За ноктите: Първо има разлика между чоплене и гризене. И аз си ги чоплих (разслояваха ми се и махах горните слоеве) и ги и гризях от време на време. Като цяло, като реших, че искам маникюр отвикнах просто с внимание и старание да не го правя. Пък и като се грижих за разслояването, твърдостта и щеше да си е жалко заради единият навик така да ги прецаквам. Като цяло, просто се следи и може би това е единственото решение. Макар, че не е много добре може да пробваш да правиш нещо друго вместо това, да си играеш с глючовете си, телефона, ала-бала. С лакирането също може да помогне.

За устните: Аз си ги чоплих защото ми ставаха сухи, надявам се че разбираш какво имам предвид. Ако и ти си така, единственото решение е винаги да ги държиш хидратирани и така става с един куршум два заека. Като цяло съм доволна единствено от обикновения вазелин (сутрин и вечер, пък и може и през деня да си слагаш, когато се сетиш, докато свикнеш да не ги чоплиш). Сега вече можа и да са ми сухи понякога да не ги ближа, чопля и каквото и да е друго.

Дано отвикнете и двете!