самоконтрол, не би могъл да лъже приятелката си дълго.
    Колкото до липсата на трезва преценка - това също не може да знаеш дали е вярно, защото пък не познаваш нито приятелката му, нито жените, с които ѝ изневерява.

Подобни умозаключения, на базата на това, че някой е наранил теб по този начин и е в разрез с твоите собствени разбирания за морал, са логически грешни. Винаги. Такива квалификации могат да се дават само когато познаваш заинтересованите страни.
    Първо,не говоря на базата на личен опит с изневери,защото за радост нямам такъв.Говоря за разбиранията ми за самия човешки морал и познанията ми на хората като цяло.Единици са случаите при който изневярата е оправдана и определено в темата не става дума за такъв човек.В случая приятелката му не знае за случващото се,той й изневерява без друга причина освен,че така му е по лесно и иска адреналин.На базата на тия факти правя заключенията си.
    Последно редактирано от Zarity : 06-28-2013 на 12:35
    Брях,брях

Мега фен Аватара на LadyDi
    Град
    Варна
    Цитирай Първоначално написано от Zarity Виж мнението
    Говоря за разбиранията ми за самия човешки морал и познанията ми на хората като цяло.
    Точно това имам предвид и аз.
    Може да наречеш постъпката му недостойна, според своите си разбирания, но няма как да знаеш дали действа поради липса на самочувствие, самоконтрол или трезва преценка. Затова и ти казах, че написаното от теб не е вярно.
    This world is spinning around me
    This world is spinning without me
    And every day sends future to past
    Every breath leaves me one less to my last

Добре де, идеята нали е да помогнеш на въпросния приятел да не се чувства виновен, а не да разискваме кой какво мисли за изневерите и кое колко е морално?
    За целта, според мен, той трябва да е наясно каква е позицията на приятелката му спрямо изневерите. Аз, например, при една хипотетична изневяра от страна на приятеля ми, най-много бих се издразнила/ядосала/наранила, ако той не си признае, а ме лъже за това. С други думи - истината за мен е на първо място, искам да разбера веднага. Той, от друга страна, предпочита изобщо да не разбира, ако аз кривна от пътя. Изневерила съм, ок, той не иска да знае.
    Ако и тя е като моя приятел, той нека изневерява, но да направи всичко по силите си това да не стига до нея. Ако е като мен, най-добре да й каже възможно най-скоро, защото с всяка следваща изневяра лъжата става все по-голяма и трудна за евентуално преглъщане.
    В крайна сметка, както и в темата стана ясно, всеки си има свои виждания по въпроса, нито ще успееш да ги промениш, нито е казано, че има "правилни".
    А щом са от толкова време заедно, той би трябвало да знае какво мисли тя за тези неща, нали?

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от Cооkie Виж мнението
    Добре де, идеята нали е да помогнеш на въпросния приятел да не се чувства виновен,
    Защо? Защото ни е приятел? Не е ли виновен?

Приятел е на авторката. Вината е субективно понятие. Според мен може да е виновен, но той да не смята така.

Цитирай Първоначално написано от DisappointedDreamer Виж мнението
    Защо? Защото ни е приятел? Не е ли виновен?
    Защото Deadlock го каза.

Мега фен Аватара на xXxPETYAxXx
    Каквото и да му кажеш, той пак ще си прави каквото си знае.

Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от Chacho Виж мнението
    Защото Deadlock го каза.
    Остави темата /въпреки, че не трябва да казвам така/.

Твой приятел изневерява и споделя това с теб. Откъде накъде ти ще искаш да го накараш да не се чувства виновен? Той не е ли виновен? Защо ще оправдаваш действията му, пък ще го караш и да се чувства ОК? 'Щото си имате приказка и сте си приятни?

Това ми е странно.

Град
    Варна

Твой приятел изневерява и споделя това с теб. Откъде накъде ти ще искаш да го накараш да не се чувства виновен? Той не е ли виновен? Защо ще оправдаваш действията му, пък ще го караш и да се чувства ОК? 'Щото си имате приказка и сте си приятни?

Това ми е странно.
    Аз не бих. Бих му представила моята си гледна точка и моите си разбирания. От там нататък, пътят е негов и трябва сам да си вземе решенията и да си носи последствията.

Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от LadyDi Виж мнението
    Аз не бих. Бих му представила моята си гледна точка и моите си разбирания. От там нататък, пътят е негов и трябва сам да си вземе решенията и да си носи последствията.
    Точно така бих и аз постъпила. Затова се учудвам на авторката. Това, че ми е приятел не означава, че не може да допуска грешки и, че не бих му ги посочила и изразила мнението си относно тях, вместо да му повтарям да не се "чувства виновен".

Това ми е странно.
    Както казаха, вината е субективно понятие. Трябва да приема, че има редни и нередни неща, за да го обвиня в нещо, а аз не вярвам в такива.

Иначе как бих постъпил. Ще му кажа какво е правилно според мен, ще му кажа според мен какво е правилно в неговите очи и тогава ще го оставя да избира.
    Последно редактирано от Chacho : 06-28-2013 на 13:01

Град
    София, България
    Кога се чувстваш виновен? Когато си направил нещо нередно, нали?

Кога се чувстваш виновен? Когато си направил нещо нередно, нали?
    Чувствам се виновен, когато приема, че нещо е нередно и го направя. Ако аз не намирам за нередно да избивам хора, дали ще чувствам вина, ако ги избивам?

Цитирай Първоначално написано от Deadlock Виж мнението
    Да, аз това целя - той да бъде щастлив! Не искам да му соча правия път на всяка цена...
    ... и съответно ще се чувствам виновна, ако го тласна към нещо, което ще го направи нещастен.
    Аз се ръководя от това, темата все пак е на Deadlock.

Иначе за мен лично изневярата е нещо напълно безсмислено. Ако тръгнеш да изневеряваш, значи нещо ти липсва у човека, с когото си. Щом нещо ти липсва -> вариант1. Обсъждаш го с въпросния човек; вариант2. Направо го зарязваш и после вече спиш с когото/каквото си искаш. Simple as that.
    Koгато приятел/ка тръгне да изневерява на гаджето си, винаги обяснявам точно това. Случвало се е 2 пъти. И в двата случая се съгласиха с мен. Това не означава, че всеки път ще е така.

П.П. А всеки има свой собствен подход към тези разговори. Това, че за някои от нас е най-важно да си кажат мнението, не означава, че за всички е така. Някои предпочитат да подкрепят приятеля/ката.
    Последно редактирано от Cооkie : 06-28-2013 на 13:07

Аз се ръководя от това, темата все пак е на Deadlock.

Иначе за мен лично изневярата е нещо напълно безсмислено. Ако тръгнеш да изневеряваш, значи нещо ти липсва у човека, с когото си. Щом нещо ти липсва -> вариант1. Обсъждаш го с въпросния човек; вариант2. Направо го зарязваш и после вече спиш с когото/каквото си искаш. Simple as that.
    Koгато приятел/ка тръгне да изневерява на гаджето си, винаги обяснявам точно това. Случвало се е 2 пъти. И в двата случая се съгласиха с мен. Това не означава, че всеки път ще е така.
    Ако нещо ти липсва при въпросния човек, това означава ли, че няма неща, които не ти липсват?

Град
    София, България
    Чувствам се виновен, когато приема, че нещо е нередно и го направя.
    Приятелят на авторката се чувства виновен, защото приема, че това, което е направил (и продължава да прави, а именно да изневерява на приятелката си) е нередно. Според него е нередно. Защо да се опитвам да го убедя да не се чувства виновен?

Схващам иначе какво искаш да кажеш.

Ако нещо ти липсва при въпросния човек, това означава ли, че няма неща, които не ти липсват?
    Според мен не означава. Трябва да прецениш дали повече ти липсва това, което ти липсва, отколкото не ти липсва, това, което не ти липсва

Не казвам да го убеждаваш, че не е виновен. Казвам да му помогнеш да разбере кое иска повече. Вината е едно от нещата, които ще го накарат да се чувства нещастен, не единственото.

Според мен не означава. Трябва да прецениш дали повече ти липсва това, което ти липсва, отколкото не ти липсва, това, което не ти липсва
    И тъй като липсата е вид нещастие, стигаме пак до "кое ме прави по щастлив".

-Утилитарианствах макло ас фтори пат.

Мега фен Аватара на Smrazqvashta
    Ще му кажа реалното си мнение по въпроса. Без овъртания и лъжи така, както наистина мисля. Това е най-правилно. Ако не одобряваш постъпката му, редно е да му кажеш.

Град
    София, България
    Не казвам да го убеждаваш, че не е виновен. Казвам да му помогнеш да разбере кое иска повече. Вината е едно от нещата, които ще го накарат да се чувства нещастен, не единственото.
    Знам, че не казваш това. Опитвам се да разбера авторката и нейното желание.

Въпросния изневерява с ясното съзнание, че изневярата (за него) е нередна и, че ще се чувства виновен, в следствие на което и нещастен (изправен пред последиците). Защо тогава е изневерил?

Оке, point taken.

Град
    Варна
    Знам, че не казваш това. Опитвам се да разбера авторката и нейното желание.

Въпросния изневерява с ясното съзнание, че изневярата (за него) е нередна и, че ще се чувства виновен, в следствие на което и нещастен (изправен пред последиците). Защо тогава е изневерил?
    Защото вероятно ще се чувства по-нещастен, ако не изневери. Логиката е изкривена, но я има.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си