- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Стипендии
Мисълта ми е ,че излиза все едно учиш,за да ти плащат. А не такава цялата идея. Като си завърша образованието се надявам да ми оценяват интелектуалния труд.
maDamn
Съгласна съм,но не е водещо за мен специално.
maDamn
Не знам какви са схемите на вашите ръководства.. Аз уча във елитно училище и имаме доста хора с над 5.50.. В нашия клас от 27 човека, 18 взимат стипендия.. Имаме супер много хора от цялото училище със над 5.50 и с много добри заслуги.. ръководството е намерило пари да ни даде малко повечко.. Това, че имате много отличници май е само заблуда..
Така е при нас:
Без родители - 21лв.
От 4.50 до 5.50 - 35лв.
От 5.50 до 6.00 - 50лв.
За размера на стипендиите няма какво да се вини министерството. Това, което аз знам, е съвсем друго. През изминалата учебна година се прие закон, според който размерът на отпуснатитете за стипендии суми се определя от това в коя група е училището. Не знам дали групите са 3 или 4, но със сигурност знам, че тези, които получават най-много средства, са училищата, които през последните 2 или 3 учебни години са с най-високи резултати на матурите. Моето даскало по този праграф е в най-облагодетелствената група, понеже дежурно е смного високи резултати. И какво от това обаче, с хубавото сме дотук. Постъпили в училището, средствата за стипендии се разпределят както ръководството прецени. В резултат на което дори и след промяната в закона, за 6,00 взехме по 21 лева. Дадоха ни ги накрая на учебната година без каквато и да е промяна. От 5,50 -6,00 все по 21 лева. Дано се промени нещо през следващата година, ама едва ли, не го вярвам. И никой нищо не може да му каже на ръководството, защото по регламент решението за размера на стипендиите е негово. Подписвахме и пускахме някакви искания, но те до никъде не доведоха. Добре че човек не изкарва шестиците си заради такава стипендия. Ако беше така, не би имал никакъв стимул. Но пак си е за яд, защото няма как да не ти стане гадно, че с 6,00 взимаш два пъти и повече по-малко от някой с 5,50 в друго даскало.
Последно редактирано от irrationalDecision : 08-03-2013 на 15:24
,,най-високи резултати на матурите,,
Моето училище е на 5-то място в България на матурите и взимаме най-малките стипендии -и не бих се доверил на това ,което каза.
Ако искаш се доверявай, ако искаш не. Не те карам. С очите си преди време видях в нета таблицата с училищата по групи, просто сега не я намирам. Ще я потърся пак и ще я споделя тук, ако я намеря. Моето училище е редовно в най-предните позиции на матурите по БЕЛ, а явно те са мерилото при направата на групите. Тази година дели 1 място с АК, миналата беше на второ, на милиметри след АК. И като махнеш АК като частно, в което не се полагат стипендии, значи даскалото ми на 100 % е в най-високата група. Но това не пречи пак да взимаме 21 лева за 6,00. Значи ръководството е преценило, че получените средства ще ги реализира за друго. Защото според тази нова наредба, ръководството не е длъжно да разпределя парите само за стандартните стипендии за успех. Може да отделя пари и за еднократни стипендии за класиране на трети кръгове на олимпиади, за спечелени конкурси и т.н отлични представяния.
Май много бързо ще ти се наложи да ми се довериш.
http://www.minedu.government.bg/open...holarships.pdf
Излиза, че се дават по 50 лева на калпак за училищата от тази най-висока група. Имам предвид за всеки със завършено основно. Това значи три випуска, от 10 до 12 клас, по близо 200 души. Това прави 600 души по 50 лева или сборно 30000 лева.Това са много пари, но ето че до отличниците достигат само по 21 лева, без никакво значение дали имат 5,50 или 6.
Последно редактирано от irrationalDecision : 08-03-2013 на 16:36
^ Специално за нашето ти трябва да знаеш къде отиват парите..
kamen971, целта не е да си ги мерим, тя просто представя фактите, за да се види парадоксалната ситуация.
Последно редактирано от therichbitch : 08-03-2013 на 17:11
therichbitch, знам къде , но това не променя факта с раздразнението. Усилва го даже. С 6,00 взимаме по 21 лева, а позната с 5,50 другаде взима 50 лева. Не е въпросът до парите, а до чувството за омаловажаване на положените усилия. И преди казах, добре че човек не си изкарва оценките заради едната стипендия. Но като се замислиш, дори и парите не са за подценяване. Както ги плащат по 4 месеца накуп, не е все едно дали ще вземе човек 84 лева или 200. Има за какво и къде да я реализира тази стипендия.
И да, правилно си отбелязала, че с никого не съм си мерила нищо. Дадох му за пример на Камен училище, което на практика е първо на матурата по БЕЛ и въпреки това дава минималните стипендии. По наредба ръководството трябва да даде между минимума от 21 лева и максимума от 50, като само си прецени принципа на изчисляване на размера, който съвсем логично следва да е различен в зависимост от успеха. Е, ако за 6,00 дава 21 лева , какво трябва да изкара човек за максималните 50 лева? Тук е питанката.
Последно редактирано от irrationalDecision : 08-03-2013 на 17:27
Не. Това, което се опитах да кажа индиректно горе, е, че разликата м/у тея 20 лв и онея 50 в другото даскало, просто в нашия случай отива в нечиий джоб. Отпуснатите средства не мисля, че се различават. Хубаво да ти кажат: 'ем дадохме ги за менза' примерно, е да, ама няма такива екстри, само умрели сандвичи със съмнителен произход или 'дадохме ги за ремонт', е да ама най- елитното даскало стои мухлено зелено от години и т.н. Е вярно, има един кабинет по химия с разни екстри, ама парите не са от Бг. Тези, които тук се отпускат, къде са? :X
5.00 - 5.25 - 20лв
5.25 - 5.50 - 30лв
5.50 - 5.75 - 40лв
5.75 - 6.00 - 50лв
Като започват да дават пари първо на отличниците, на тези под 5.50, ако стигнат за тях. :Д
Тази промяна ще влезе в сила от предстоящата учебна година и ни обясниха, че заради високия успех, който са показали кандида-студентите от училището ни, се отпускат допълнителни пари, които училището разпределя за стипендии.
Аз никога не съм взимала стипендия, въпреки отличния си успех, заради отсъствия. Честно казано преди като беше 21лв не ме бъркаше, ама сега ме е яд, че съм наказана, щото 50лв в повече никога няма да върна. :Д
Последно редактирано от Naive : 08-03-2013 на 21:07
и в нашето прекрасно училище стипендиите са по 21 лева, макар че лично заместник-директора (преподава ни) ни каза че са били отпуснати пари за стипендии...
Работата е там,че РИО-тата не ебават кой къде и как си харчи парите, стига да има документи,които да бъдат представени пред тях. Като направиш ремонт за х пари, а представиш ,че си го направил за х+у, после у си го прибираш като стой та гледай. Много редовна практика е.
Пък,ако парите са европейски...работата е още по-лесна.
maDamn
Абее, няма да вадя кирливите ризи, но знам за какво говоря. (Както и Ирационалната)
Поуката е, че е адски тъжно да се пренебрегват едни за сметка на облагодетелстването на други.
Виж Грейнджър колко добре ги разбира
P.S. http://whenyoustudyinnega.tumblr.com...e-no-stipendii
http://whenyoustudyinnega.tumblr.com...-to-steal-from
В гимназията, в която ще уча - ГПЧЕ "Йоан Екзарх", дават стипендия от девети клас. Който има над 5.50, всеки месец му дават 50лв.
Направо се ядосвам.
От 5,50 до 5,70 и нещо 21лв, след това до 5,99 - 25лв и за 6,00 - 30лв.