- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Кофии...
Здравейте корфии^^,
може би това не е правилния раздел, но пък в Спорт ще бъдат пристрастни, а и вие сте ми любимци. Вчера имаше един спор, в който се казва, че спорта е едва ли не е за глупави, посредствени хора...Ок, за мен лично спорта е нещо като изкуство, начин на живот. Истински се възхищавам на спортистите, които правят всичко възможно, за да усъвършенстват повече и повече себе си и да поставят все по-високи летви на съперниците си. Това е един вид намиране на смисъл в живота като се замисля. Отдаваш му толкова много, целият ти живот се променя. Да вземем например зимните спортове, защото аз се интересувам главно от тях. Спортистите отдават почти цялото си време през топлия сезон, за да могат да се подготвят и през състезателния сезон дават всичко от себе си, за да се докажат. За тях това е начина на живот, смисъла, това, не което посвещават огромни усилия и време. Правя асоциация между спорта и ученето, жаждата за знание. Сигурно звучи тъпо и ще си кажете, както вчера стана, че спорта е за 'малоумници', ноо не. Така както един учен иска да да научава все повече и повече, така и спортиста иска да достига нови висоти в подготовката и представянето си. И за мен това е истинската глупост да се гледа надменно на спорта и да се казва, че в него няма нищо специално. Едва ли да сте чували, но се пак нека спомена Оле Ейнар Бьорндален - краля на биатлона. Как да не му се възхищаваш на такъв човек и да не го признаеш за велик?! Та той мисля, че вече минава 40 години и все още продължава да печели, сред невероятно голямата конкуренция от млади биатлонисти на по 20-25-30 години. Това не е ли истински талант, човек, на когото да се възхищаваш?..
Ще спра дотук, че стана много дълго и едва ли да го прочетете.
Та така мили деца, не си мислете, че книгите са единственото велико и духовно-извисяващо нещо. Това е само вашата гледна точка...
Иве, говорех за силовите спортове като бокса, борбата, щангите и т.н. Не си ме разбрала.
Всичко, което казах, беше, че това, което виждаме в тези спортове, се възприема от мозъка по същия начин, по който и чалгата. Както кючекът е най-близкият такт до мозъка, така и животинското в нас е примитивен инстинкт, който се възприема най-лесно.
Това е причината и да е много по-вероятно един нискоинтелигентен човек да хареса тях, а не например рок музиката и шахмата.
Но нека се повторя - това, че почти всички средняци харесват спорта, не значи, че всички, харесващи спорт, са такива. Има спортове, които наистина уважавам и бих гледал - снукър, не малко зимни спортове, шах. Но да се кефя на някого, задето хвърля гюлле - не мерси, имам си по-важни занимания. Или пък да се радвам на банда "шофьори", които обикалят една писта с коли от картон.
Нямам нищо против спорта, но само погледни мнозинството от феновете и ще ти стане ясно.
Не знам защо обаче реши, че съм против движението?
Мите разбрах те вече още вчера
не знам, може би имам нереална самооценка ли и аз нз, но не се имам за нискоинтелигентна
просто оценявам труда и усилията, които всеки един спортист е положил, за да се развива в това, което си е избрал
и подценяването на леката атлетика, бойните и моторните спортове от твоя страна според мен не говори добре за теб...
Не подценявам такива спортове, а мнозинството от хората, които ги харесват. Нека си бръмчат с колите, но да не смятат, че правят нещо продуктивно.
Засега затвърждавате казаното от мен.
За да си успешен професионален спортист трябва да си много дисциплиниран и отговорен и да умееш да се лишаваш от определени житейски "наслади" за сметка на това, в което си избрал да се развиваш и се стремиш да бъдеш най-добрия. Да си режимлия не е от най-лесните неща на света, особено когато имаш материалната възможност да си позволиш почти всичко. Силата на волята/духа е в основата, а добрите резултати заслужено подхранват самочувствието, че си поел по правилния път.
Изобщо всяко занимание/професия на този свят изисква определен комплекс от качества, някои от които трябва да притежаваш изначално, а други да създадеш/развиеш.
Малко сухо и философско стана, ама кво да се прави. ;]
Welcome to the Jungle...
какво/кои сте вие?
все едно някой двойкар да каже, че книгите са загуба на време, ученето не си заслужаваа....и тнт...
всичко идва от това, че не се интересувате
какво ми подценявате масата от хора, които сме любители
вие за нещо повече ли се смятате от тласкача на гюле или тройния скачач?
можете ли това, което и те?
![]()
човека казва, че тези от моторните спортове реално не правят нищо - е да, реално нищо за себе си т.е. по тялото си физически, но снукъра, защо тогава не е подценяван?
Приоритетите в живота се менят взависимост от периода и нагласата на отделния човек и това е нещо напълно нормално.
Лошото при спортистите е, че те са лимитирани чисто физически и с натрупването на годинките телата им все по-трудно понасят натоварванията и все по-бавно се възстановяват от тях, което в един момент налага да спрат активната си състезателна кариера. Винаги съм твърдял, че немалка част от големите суми, които получават под формата на заплати/премии/наградни фондове всъщност са компенсация за сравнително малката продължителност на кариерите им, физическите амортизации и т.н.
dimitar, защо реши, че предишния ми пост е насочен конкретно към теб?
Welcome to the Jungle...
Искам да видя как митко скача с мотора 10 метров трапец и не се приземява на глава и тогава да ми говори глупостите си
По-симпатичен ми е, не е толкова комерсиализиран, играчите на снукър не са никак глупави /за разлика от почти всички футболисти - преди да ми скочите и за това твърдение, погледнете някое интервю с наш национал, който "пак казва"/.
Едит: а и предпочитам игра, която трябва да се играе прецизно и с концентрация, пред хаотично тичане върху ограден с реклами на пепси терен.
Това е моят избор - те нека си полагат много усилия, винаги ще има огромен брой хора, които ще ги гледат с интерес и бира.
Последно редактирано от dimitar., : 08-27-2013 на 09:43
Не исках да се меся, но така ...
Първо - спортът за мен е нещо много хубаво. Спортувам постоянно, гледам мачове и какво ли още не. Тренирам волейбол от 4 години и за мен това е най-хубави спорт ( лично мое мнение ) , макар че харесвам и баскетбол, футбол, зимни спортове, плуване, езда и т.н. Против спортистите нямам абсолютно нищо, даже ако са добри им се кефя , няма значение в кой спорт са.
Подкрепих dimitar., защото съм на същото мнение " Не подценявам такива спортове, а мнозинството от хората, които ги харесват. " и все пак той не казва, че подценява всички ... Както и да, според мен спортът е нещо много хубаво, дори може да ти помогне да се научиш на доста неща от него![]()
Вие ся кво искате да кажете че тъпите хора не трябва да харесват спорта и да го гледат ли ?
да ти кажа както сме подхванали биатлона не е толкова лесно
мисля, че наградния фонд за за 1-во място беше 5000 швейцарски франка, ако не се лъжа
при най-много състезатели в спринта и индивидуалната надпревара, шанса да спечелиш нещо е минимален - 1:130 някъде, защото има и стрелба, която много често е решаваща
пари се дават до 6-то място
не съм особено запозната, но другото май се поема от държавата
всичко обиждат нашите спортисти, но им дават толкова малко, най-добрите отбори от Русия, Германия, Норвегия и тнт имат стотици чифтове обувки и ски, които не са евтини, нашите се мъчат с 2, 3 на човек, дори миналия сезон им ги бяха откраднали и им даваха от другите отбори, колко мислите, че държавата дава за биатлон?
много често те се самофинансират...
Аз нямам проблеми с разбирането на другите, по-скоро те често ме разбират погрешно и приемат някои мои забележки лично.
Относно предния ти пост и сравнението футбол/снукър, трудно можем да ги съпоставим, защото нямат почти нищо общо и всяко от тях си има определена аудитория. Футболът е по-динамичен и масов, снукърът е по-изтънчен. Лично аз гледам и двете с удоволствие.![]()
Welcome to the Jungle...
Същото е и с хамериканския футбол. Група дебили са се събрали на ливадата и се бутат като говеда. Доста слабоумен трябва да си, за да ти харесва подобен "спорт".