- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Бъдещите ми проблеми.
Здравейте всички читатели на този пост.
Като за начало-казвам се Николай, на 16 съм и уча в езикова гимназия.
Проблемът ми е следния.След 2 години завършвам училище и съм решил да следвам
висше с което да мога да изкарвам пари и да си живея добре Родителите ми ме подтикват да уча военноморския във Варна от което се изкарват адски много пари, но естествено пътуваш адски много от порядъка на 3 месеца на кораб 1 на суша което не е никак малко.От друга страна всички виждаме на къде се насочва всичко останало - технологиите.Добър съм във сферата на информатиката което мога да следвам в някой университет.Но естествено в България професията програмист не е особено добре платена.Мога естествено да отида и в Англия и да си работя с това висше и да си живея без проблеми, но Англия не е България.И в крайна сметка нямам никаква реализация, на където и да погледна виждам себе си извън страната което е твърде тъжно.Също така не мисля, че най-удачното решение е просто да си хвана нещата и да емигрирам в друга държава където като им кажа, че съм българин да ме погледнат и да ми кажат "не си ли твърде бял".
Ако можете да ми помогнете споделете каквито и да са решения или дори различни видове професии с които мога да се реализирам в страната ни, защото все пак ние сме бъдещето и не трябва да сме някъде другаде да храним германци, англичани, руснаци и всякакви други незаслужаващи нашия труд.
Последно редактирано от Nikolaisekazvam : 07-11-2013 на 02:32
Моля? В момента в България това е единстванта добре платена професия с която може да живееш що - годе добре изкарвайки по 2 000 - 3 000 че и отгоре лева месечно.
В другите страни парите са още по - добри за професията, но да не забравяме че сме в България.
Между другото сгрешил си раздела, ще преместя темата в по - подходящ.
Във фирми като SAP и Johnson controls заплатите определено стигат, а иначе 2-3 бона за България мисля, че е доста добре, като се има предвид и минималната работна заплата.
+1
Ако искаш да си останеш в България и ти се отдава, учи нещо свързано с технологиите, няма да съжаляваш .. Професията е много добре платена и мисля, че ще можеш да се оправиш със 4000 лв, примерно на месец .. Що годе съм на ясно, защото братовчед ми все още учи нещо такова, но и работи в такава голяма фирма и заплатата му никак не е зле .. Разбира се щом искаш голяма заплата трябва да положиш и труд и да се докажеш (само в парламента ги избират ей така .. ) Успех![]()
Има ли университет в България който когато го завърша да имам договор с някаква фирма, а не да ми искат стаж който няма как да натрупам без да имам връзки в дадена фирма.
Не си мислете, че без връзки не може да се успее, просто е по-трудно
Нали се сещаш, че даже и да получиш добро образование не е сигурно, че ще те наемат?
И изобщо дрънканици, че да си програмист е успешно и доходоносно не ми се слушат, много остро реагирам на тази тема.
Програмисти се наемат без опит (говоря за документиран релевантен стаж на трудова книжка). Достатъчно е да разбираш и да си пратиш CV-то. И заплатите са си доходоносни, професията е единствената читава в БГ.
Не знам що реагираш остро YSMF, за България това си е самата истина.
2-3 бона може да не ви огреят веднага, но надали ще почнете на по малко от 1000-1500 чисто, което така или иначе ще е за кратко и ще ви повишат скоро след това, или сами ще си се преместите.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Освен ако не се открие нещо революционно, не виждам коя професия и в близките десетина години ще може да измести програмирането по доходоносност. Друг е въпросът, че има опасност от твърде голям наплив на студенти към тази професия, от там и отлив от други. В крайна сметка обаче е важно човек да обича това, което правикато брилянтен продавач в магазин някой може да се издигне до мениджър на верига супермаркети, но ако избере друга професия, в която не е добър и не харесва, а се блъска в нея само заради заплатата и престижа, нито ще види хубави пари, нито ще е щастлив с това, което върши
Затова трябва много внимателно човек да избира, какво да учи във висшето си, за да не съжалява после.
То има ли за какво да се спори - фактите са си факти.
Това е единствения сектор незасегнат от кризата.
Абе, има и други "професии", но програмистите са прави.
Еми то сега 2014 се говори, че нещо от рода на половин милион ще се изнесе от тук, тъй че решавай сам. Пограмист е хубава професия и в БГ е доходна. Все пак да ти кажа 2 -3 бона заплата в БГ е достатъчно , че да живееш спокойно за утрешния ден.
Много вярно. Писнало ми е да слушам наоколо как майки обясняват на децата си "учи да си намериш хубава работа". Вярно че образованието е важно не го оспорвам, но тази реплика е едно залъгване. Децата им се набива, че веднага щом завършат ги чака някой преуспял работодател който ще им предложи 3к стартова заплата само и само да работят за него.
Това са глупости и нямат нищо общо с реалността. Факт е че повече от половина вишисти завършили ходят да мият чинии и да сервират в някой ресторант. По простата причина че цялата система е сгрешена.
Какъв е проблема:
- В началните училища се преподават глупости, взместо да се преподават реални неща и уроци от живота. Да не говорим че липсва дори минимално финансово образование.
- Системата в университетите е стара и няма никакъв досег с реалността - преподават се неща от преди 50 години, работи се със стара база, отново се учат неща които отдавна вече не се ползват и няма да ти трябват. Става така че технологията задминава обучението и когато излязат студентите не могат да се ориентират какво става в реалния свят, защото са учили неща коренно различно или пък въобще не са учили това което се иска от тях. И така се отваря една пропаст между работодатели/работници.
- Младите хора са финансово неграмотни и готованци. Всеки завършил реве "не мога да си намеря работа блабла" а дори и да си намери, прахосва парите за глупости вместо да инвестира в нещо, което ще му носи активи а не пасиви. И след месец отново реве и кълне държавата че е скапана.
Малко се отлоних от темата но просто това ми дойде на мисълта докато четях Violenza.
Последно редактирано от Sh@d0w : 07-12-2013 на 16:49
Авторе, защо не пробваш да завършиш някъде в чужбина и да се върнеш после тук?
Или преодоляваш страха си и излизаш на сцената, или цял живот оставаш зад кулисите!
-------
Where did my cookie go? O.o