- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Преди или сега?
Ами ако съм виновен да, но не вярвам да почне да ми крещи ей така, другото което е, че ако не съм виновен и ми крещи няма да му остана длъжен, не е като да не се е случвало.
n00bs
Хубу де yakuza, като видиш някой женчо с мазна прическа и ръце завряни в задника, дето се прави на нз си къв, не ти ли се иска същия тоя плазмодий да научи от къде изгрява слънцето, как се калява стоманата, да фърка за банички и да оправя леглата на 20 човека и да чисти кенефи![]()
Законът е закон,
но той врата в полето е
и луд е оня, който потърси там сърцето си...
Ми ако не му знае устата, нямам проблеми. То ако ставаше всички щяхме да сме 185 90 кг. бръснати глави.
n00bs
Ти си изключително тъпо същество...
Нямаш си и представа, но ми предизвикваш нервен оргазъм след всеки твой пост!
И да... От тези лиги, които влизат в казармата -става хора. Всеки, който живота му подложи изпитание - се калява един вид. Казармата го научава на неща,които ще са необходими за бъдещето му.
6-ти клас вече можех да отсека дърво, преди 2-3 години започнах и да цепя, когато се налага и бетон съм бъркал и лял... ю
И к'во?
Едит: Комунистическата идея не е да се задължават едни да бачкат, а всички да имат по равно! Целта е всеки да работи, колкото може и да получава, колкото му е нужно. Казах, че е неприложима, точно защото все ще се намери някой тарикат, дето да кръшка и да получава, но като идея, ми харесва.
Последно редактирано от an7raks : 09-06-2013 на 17:19
Ето къде грешиш. Основната разлика между капитализма и комунизма икономически е, че при първото Х работи за У срещу заплащане. Разбира се, за да има изобщо смисъл в цялата работа У трябва да е на печалба. Т.е. Х получава по-малко, отколкото *генерира*, но достатъчно, че 'да му стига' (демек да живее ок). Т'ва са ти взаимоотношенията с работодателя накратко обяснено.Целта е всеки да работи, колкото може и да получава, колкото му е нужно.
При комунизма идеята е, че всички Х-ове си работят там, а излишъкът, вместо при някакъв работодател или нещо от тоя сорт отива при онези, които не са генерирали достатъчно, че 'да им стига' (демек да живеят ок)
Мен не ме устройва нито да ми бъркат в джоба, нито някой да ми налива пари отгоре. Ако толкова ми трябват ще си седна на гъза и ще си ги изкарам. Та кое му е хубавото отново ?
Хубавото му е, че си имаш осигурена почивката, храната, водата, тока, пенсията, здравеопазването, образованието... Ако в един момент стане така, че не можеш да продължиш да работиш, можеш да продължиш пълноценния си живот, не като сега с някаква мизерна инвалидна пенсийка, дето да се чудиш лекарства ли да си купиш или храна. Сега като останеш безработен, какво правиш?! Има хора с висши, които си стоят безработни, не по тяхна вина. Те как да си "седнат на гъза", като системата им го е вкарала там с та*аците?
Да и държавата си тегли заеми, че да поддържа тая "утопия".
n00bs
Auriss, излишъкът при социалистическа икономика е за различни нужди, но най-вече за увеличаване на произвоството, като в резултат се стига до по-бърз икономически растеж. По този начин слабо-развити държави могат за кратък период от време да постигнат висок напредък.
По горе спомена защо да се кефя, че този с ниското iq не мизерства. Да, той не мизерства, но ако си достатъчно интелигентен, можеш да придобиеш по-висок социален статус, впоследствие да получаваш по-висока заплата. Е, заплатата няма да ти е петорно по-висока, но все пак достатъчно. Ако се кефиш, че някой друг страда, значи имаш сбъркана психика.
Проблемът при капитализма е, че трудът придобива различна стойност, т.е. за един и същи труд някой може да получава една заплата, а друг различна, което зависи от делът на принадена стойност, както и дали производството е капиталоемко и генерира по-голям размер печалба. Друг проблем е, че печалбата може да отиде за съвсем различни нужди, а не за откриване на нови работни места.
Ако правилно съм те разбрал твърдиш, че е проблемен фактът, че хора, привидно вършещи една и съща работа, получават различно заплащане.
От статистическа гледна точка вероятно е така, но при цялата ми наивност съм на мнението, че заплащането в днешно време е според уменията и знанията, следователно проблем не виждам.
Изясни ако съм в грешка.
Проблемът е, че статусът ти в обществото е пряко обвързан със заплащането, което получаваш. Мен проблемът ми е с психологическия елемент, не с икономическия. Последното да коментирам изобщо нямам познанията. Не желая никому да живее в мизерия, но и не бих пожертвал каквото и да било с цел да гарантирам, че това няма да се случи. Не мисля, че проблемът е в системата. Сигурно и това е крайно наивно, но съм с твърдото убеждение, че си има причина определени хора да не съумяват да си стъпят на краката и не виждам защо аз трябва да нсоя отговорност за това. Убеди ме в противното и ще си променя позицията.Да, той не мизерства, но ако си достатъчно интелигентен, можеш да придобиеш по-висок социален статус, впоследствие да получаваш по-висока заплата
Оставям инвалидите, пенсионерите и прочие без коментар, тъй като не виждам как това би могло да се разглежда като икономически, вместо като социален/политически проблем.
"Auriss:Ако правилно съм те разбрал твърдиш, че е проблемен фактът, че хора, привидно вършещи една и съща работа, получават различно заплащане."
Да, това имах предвид, защото примерно може да си шивач в някое малко предприятие, което успява едвам да намира пазари или което е нископроизводително и дори и да иска, не може да увеличи заплатата на работниците. Но ако си шивач в друга фирма, може да получаваш по-висока заплата. Пък дори и в сферата на услугите, знаеш, че един сервитьор за една и съща работа с друг може да получава съвсем различно възнаграждение. За интелектуалния труд пак е същото положение.... Държавата въвежда някои мерки, примерно минална заплата и други, но тя не регламентира размера на заплащането, докато преди 89г. от значение е било видът на физическата работа, интелектуалния труд също се е заплащал добре, просто е било по-регламентирано.
"Сигурно и това е крайно наивно, но съм с твърдото убеждение, че си има причина определени хора да не съумяват да си стъпят на краката и не виждам защо аз трябва да нсоя отговорност
за това. Убеди ме в противното и ще си променя позицията."
Във всяка една капиталистическа икономика съществува безработица и варира в различни проценти. Дори и да имаш качествата да извършваш определена дейност, може просто да нямаш късмет. Не означава, че такива хора си имат причина и т.н., а проблемът е, че не може да се създаде работа за всички, затова държавата въвежда някой мерки за защита срещу безработицата. Всъщност това може да е по-голям стимул да се развиваш.
Така ги виждам нещата, но може и да греша.
Всъщност наскоро имаше предложение минималната работна заплата да е според професията.
n00bs
Да, ама и цялата икономика на САЩ се крепи на заеми. Долара няма никакво покритие. И какво от това?!? На Хамериканците им е през к*ра и си карат колички с 5 литрови двигателченца, дето харчат колкото ТИР... Сега ще кажеш, че и този строй някога ще рухне... Да, ще рухне, ама те пак са живели няколко века добре, а тези с "чистите сметки" са мизерствали и накрая пак те мизерстват най-много при настъпването на кризата...
Кажи ми само едно - на колко държави лева е резервна валута? А долара?
n00bs
Това какво значение има? Доларите реално са само хартийки, зад които не стои нищо. Забележи, че дължат най-много на комунистически Китай! Ама жълтите се усетиха и взеха да искат реални неща като работещи компании и земя, вместо нарисувани листчета.
Има значение, че долара винаги ще има някаква стойност. Стига сте сравнявали България с Германия, Швейцария, САЩ, Китай. Нито сме им на ресурсите, нито на технологиите, нито на нищо. Вероятно и те не са ни на лайната, че тука всеки сере такива лайна, че после сам не може да излезе от тях.
n00bs
А, с Нигер ли да я сравнявам? Тук проблемът е, че серящите и оплакващите се от тях, са по-малко от ринещите лайната...
Румъния примерно. С Полша и Чехия преди, но те вече са доста пред нас.
n00bs
Факт е, че "онзи" режим е отговорен за много зверства и ограничения, но е факт и че е отговорен и за изграждането на всичко около нас в момента + още толкова, което е разрушено от "креативните" и "добри" капиталисти. Факт е и че сега хиляди стоят безработни и гладни, а тогава това не е било така. Факт е и че сега огромни обработваеми площи пустеят на фона на този глад... Също е факт, че Китай е една от водещите икономики, а е под "онзи" режим. Да продължавам ли?
Якуза ей тая снимка ще ти ходи много за аватар![]()
![]()
Законът е закон,
но той врата в полето е
и луд е оня, който потърси там сърцето си...
Аз пак питам - с икономическия или с политическия 'режим' ти е проблема ? Как да е - въпросът е, че в Китай си е капитализъм в най-чиста форма - шепа отрепки отварят фабрика, наемат няколко стотин маймуни, на които да плащат жълти стотинки и продават продукцията си на Запад.
В момента по-скоро като посредници на работна ръка се явяват, не търговци на продукция, 'щото произвеждат по западни патенти. Нещо, в което искат и нас да ни превърнат. Смешничко е като се замислиш.
Пък колкото е отговорно комунистическото управление за изграждането на 'всичко около нас', толкова е и отговорно демократичното за изграждането на 'всичко около тях' в Гърция ... примерно. Или си мислиш, че ако не беше съветската армия щяхме да живеем в колиби на нивата ?
Бе се тая. To each his own дет се вика. Едни свободата и възможностите ги влекат, други пълният тумбак и лежерното съществуване. Тъпа тема, не знам и аз що продължавам да пиша ...