подстрекател!
българска филология? - да!
мнение за литературната критика в България? - Сега наблягаме на европейската литература. Тепърва ще задълбаваме в българската. До тук се въздържам да слагам оценки на повечето, тъй като предстоят запознанства с личности и критики. Светила като Людмил Димитров и Хаджикосев са хора от друго време за мен. Чета ги, преподават ми и разговарям с тях. Докосвам се до други светове и се чувствам малка, но имам чувството, че нямат достойни наследници. Това е тъжното.

на културната журналистика изобщо? - Няма достатъчна информираност и компетентност, но това е проблем на всички ни. Не се интересуваме от култура. Преди време се провеждаше разговор по бтв новините и гостът спомена за най-старото злато в света, открито до Варна. Водещите го погледнаха налудничаво. Виктор Николаев се изказа едва ли не, че това не било сигурна информация, но явно не знае какво пише в учебниците по история.
Журналистът се информира непрекъснато по важните за него теми. Не знае ли нещо, просто не коментира. Това научих. Не е грешка и излизаш без проблем от ситуацията. Мисля, че ставаше въпрос по темата за културната столица на Европа. Тогава ще се избират градове от Италия и България. Поне така бяха изтеглени по жребии.
Положителна светлина напоследък дава археологията. Отразяват се важни открития. От тук започнаха да се коментират все повече теми свързани с културното ни наследство. Освен това съм забелязала повече отваряния на страница на Националния исторически музей. Вече малките колонки във вестниците не са отделени за някоя забутана статия за открит скелет на вампир или плоча с надпис на 5 000 години, а се отделя почетно място на първите страници. Но като цяло някой трябва да ни побутне и тогава се сещаме какво трябва да правим. На първо място винаги е скандалът. Примерно Петя Дикова сутрин не ми беше приятна. Много ме вълнува коя колко кубика силикон си е сложила или как някоя си, за да спи с Бекъм, минавала през десет стаи чисто гола и разни хора с уреди й бъркали навсякъде, за да се убедят, че не е скрила камера или микрофон.
Дразни ме езикът, които се използва и правя евала на Миро, че я засече. Чуждиците се използват, когато нямаме дума за точно определяне на нещо. Няма причина да се изразява "новият сингъл на Миро". Съществува думата "песен". Колко е модерно да използваш чужди повърни, не ме вълнува. Хареса ми как един гост се беше изказал за лигавата журналистика от някои водещи. Примерно Милен Цветков много ме дразни. Ако не може да се поебава с хората и да направи някой лаф, нищо не се говори по темата. Затова предпочитам да си пусна пенсиите по БНТ.
какво е мястото й в съвременната (местна, национална и по-широка - европейска и световна) действителност? - В основата на всико е. Нямаш култура. Никой си. В Китай има музей, където те пускат, ако им изпееш една народна песен. За моя неголяма изненада всички се оплетоха на втория куплет на "Хубава си, моя горо."
ако беше във ФЖМК, какъв профил? защо? интереси в полето?- Исках специалност "Журналистика", заради дядо ми. Всеки ми казваше, че там не било добре. Половината кандидати искаха ПР, но май не знаят, че и без образование се работи. Просто трябват контакти. Иначе няма как да се реализираш. Приеха ме първото ми желание. Така че съм си на мястото.
направи блиц анализ (личен или обективен, по желание) на настоящата медийна картина у нас. - У нас всичко се прави за пари и бърза печалба. Забележи как се пише в съседните страни и у нас. Набляга се на скандала. Освен това всеки бива осмян или показан в негативна светлина. Жълтините ни са ужасни. Жалкото е, че доста хора им вярват. Промиване на мозъци общо взето. Гротеската е пълна.
какви медии следиш? или по-тясно (че чиста медия, знаем, няма) - кои предавания, колонки, сайтове, блогове, етц. - Следя конкретно дадени теми. Гледам телевизия рядко, но ги следя в интернет. Кеворкян ми е фаворит. Към Карбовски имам резерви. "Тази събота/неделя". "Черешката на торатата", "Споделено с..." и други.
имаш ли мнение за Жоро Тошев? - Той е за пример.
а пример за добър (е, сега, в полето си, по твоите лич(ност)ни разбирания) журналист? - Кеворкян. До някъде Диков.
какви липси регистрираш у нас най-общо в културния сектор? - Финансирането на каквото и да било, за да съществува такъв. Има ли качество, има и интерес. Всичко е в рекламата.
виждаш ли проблем в колосалния брой зрители на формати като "Къртицата" (примерно, че е прясно)? ако да, на какво се дължи той според теб? може ли да бъде разрешен и ако да, как? - Защо да е проблем? Сеир да има и всички са пред телевизора. Разликата в "Къртицата" беше, че не ги оставят да спят. До някаква степен се замисляш дали ти би изяла плъх на шиш, или би скочила от 60 метра. Видяхме и турски сериал, но като се замислиш всеки може да бъде на мястото на Рут. Това провокира зрителя да се замисли на нейно място как би постъпил. Всичко е до гледна точка, а провокатори дебнат отвсякъде.
можеш ли да си представиш културно медийно издание (независимо от формата му), което да задържа масов интерес към себе си? (у нас, разбира се) как изглежда то? какво съдържа? език, формат, начин на разпространение и т.н. - Планета ТВ не си гледала?
//после може пак