Цитирай Първоначално написано от DieselBlood Виж мнението
Имаше една потребителка, живееща в Швеция(DisappointedDreamer, мисля че) и казваше, че там нещата не са особено хубави.
азе ще sъм.
ох. много мога да говоря. но повечето ми впечатления не са особено хубави.

да - чисто, уредено, подредено и симпатично е.

но! - повече от 60% от годината си в мрак; продуктите са на наистина много високи цени. Всичко и всички са еднакви. Абсолютно еднакви. И това е тяхната цел - да не се различават от стадото, да са на едно ниво. Ако поискаш да се интересуваш повече, ако понечиш да се различиш с нещо, автоматично попадаш в черния им лист. Неамбициозни са. Мързеливи. Притежават ограниченост, която бранят ожесточено, вместо да се стремят да я премахнат.

Тук съм от 5 години и близък приятел швед нямам. С различни менталитети сме, което не ни позволявала да сме особено близки. Познавам и други емигранти, които са тук от доста повече години от мен и пак нямат близки приятели шведи. Сама си прави изводите. Асоциазират ни единствено с комунизма или турците. Класния ми, учител по история в бившето ми училище, ме попита дали имаме компютри. Според тях по времето на бай Тошко сме живяли като перщерните хора. Шведите идолизират американците и англичаните. Тук англичаните се оправят без проблем; дори не трябва да научават шведски. Всички останали, обаче, няма да бъдат погледнати еднакво, освен ако не говорят шведски.

Здравната им система е скапана. Тъпчат те само с техния аналгин /алведон/ въпреки, че 5ти ден имаш температура, кашляш и си като пребит. Баща ми 6 часа го държаха в болница с бъбречна криза преди да му дадат обезболяващо. Направиха му снимка на бъбреците, казаха му да дойде отново да му ги разбият след като я получи. Така и не я получи тази снимка. Познавам бременни, които са ги връщали с разкритие, защото то не било еди-колко-си сантиметра.

Хората са студени. Външно усмихнати, любезни, дори приветливи. Вътрешно обаче се чудят от кой клон си паднал. Нали знаеш поговорката - вънка лице, вътре трици.

Времето е гадно. Природата е еднообразна. Единствено транспортът е на високо ниво, но и доста скъпичко си плащаш за него.

Училище като училище. И там не е цветущо, но то никъде не е. За обяда споменаха - той е единственото хубаво нещо от цялата работа.

Като цяло - Швеция е уредена държава за тези, които искат да водят спокоен живот, да са част от мнозинството, да не си дават зор, да не се съзтезават със себе си, да са еднакви, да са от стадото. И мен това ме човърка страшно много. Другото, което е хората. В България се разбивам от хубави емоции, страхотни компании, смях, български, шкебме чорба, лютеница и сирене и чалготеките. В Швеция всичко е еднообразно - като почнеш от еднаквите носове, вежди и коси и стигнеш до еднаквите прашки и чорапки.

Побъркващо е.

успех :Д

едит: няма какво да кажа за работата на родителите ми, 'щото те не бачкат там.