Иска ми се да ти задам доста въпроси, тъй като съм виждал някои твои мнения и ми направиха приятно впечатление.
1.1. Какви книги обичаш да четеш според жанра и защо? -
Вече казах, че всичко бих чела (и то с най-голямо удоволствие). Но съм израстнала с фентъзи жанра и той ми е най-свиден.
1.2. Кое ти харесва в този жанр? -
Жанрът поставя някакви рамки на произведението. Във фентъзи книгите границите съвпадат с тези на човешкото въображение. Героите изпадат в ситуации, които биха били невъзможни в друг жанр, и това дава възможност за още по-голямо развитие и изучаване на героя в още по-голяма дълбочина. От всички жанрове, световете във фентъзи книгите имат най-малко общо с нашата реалност. Иронията е, че точно от тях съм научила най-много за реалността.
1.3. Кои са книгите, които са ти направили най-голямо впечатление и с какво? -
"Хайка за вълци" ме впечатли с искреността и реалистичността на героите (не само историите им, но и начинът, по който бяха представени). При "Повелителят на мухите" бях разтърсена от това, което се случи с Ралф. Когато отиде на острова, той беше едно безгрижно дете, мислеше си "колко ще е хубаво без родителите" и "колко ще е забавно", а накрая беше вече старец - беше куц и полусляп, а главата му създаваше проблеми - забравяше и не можеше да се концентрира. Има и още, но ако тръгна да казвам всяка прочетена книга с какво ме е впечатлила, ще има да пиша до утре.
1.4. Трябва да избереш между хубави герои(които са непредсказуеми, изпитваш някаква близост към тях и т.н.) и хубав сюжет. Кое? Защо? -
Един хубав сюжет не би ми дал нищо, освен няколко часа развлечение, а един хубав герой би могъл да ме научи на всичко (и пак ще ми даде развлечението), така че съм ЗА хубавите герои с пет ръце и осем крака (не са всичките мои, държа да се знае).
1.5. Изброй последните си 15 прочетени книги, да речем. Коя от тях ти харесва най-много и защо? -
Без някакъв определен ред - "Повелителят на мухите", "Пътеводител на галактическия стопаджия", "Ресторант на края на Вселената", "Хайка за вълци", "Нощ в Лисабон", "Игра на тронове", "Десет малки негърчета", "Стършел", "Мизъри", "Остатъкът от деня", "451 по Фаренхайт", "Брулени хълмове", "Безпътният автобус", "За мишките и хората" и сега чета "Сблъсък на крале". Единствените, които не ми харесаха, са "Брулени хълмове" и "Остатъкът от деня". Всички други са ми направили много силно впечатление по един или друг начин, но са прекалено различни, за да кажа коя най ми е харесала.
1.6. Спомена за списък с книги, измежду които е Инферно на Данте. Кои са другите книги? -
Общо да 258, едва ли искаш да ги изброявам всичките.
1.7. на какъв принцип си избрала тези книги? -
Намерих си няколко списъка с т.нар. световни класики, а след това добавях почти всяка книга, за която съм получила хубави отзиви.
1.8. Какво е мнението ти за хората, които не четат и считат, че това е нещо противно, гнусно и те омърсява като човек? -
Мога само да си представя колко бедна душевност имат тези хора. Опитвала съм се да намеря друга причина за това явление, но това е единственото обяснение, което ми звучи смислено. Искрено ги съжалявам.
1.9. Приятно ли ти е да четеш книгите от списъка за училище? Какво ти е мнението за тях? -
Зависи от книгата. Някои ги чета с удоволствие, други ги чувствам като досадно задължение. Имаше една книга от четвърти или пети клас, помня корицата - една много цветна с нарисуване куче отпред. Имаше нещо "ловджийско" в заглавието. Това е книгата, която съм чела с най-голяма досада. Не можах да я изтрая. Мисля обаче да я взема пак от библиотеката и да ѝ дам още един шанс. Сега може и да ми хареса.
1.10. Мислила ли си да напишеш книга, разказ, стихотворение или някакво литературно произведение? -
Мислила съм, даже съм понаписвала това-онова. В момента с моя приятелка се опитваме да напишем една история, да видим докъде ще я докараме.
2.1. Колко най-добри приятели имаш? С какво са ти спечелили доверието? -
Имам една най-добра приятелка. Доверието не го спечели, по-скоро си ги разменихме - моето срещу нейното.
2.2. Къде, кога се срещна с тях, какво ви свърза, защо се харесвате? -
Бяхме в едно училище от първи клас, само че в различни класове. Знаехме си имената, но като изключим това, бяхме направо непознати - даже не бяхме на "здравей-здрасти". В седми клас учителката ни по физика ни избра да представяме училището в есенното национално състезание по физика и тогава се запознахме. Бяхме в една стая и мисля, че оттогава започна всичко. Ходехме заедно и на няколко сипа, така че доста често се засичахме. Спирахме си, говорехме си и така. Постепенно се опознахме, започнахме да си споделяме разни неща. Свързват ни най-вече спомени. Тя има много странен характер, може да се каже, че сме пълни противоположности. Притежава някои черти, които по принцип не одобрявам и не харесвам, но ѝ се възхищавам, защото е много интелигентна и знае как да използва това, което има. Допълваме се по много интересен начин.
2.3. Какво трябва да бъде и да направи човек, за да стане приятел с теб? -
Трябва да ми позволи да го опозная.
2.4. Ти какво би направила, за да се сприятелиш с някой друг, който, нека кажем си видяла от Фейсбук или на живо с други хора и ти допада, обаче не те познава? -
Ами, най-напред ще се запозная с него. Ще търся контакт, ще се опитам да го предразположа към разговор. Не виждам какво друго бих могла да направя.
2.5. Смяташ ли, че приятелите са завинаги? -
Истинските приятели - да.
2.6. Какво изискваш от приятелите си да правят за теб и ти от тях? -
Очаквам това, което давам - доверие и лоялност. Очаквам да не ме съдят, да ми помагат, когато имам нужда, да ми дават съвети, да ми посочват грешките и да ме защитават. Очаквам също да ме оставят да се справя и да не ми се бъркат в работите, когато трябва сама да взема решение (съвети винаги бих приела, тях не ги броя като "бъркане в работите").
2.7. Ако искаш да споделиш някаква много пикантна тайна, която например компрометира много хора, ще я кажеш ли на най-добрия си приятел/ка? -
Да, освен ако не я касае и са ме помолили да не казвам на никого (двете условия да вървят заедно).
2.8 Времето заздравява ли приятелството или обратното, руши го? -
Да го разруши - едва ли. Би могло да укрепне или да си остане все така.
Засега толкова съм измислил, ако може отговори подробно, интересна личност си и искам да науча повече за теб.
Благодаря ти