Цитирай Първоначално написано от Otis_Driftwood Виж мнението
Да опишеш човешкия мозък като сложна система от прости логически действия е повече от малоумно. Най-голямата еволюционна стъпка, която напълно ни отделя от животните, е съзнанието. А в мозъка няма част, която да отговаря за него. Никой учен не знае точно къде, как и защо съществува съзнанието. Затова и всички опити да се измисли симулация на човешки мозък се провалят. Самото съзнание не се изчерва с въпросите кой съм, откъде съм и т.н. Изобщо никоя компютърна програма не може да пресъздаде съзнанието, и причината за това е, че съзнанието не действа като програма, т.е като логиката.
Изкуственият интелект също няма нищо общо с програмите, понеже никоя програма не е интелект - тя е програмирана да служи за определена дейност, и като такава няма способността за собствен разум, извън този даден й отвън. Притежава единствено способността да променя отчетените стойности (и съответно действията си) на база входяща информация. Но това не е достатъчно.
За да се създаде компютър, който да наподобява изкуствен интелект, трябва компютъра сам да променя методите, по които възприема външната информация. Това ще един вид като да дадеш избор на компютъра. Но ако направим това, трябва да се заложи още една допълнителна програма, която да определя как ще се променят тези методи на възприемане. Така обаче отново всичко става програмирано. И така можеш да направиш още 1000 допълнителни програми и пак "интелекта" ще си остане програмиран. А програмирания интелект не е никакъв интелект. Не може да вложиш съзнание в компютърна програма, понеже самото съзнание е един огромен логически парадокс.
прочети и останалите ми мнения
Цитирай Първоначално написано от white knight Виж мнението
"умна" (под умен се има впредвид правенето на логически заключения от резултатите на определени действия и надграждането на самия код).
Колкото до имитацията на съзнание, ако съзнанието няма положение(най-вероятно е някъде(още не е открито точно къде) в мозъчната кора) в мозъка(а едва ли е в краката) не знам къде другаде смяташ че се намира.
ПС наистина има неща в съзнанието които ние не можем да разберем или определим, но това не значи че е невъзможно. Смятам че човешкия мозък мисли логично само до едно време, някои действия наистина е трудно да бъдат определени, но все пак в главата ни има 100 000 000 000 отделни клетки и в пъти повече връзки, няма как да не стават по-интересни неща
ПС2 все пак ми кажи действие което човек прави, a учаща се програма няма да направи след като е натрупала достатъчно "житейски" опит.