- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Къде да уча програмиране след 12-ти клас?
^Нищо против Худини, дори съм наясно със софта и съм си резервирал местенце за 8-седмичния курс, който ще почне на 25-ти (http://www.sidefx.com/index.php?opti...411&Itemid=215)
Проблемът е, че Мантра ми къса нервите, страшно занимавка е да изкараш приличен рендър за *нормален* период от време, а за рендърмен пари нямам. Дай 1к и минавам на Худини. Дотогава ще си кисна в Мая, а там с флуидите е малко по-завъртяна работата.
Опен събдивите са супер, но за съжаление нямам представа как да си ги имплементирам в софта. Надявам се в 2015 версия на Мая да са ги ръгнали по дифолт.
А замъка действително е low poly модел, но можеше поне бевели по ъглите да сложи. Вътре има и някви колони, които един господ знае що са smooth-нати, пък че приличат на пластмаса няма да коментирам. Нищо по този модел не показва каквито и да било знания, камо ли умения. Дори композита е зле - тоя АО пас ако му беше намалил opacity-то момчето, че да не изглежда сякаш с горелка са го минавали по ъглите, щеше поне нормално да изглежда. Пък ако погледнеш коментарите мрънка и, че не му се занимавало с UV-тата. Реално уникален (разбирай 'единствен') детайл по цялото нещо почти няма. Всичко са дупликати, наредени и завъртяни из сцената.
3 типа колони, 1 полилей, 2 типа 'врати' (тия арки или там както се наричат), 3 различни покрива, 3 типа 'декорация' по прозорците(за която UVта не му и трябват, де), 3 типа парапет, 1 каруца, стол, пейка, лапма, маса, флаг, сандък и кула за вода.
На това по-лесно ще направиш UV-тата от на някое high poly оръжие честно казано. Занимавка е единствено после да ги прехвърлиш на дупликатите после, но за тая работа го има скрипт едитъра. Ако си именуваш всичко адекватно става с 5 реда код. А си има и готови скриптове в нета ако те мързи да пишеш.
Та да. Нищо против пича и модела му - кефи ме, ама за 4 години обучение бих се чувствал доста тъпичко ако това ми са ми уменията.
Мaya не става за флуиди, партикали и всичко, което изисква някви симулации, ползва се за facials и рендване.
За Renderman нямаш кинти, а за Maya имаш ли ?
Замъка няма как да стане по-добре само с maya, той не е ползвал Mudbox(или е, но ме мързи да чета коментарите) и текстурите са зле, а и самата maya преди последната 2014 версия работеше трагично, ако моделираш в нея.
Оpensubdiv е интегриран в много програми, но и той се ползва главно за Facials, защото статичните обекти могат да изглеждат добре и само с текстури.
http://vbox7.com/play:1745b911f0 с Renderman, но лиценза ми изтича след седмица и май няма да дочакам XForce да помогнат.
Не знам, не съм особено съгласен в случая. Факт е, че Худини е по-добрия софт. за целта, но и Маята не е за изхвърляне. Видеото към Вимео, което линкнах, е по курс от тук http://www.vfxlearning.com/ (има ги 3-те нива за Мая и 1 за realflow в cgpeers.com ако искаш да ги видиш). Пичът е работил върху Аватар и Хари Потър и ефектите са правени в Мая. От Худини страшно ме радват rigid body динамиките - Мая не е много добре в това отношение - но останалото е просто гъзарийка и не ми трябва отделен софт. за целта.
Предполагам, че друг софт. ползваш, не Мая, че да твърдиш, че е кофти за моделиране, знам ли ... Мен вярно, че ми беше първия и сигурно съм пристрастен, но и в 3дс макс се оправям с моделирането, и в софтамаж, и в худини (макар че по-скоро бих си прерязал вените, отколкото да моделирам тук). Та мисълта ми е, че в 2014 ръгнаха NEX туулсета, който го има от десетилетие. Не знам, единствено retopo функционалността ползвам - другото си го имаше и преди. Пък и ми се струва по-бързо с шорткътите да си избирам инструментите, отколкото да кликам. Ако идваш от 3дс макс предполагам е страхотно улеснение, но иначе нищо особено не е.
Имаше едно курсче на пичът, който е правил на Ironman бронята за Avengers - всичко в Мая си свърши момчето. Какъвто и софт. да хванеш просто трябва да му свикнеш като че ли ... не мисля, че има кой знае каква разлика. Макса примерно ме кефи заради viewporta и въобще начина, по който ти излиза геометрията на екрана докато моделираш. При механични модели ми е по-приятно, факт.
Иначе на въпроса ти - не, и за Мая 5к $ нямам, но мисълта ми беше, че Рендърмен и кракнат не може да се намери. Само някаква версия за Мая 2008 май ми беше попадала преди време, ама мен за флуиди ми се иска да го докопам, както и да пробвам position/ point cloud пасовете. ( http://nukexexperts.blogspot.com/201...ints-node.html) То за последното не ми и трябва, де, но бях гледал един много готин трик в един тут от fxphd с luma key-ване в Nuke.
Пък и ми трябва за Худини, че Мантрата на low res флуиди при 640х480 рез ми рендва по 2-3 минути на кадър. Нетърпимо е. От ментъл рей 1080п излизат за по 5м ако не са много прозрачни ...
170$ не е малка цена за Nex, а друго е да си е интегрирана.Без него с maya беше мъчение, не че не става, но е мъка и имаше много по-лесни начини.
Същата работа като при C4D, и там след R12 версия добавят нови опции, които в предните версии ги е имало като плъгини, но доста от тях си бяха безплатни.
RealFlow си го ползвам със C4D, защото само в нея Vray си работи добре, а като добавя SolidRock става идеално.
И за Maya 2008 го няма Renderman, има някви фейкове, които може и да са работили преди 3-4 години, но в момента не знам някой да го е подкарал.
Иначе не е нужно да търсиш кракнат, аз да не би да съм си плащал, има хора, които споделят, а точно него го има в cgpeers.
За всичко свързано с VFX са нужни минимум сървърна машина или ползване на рендерфарм, освен ако не си садист и обичаш да си мъчиш компютъра.
На мен са ми скучни тия работи, а и има други начини да се направят.
Със сигурност искам да ида в чуждестранен университет. След няколко месеца ми е Тойфела, по-късно трябва и САТ да държа. Като цяло не се виждам в бъдещето български гражданин. Все още не съм мислил какво ще правя ако остана в България. Всеки случай ще се преместя да живея в София и оттам каквото стане. Най-вероятно ще запиша СУ колкото да имам занимание. Лекции нямам намерение да посещавам, вероятно ще изкарвам някой лев като фрийлансър или ще си намеря работа. Но това някак го чувствам прекалено далеч в бъдещето, макар да не е.
Освен това съм чел доста мнения на хора от академията, и тия от тях които са навътре в нещата и въобще по-сериозните и разбиращите казват, че академията въобще не е алтернатива на ФМИ и само от нея човек си остава цитирам "кодер".
А тия които възхваляват академията и са против университета в 90% от случаите са леймъри и лаици(и мненията им си личи че са по-неуки от тия на гореспоменатите).
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Това за София ми е някакъв краен вариант, който още не е доизмислен. Трябва да се изкъръча много лошо, че да остана в България. Ако това се случи, ще заживея в София, за да си намеря работа. Просто ще използвам университа като причина да се преместя в столицата.
Където ще уча неща подобни на академията за разлика от местните университети.
Значи няма да си в университет, защото в университета се учи Computer Science, а не кодене с майкрософтски технологии(не че са лоши де). И в Америка да идеш си има в програмата дискретна математика и т.н.(имам приятели учещи това там и нямат добро мнение за академията).
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101