"Auriss:Ако правилно съм те разбрал твърдиш, че е проблемен фактът, че хора, привидно вършещи една и съща работа, получават различно заплащане."
Да, това имах предвид, защото примерно може да си шивач в някое малко предприятие, което успява едвам да намира пазари или което е нископроизводително и дори и да иска, не може да увеличи заплатата на работниците. Но ако си шивач в друга фирма, може да получаваш по-висока заплата. Пък дори и в сферата на услугите, знаеш, че един сервитьор за една и съща работа с друг може да получава съвсем различно възнаграждение. За интелектуалния труд пак е същото положение.... Държавата въвежда някои мерки, примерно минална заплата и други, но тя не регламентира размера на заплащането, докато преди 89г. от значение е било видът на физическата работа, интелектуалния труд също се е заплащал добре, просто е било по-регламентирано.
"Сигурно и това е крайно наивно, но съм с твърдото убеждение, че си има причина определени хора да не съумяват да си стъпят на краката и не виждам защо аз трябва да нсоя отговорност
за това. Убеди ме в противното и ще си променя позицията."
Във всяка една капиталистическа икономика съществува безработица и варира в различни проценти. Дори и да имаш качествата да извършваш определена дейност, може просто да нямаш късмет. Не означава, че такива хора си имат причина и т.н., а проблемът е, че не може да се създаде работа за всички, затова държавата въвежда някой мерки за защита срещу безработицата. Всъщност това може да е по-голям стимул да се развиваш.
Така ги виждам нещата, но може и да греша.