- Форум
- По малко от всичко
- Наука, Култура, Изкуство
- Фантастика vs. Фентъзи
Не, обикновено мнението на критиците и хората занимаващи се с оценка на такива творби.
По тази логика твоето мнение ли е критерий кой автор е по-талантлив?
Nikolcheto24, сравних ги, защото баща ми много обича фантастиката, а смята, че фентъзи творбите са абсолютни измишльотини, където няма закони, и не се основават на никаква логика. Аз не съм съгласна с него, но ми стана интересно и исках да чуя още мнения.
Благодаря ви за отговорите, а относно сравнението между "Песен за огън и лед" и "Здрач":
Чела съм и четирите книги на "Здрач" по два пъти (първия път, защото беше много нашумяла и ми беше интересно, втория, защото ми беше супер скучно, нямах други книги, а не ми се ходеше до библиотеката). Не ми хареса изобщо. Издразни ме това колко тъпи и предсказуеми са героите. Доста показателно е това, че в момента си подпирам пианото с френското издание на една от книгите и то само защото е идеалния размер, иначе щях да я продам или да я захвърля в някакъв шкаф като българските издания.
Докато в песен за огън и лед никога не знаеш какво ще се случи. Може да предчувстваш, но не и да знаеш. Толкова много "истини" потвърди тази книга (за мен) и така съм се потопила в света на Джордж Мартин, че дори и да искам, не мога да изляза. "Здрач" само ми загуби малко от времето (което беше и причината да я чета де, така че не се оплаквам, просто не е нищо кой знае какво, чела съм фенфикшъни, които са ми били по-интересни).
Просто книгата макар и фентъзи е брутално доближаваща се до реалността и в някой момент може да си помислиш, че всичко това наистина се е случвало. Отделно поредицата е тотално непредсказуема. Няма такова нещо като главни герой които са безсмъртни до края на книгата, няма такова нещо като добри и лоши герои, просто е създадена уникално. За мен е една от най-добре написаните книги които съм чел.
Конвикте, мойто момче, айде като не разбираш от литература да не си вреш носа дет не ти е работа.
Драиде, бъркаш много с това, че нямало безсмъртни герои в песента. Мартин вече стана прекалено предсказуем в "непредсказуемостта" си. Хванеш ли веднъж логиката му, знаеш страници и книги предварително какво ще се случи. Не, че това прави лоша поредицата.
По темата - твърда НАУЧНА фантастика със стабилна и смислена НАУЧНА обосновка.
Целта е да хванеш логиката на героите, не на автора. Когато се пише такава поредица, ако авторът е построил героите правилно, идва един момент, в който книгата започва да се пише сама. И когато читателят познава героите, няма как да не разбере какво ще се случи.
Или поне това си е моя теория. Не претендирам за безпогрешност.
Ще се занимавам с каквото искам, "моето момче". Ако желая ще сравня "Здрач" и с библията.
Ти може и с корана да го сравниш, но това няма да направи поредицата по-малка боза.
Малко ме достраша да се обаждам тука... но ако ви е интересен един съвсем инакъв подход към НФ и фентъзито, вижте. (И извинявайте, дето не е довършено. То тая тема край няма...)
А късият ми отговор е: фантастика AND фентъзи!![]()
Те двете нямат база за сравнение. Все едно да питаш дали предпочиташ портокали или ябълки.
Повече съм чел фентъзи - по разпускащо е и е приятно да "преживееш" някое приключение.
Колкото до фантастиката - там трябва да съм в настроение, за да започна нещо сериозно. Романи от типа "Всичко живо е трева" винаги са ме докарвали до душевен оргазъм.
Фентъзи...)