- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Баварец
Здравейте!
Най-напред, не съм сигурна, че това е точния раздел, но все пак го намерих по - удачен от останалите.
Аз съм все още непълнолетна, едва преди половин месец навърших 17, но си мечтая, когато стана на 18 и когато събера съответните средства, когато имам вече книжка да си купя кола - BMW.! Смятам, че ще успея да събера парите, или поне се надявам, както и да е, аз просто искам именно ТОВА да карам, почти никоя друга кола не ми допада, изобщо то е нeщо като мечта.. Но да си дойдем на думата. Споделям това си желание с нашите и те сякаш ме обливат със студен душ, казват че "баварците" са мощни, големи, капризни и изискващи много скъпа поддръжка коли, щяло да ми бъде трудно да се справям с такава кола. И от други хора съм го чувала и несъмнено е така, но от друга страна много от нещата са относителни..Според мен зависи как, къде, колко караш колата, как сам ти се грижиш за нея и какво влагаш в нея. Та това, че хората ме разубеждават не ми влияе, но искам компетентно мнение - дали наистина ще ми бъде толкова трудно с поддръжката на такава кола, ако се изпълни желанието ми да си я купя, какви са особеностите и и така нататък..Моля, ако сте запознати и положително можете да ми помогнете с някое и друго мнение, пишете ми.
Знам, че може би ми е малко още рано да мисля за това, но все пак искам да се осведомя.
Мерси предварително! : )
За подръжката много зависи към кой модел/година си се насочила, какво ще е сътоянието на колата и колко първоначално сте готови да дадете за нея. За другото съм съгласен с родителите ти. Млад водач, с мощна кола и задно предаване е много лоша комбинация. За да ти доверят такава кола трябва да си изключително зряла и разумна и нито за миг да не се увличаш по идеята да я "настъпиш как си може". Ще те накаже на секундата.
Разбирам това, благодаря за обективното мнение. Ами тъй като едва ли ще съм в състояние да събера пари за много мощна и скъпа кола - аз и не искам такава- и то за малък период от време, смятам да се насоча към по-старите и практични модели, но доколкото е възможно в изправно състояние. Относно безопасността на шофирането, по принцип хората често ме определят като твърде разумен и целомъдрен за възрастта си човек, та надявам се това да помогне и на пътя...след време.. : )
Последно редактирано от nickelbackk : 08-01-2013 на 11:10
За около 4-5 хиляди може да се намери добра бензинова Е46-ца.
Ако има статистика на блъснатите от 18-25 годишни, вероятно БМВ, ще поведе класацията.
n00bs
баща ми има мега якото БМВ
но нз защо все си го пази и кара другата си кола
и аз най-много харесвам тази марка и съм на 17
като взема книжка само това искам да подкарам
иначе мисля, че не е я кара често на сервиз, 'ма пък той не я и кара много, много
нз какви средства отделя за нея, но определено си заслужава ;]
ако не е E30 или E34 не е bmw
Вземай някое запазено BMW 318 compact примерно. По немските сайтове са по 1500 евро. Което за първа кола си е доста евтино като се има в предвид, че навън ги поддържат.
Да, както споменах и по-горе аз се съветвах с баща си, та като му изложих идеята си и той спомена, че навън наистина колите се поддържали по-добре от тук и, че в Германия например можело да се намери сравнително евтино BMW - като за първа кола. Баща ми не кара BMW и мисля, никога не е карал, но е изключително вещ в областта на автомобилите, това е негова специалност, той е професионален шофьор. Аз обаче донякъде се стеснявам да разгръщам пред него темата надълго и широко, както и много други, ето защо се допитвам до вас...засега..пък по-натам ще разговарям и с него по-обстойно, да видим.
От къде имате тия митове за поддържани коли в чужбина не знам. Там се кара 4-5 години колата и се хвърля (на старите коли им се качва данъка и не е изгодно да ги карат), при което нашите джамбази отиват и ги взимат без пари и ги пробутват на балъците в България. Иначе първа кола с задно и над 100 коня = рано или късно ПТП, да се надяваме без пострадали и без големи материални щети. Първата ми кола беше Seat Ibiza 130 коня (на тая малка кола, беше самолет) и колата завърши по капак (за мое щастие без пострадали)...... От тогава съм сменил 4 коли и определено с възрастта ти идва акъла. Не ти трябва мощна кола за първа кола.
[QUOTE=existenz55; Иначе първа кола с задно и над 100 коня = рано или късно ПТП, да се надяваме без пострадали и без големи материални щети. Първата ми кола беше Seat Ibiza 130 коня (на тая малка кола, беше самолет) и колата завърши по капак (за мое щастие без пострадали)...... От тогава съм сменил 4 коли и определено с възрастта ти идва акъла. Не ти трябва мощна кола за първа кола.[/QUOTE]
Не се ли отнася всичко до шофьора - до това до колко подготвен и отговорен е той? Аз лично не мисля, че при умерен и разумен водач ПТП-то е неизбежно, както твърдиш, смятам, че е относително дори, когато имаме на лице сравнително мощен автомобил. В крайна сметка от значение е това как си карал своя първи Seat Ibiza, за да завърши неминуемо по капак? Не казвам, че нямаш право - напротив ти имаш много повече опит от мен и аз нямам никакво право да те опровергавам, но все пак се питам не играе ли роля и готовността и нрава на водача?
Последно редактирано от nickelbackk : 08-04-2013 на 11:41
Колите на запад се цедят много, там никой не купува кола с идеята да я кара повече от гаранционното и обслужване и я сменя. Млад водач с кола над 100 коня и то задно предаване е глупост. Вземи се научи на някоя барака да караш пък тогава мисли за нещо по-хубаво. Това задно предаване в ръцете на неопитен шофьор е опасно и лятно време в завоите, но дойде ли зимата.... Отделно не знам дали мина закона според който младите шофьори имаха ограничение в мощността.
Сега това са само мечти и дълго време ще си останат, освен ако някой не ти я подари тая кола. Нямаш си на идея колко време ще ти отнеме да събереш пари за хубав "баварец". Не коментирам продухани таралясници от преди 20 години. Иначе и аз искам много да си взема една Х5, но ще се задоволя с нещо малко за първо време. Не мога да си позволя първата ми кола да не е икономична.
Нека да бъдеме честни. Искаш BMW за да може хората да те коментират колко "готина" кола си имала...
На мен ми харесват повече ауди-тата... Въпрос на мнение.. Дано да сбъднеш мечтата си![]()
Каква отговорност, като нямаш опит с автомобила? Знаеш ли как с малка скорост на мокър път, кола с задно се завърта с 80 км/ч извън града и се озоваваш в канафката? Нямаш опит зад волана, нямаш опит с кола с предно (да не говорим с задно предаване) и си малка пикла (не те обиждам пикла си). Отговорност и пикла в едно изречение няма как да съществуват.
1. Не искам BMW, единствено и само, за да коментират колко готина кола съм имала, а защото адски харесвам тези коли и са ми любими..не че не съм си казвала, че хората наистина биха коментирали колата ми, но това не е най-важното за мен.
И да,OK, разбрах, пикла съм, ясно, без опит, без нищо, но важното е, че имам някаква цел, някаква мечта (а тя е само една от многото) , и се надявам да я постигна, макар и не това да е първата ми кола, тъй като след множество съвети, не по-окуражаващи от горе написаните, и след дълъг размисъл и аз сама виждам, че това е безразсъдно на първо време..
ако ще си поставяш дългосрочни цели, поне не ги обвързвай с толкова материални неща, които могат само пари да ги купят. тАпо е
аз смятам да заебавам опелите и да мина отново на БМВ... Е46 323Ci купе 2.5 шестак 177 коня под 9 градско гори при нормално каране
BMW-тата са твърде тежки, мощни и имат задно предаване. Твърде неподходящо за жена, особено начинаещ шофьор.
Да не говорим, че тая кола ще е поне на 10 години. Не знаеш как е карана. Ще е и на бая километри.
Колкото по-стара и амортизирана е една кола, толкова по-скъпа става за поддръжка.
Така, темата е конкретна, става въпрос за конкретно нещо, в случая за една кола.. Аз длъжна ли съм да се обяснявам какви, колко големи и с какво са обвързани целите ми. Не ме познаваш, не можеш да твърдиш, че съм материалист. Аз не ламтя за материалното, но очевидно не можеш да ме разбереш, не знаеш защо толкова харесвам тези коли например, не знаеш защо толкова искам едно нещо, след като се лишавам от други, за да спестявам, не знаеш как протича живота ми, какви са моите материални и морални ценности...тогава? Коментарът ти се обезсмисля..