- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Подходящ университет
Искам да уча или психология кореистика или журналистика ,искам да намеря обаче нещо,с което да използвам и английски език за евентуална специализация в чужбина.Имам предвид ако запиша психология например английския ще отиде назаден план и ще се забрави ? Как стои въпроса с българските дипломи?Има ли държави,където не се признават? Объркана съм и съжалявам ако въпроса се стори глупав на някой.Споделяйте личен опит също![]()
Проучи си въпроса къде се признават и къде не.
Реши какво искаш да учиш, кореистика, психология, журналистика...
Английският нищо не пречи да си го ползваш извън университета или да си четеш източници на английски и да си поддържаш ниво.
Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.
http://www.vbox7.com/play:21a70aa5
Като цяло бих ти предложил СУ, Всяка от изброените специалности ги има и са дости добри..
Дипломите се признават в целия свят
(или почти на всякъде, доколкото знам..)
Кореистика ако си, ще си в моя Факултет, даже в една и съща сграда, сме на лекции с кореистите, на тях им късат задниците от учене де, но пък изглежда зарибявка.. В същата сграда са Иранисти, Арабисти, Китаисти, Японисти и Индолози, ама за последното не съм много сигурен..
Психологията, де да знам не ме кефи като вариант, но пък всеки с разбиранията си, пак СУ е твоето място..
А до журналистиката, питай кака ти Мерилин, тя това учи..
Аз ако исках да стана журналист, бих учил филология де, но като цяло тази област ми е тъмна Индия, пишете там с каката над мен..
Ако ще учиш в България, СУ е най-добрият избор, ако можеш да си го позволиш НБУ също е яко, но там не знам дали ги има специалностите..
Дано съм помогнал.
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
AnarchyBoy, ти какво точно учиш в ЦИЕК, че ми стана интересно?![]()
Иранистика, що да не би и ти да учиш в ЦИЕК?![]()
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Какво ти се учи в ЦИЕК?
Ако ти се разпитва, съм настроен да отговарям, можеш да метнеш скайп или фейс на лично..![]()
Dr. Gregory House
Ох, може ли само да вметна нещо?
Не записвайте филология, защото искате да научите езика. Глупаво е и не необходимо. Доста хора отписват именно защото установяват, че просто не са от материала за филолози. Повечето, да не кажа всички езици ги има на курсове, не ви трябва да учите странознание, фонетика, морфология етц, за да знаете корейски, японски или патагонски.
Запознах се с една мадама на едно корейско парти, тъкмо завършваше ПР, но беше изкарала едно ниво корейски с частни уроци при същия учител, който преподаваше на кореистите първа година. Така се прави. Поне според мен.
Истината е, че с филология във фирма трудно ще бачкате. Може да е плюс, но една икономика много повече отваря вратите към корпоративния свят. Винаги ме хвърля в оркестъра, като чуя, че например с корейски може да се работи в Самсунг. Дръжки. Там всичко е на английски - и срещи, и документация, и счетоводство, и ... всичко. Корейският може да е малко плюсче, нищо повече.
Авторе, от теб си записи да си поддържаш английския, не можеш да очакваш, че единият университет ще ти помогне. Записваш си се на курсове, упражняваш се вкъщи и толкоз.
Какво те влече повече - психология или журналистика? И двете можеш да си ги направиш много интересни
Дипломите ни се признават навсякъде в Европа, не бой се.
е баш ИРАНСКИ, примерно, да научиш от курсове...
не че нещо, ама просто едва ли изобщо има такива
АКО има, едва ли в ше са в Сливен, да речем
Инке, всеки с разбиранията си, за теб Филологията е тъпа и скучна специалност без грам преспектива, а за мен точно обратното, пък и не съм хулил твоята специалност каквато и да е тя..
На мен идеята ми е филология (Персийски и Арабски) + Другите езици дето знам да ги съчетая накрая с едно МО или МИО, но пък кво разбирам аз, един беден студент от СГ, който го издържат техните, нали ние в БГ сме по-малко от вас учещите в чужбина..![]()
Dr. Gregory House
Хахахах, много ми е смешно как някви току що записали в чужбина почват да наливат на тукашните университети. И света вече се променя, и сега едва ли не ни отварят очите как е на запад, пък нашата държавица колко е зле, и добре че сте вие за да разберем що за стока е образованието тук. Какви били хората там, пък какви са тук. Алоо, тия неща ги знаем много преди всемогъщата ви особа да се установи в чужбината.
Айде моля ви се, малко слезте на земята и се осъзнайте, че положението не е смешно, а трагично.
Тва пък от де го извади?
Корейстика е готино. В Корея има немалка реализация, особено ако си се насочила към нещо икономическо. Обаче и аз не съм сигурна дали ще ти е нужно да минеш през цялата какафония на филологията, за да научиш езика.
Българските дипломи се признават, но да речем, че все пак те гледат с едно подозрение. Естествено в Европа нямат право да ти откажат специалност само щото си от България.
Ти каква реализация търсиш после?
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Оле, ебати, само дадох съвет, щото не е като да не се е случило на най-близкия ми човек, капиш?
Точно ти, дето до последния момент не знаеше ква филология да запишеш, хич не ми се обяснявай. Само се опитвам да спася автора от убеждението, че с филология ще прави бизнес или нещо такова. А ти вместо да ми изкарваш постове от другаде, че и на всичкото отгоре невярно цитирани, вземи се запитай кой нормален университет ще ти даде да правиш икономическа магистратура, след като си следвал филология. Няма да имаш необходимия background, тоест икономически предмети. Приятелка с това са я порязали, когато искала магистратура в Холандия, а е завършила бакалавър в УНСС- Далеч не си първият, обмислял тоя вариант, сеш' се?
Корея наистина може да е манна небесна, но да учиш цяла филология, за да научиш корейски - не знам, прецени си.
И да, баш по ирански има. Изненадващо, но ги преподава учителят по ... ами, ирански. Е, няма да са в Сливен, да.
Последно редактирано от PinkPan7her : 09-17-2013 на 20:42
Икономическа магистратура след филология (или каквато и да е друга специалност) може да се запише - веднага се сещам за програмата MBA например, която си е даже доста престижна. Разбира се, знанията след MBA са на значително по-повръхностно ниво, отколкото след класическа магистратура, изискваща бакалавърска степен по икономическа специалност, но пък така се съчетават знания от две коренно различни специалности, които за определени позиции за доста ценени.
Последно редактирано от princo90 : 09-17-2013 на 21:25
тва реално имаш инфо или го каза ей така ? хД
не че ми трябва или ме интересува, просто ми е интересно
съгласен съм с мнението ти за филологията дотолкова доколкото се отнася до езици като английски, немски, френски, испански... евентуално и руски
всички останали екстравагантни езици най-удачният избор е филологията
Ами, след като можеш да се запишеш на частни уроци при преподавателя по корейски в ЦИЕК, защо да не можеш да се запишеш на уроци по ирански при преподавателя по ирански, което също е в ЦИЕК![]()
Моята позната не й дадоха да запише бизнес и предприемачество, защото нямала необходимия бекграунд, а е завършила УНСС. Наложи се да си вземе часовете, изпитите и тогава й позволиха. Идеята ми НЕ БЕШЕ, че винаги става така, а че се е случило на човек, който има доста по-голям шанс да покрие бекграунда за икономика/бизнес отколкото някой, който е учил език, странознание, култура, фонетика и граматика. И с това ли няма да си съгласен?
Исках само да покажа на Анархи, че преди да си гласи съчетания от абсолютно несъчетаеми неща, е добре да вземе предвид и външните фактори.
Чети и тогава коментирай.
Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже...
И за да си спестя питането: МБА е най-записваната икономическа магистратура, страшно е престижна, елитна или квото там искаш. НЯМА друго нещо, което да те подготви по-добре. Има няколко вида МБА според потребностите на хората.
Перифразирам списание "Икономист", впрочем.
Ако трябва да сме максимално честни, МБА не е буквално икономическа, но в добрите университети програмите за икономика и бизнес администрация се застъпват до голяма степен, така че... горното си важи.
Единственото, за което не съм сигурна, но много силно ме съмнява, е да можеш да се запишеш за МБА без стабилни икономически познания. Поне не и в топ университет, но смятам, че и за най-обикновените няма да се получи номерът. МБА е много видове, следователно много тясно насочена, ще искат от теб да покажеш каква насоченост ти трябва.
Последно редактирано от PinkPan7her : 09-17-2013 на 22:47
аз и за корейския не знаех, хаха
но окей, да кажем че един човек в страната дава уроци по ирански (един за когото си сигурен, че реално може да те научи на нещо, а не някой случаен тип дето казва "аз знам ирански")
и някак си тука навлизат страничните фактори като местоположение и тн, които правят иранистиката като специалност "смислена", така да се изразя
щото се пак да отидеш в софия за да следваш е по-окей отколкото да ходиш в софия веднъж седмично на урок, примерно
Ине, нямам нищо против теб душицо, ама бръщолевиш глупости на килограм, специално съм питал за това, единствения, на който бих се доверил да ми преподава Ирански (Фарси) е доц. Панов, а той е толкова зает, че дори и да ми намери време, сигурно ще струва по 50 лв на час.. Така, че ако обичаш спри да говориш на изуст..
Другото, което е.. От къде ти дойде това, че не можеш да запишеш МИО или МО магистратура, с филология за бакалавър?
Ъмм, само да те светна специално за АРАБСКИЯ свят се търсят хора с езици и МИО или МО, петролни компании, холдинги, шейхове, бе там е мазало.. схвана ми идеята.. Да имаш бизнесИКОНОМОполитическо ОБРАЗУВАНИЕ, съчетано с перфектно познание за култура, манталитет и език, нали знаеш, къде те изтрелва? Не казвам, че ще ми е лесно, но както аз ще дам на живота ~ 6 години робски труд, само докато завърша, да не говорим след това, то съответно, той ще ми се изплаща после, най-вероятно и с теб ще е така..
И бтв, сериозно като цяло си точна, ама от де го извади това его напоследък, хвани се спри, това, че си в Германия не те прави нито по-умна, нито нещо ПОвече от нас..
Глупаво е смисъл, аз не хуля нито една специалност, защото, ако беше глупава и без шанс за развитие, нямаше и да я има като специалност в Университет, още по малко в Софийски..
Така че, си спести глупавите коментари по повод филологиите, защото:
1во Това знание ти остава за цял живот.. Култура, Език, История
(на някой хора това им е по-интересно от това да застана и да забозя над някви сметки)
2ро Знанието е дар, независимо какво е, всяко научено нещо е само в твой плюс
3то Филолозите имат адски АДСКИ огромен спектър от възможности за развитие, докато ИКОНОМИЧЕСКИТЕ специалности, т.е. Икономистите, трябва да се квалифицират в някаква строго индивидуална сфера на икономиката (те са много сфери), но за да се преквалифицираш, трябва да учиш съвсем различни неща, следиш ли ми мисълта? Аз уча нещо, което ще ми остане за цял живот и ще мога да го ползвам, ще ми се наложи да го науча един единствен път и за нататък ще го имам..
Докато икономиката се мени, а с нея и пазара й..
Като цяло не искам да навлизам в спор за страните, но твоята безценна Германия, има ли позлатени автобусни спирки?
(Златото отразява слънцето, та като е 50 + навън, вътре в спирката на климатика ти е около 28, ларш)
Ъмм в Германия получаваш ли 50 хиляди долъра, като ти се роди бебенце и естествено апартамент?
Съученици на майка ми живеят в Кувейт и Катар от 30 години..
1вото им дете, тази ходина завърши Кеймбридж, другото в 2ра година в Харвард..
Имат пари да си купят буквално половин Студентски.. та
Германия не е толкова велика колкото твърдиш, моля те осъзнай се и спри малко, че започна на целия форум да лазиш по нервите.. Германия това Германия онова, ем окей като е толкова хубаво, ходи в Немския тийнпроблем и си пиши с Германците..
Тъпо е човек, говориш за специалности, над които нямаш реална преценка, а това което МЪЖО ти е казал, не значи нищо, докато не си опитала от първа рака, дет има една приказка око да види, ръка да пипне..
Таа такам, учи си там в Германия, намали егото на половина, защото не си повече от нито един от нас, колкото и тъжно да ти звучи, всички сме на едно дередже..
Нито ти си повече нито ние, равни сме.. Можеш да спреш с надменното държание и злобни подхвърляния относно филологиите, това, че на теб ти се струват безинтересни скучни и безпреспектвни, не значи, че са такива..
Ще си позволя да те нарека, леко простовата (мисля, че това е правилната дума) Защото смяташ, че има лоша специалност, като цяло това е доста Бай Ганьовско изказване.. Учението е плюс, каквото и да е, но явно ти си си набила в главата, че света се върти само около единия бизнес..
Стегни се малко, мъжО ти е филолог, все пак.. Филологията не е лошо нещо, особено ако смяташ да идеш в тази страна, за която толкова усърдно уж учиш 4 години в Университета.. На него корейстиката не му е била необходима окей разбирам.. Но аз искам да науча историята на Персия, културата им, бита им.. обичаите им, всичко.. до основи да го попия, защото ми е адски интересно, да чудех се какво да запиша, но избрах това и не съжалявам, опиянявам се от интерес.. След време като (ако) завърша МО/МИО, с езиците, които знам, и които смятам да науча, ще мога да се рализирам в над 60 държави, с общ брой говорящи от около 1 милиард и половина, без да вписвам Английския..
Та ето ти съчетание на Филология с Икономика, което ти отваря ебати прозореца..
Не си го меря с теб в момента, вярвам от дъното на душата ми, че на теб твоята специалност ти е интересна и, че всъщност има адски голямо поле за развитие, просто много ме дразниш с тези твой изказвания тип..
"Обучението в Германия е класа над всичко друго".. Ъмм нали знаеш, че ако ми се учи, дали в БГ дали в Германия, дали в Зимбабве все същия кур, ще си го науча, квото и да е където и да е, та този ти аргумент абсолютно отпада..
Другото, което ме дразни е, че мислиш, че като си в Германия си фанала господ за шлифера, е да ама не е така и много скоро ще го разбереш, надявам се, по-скоро, за да не ни избиеш мозъчните клетки.. Този ти аргумент също отпада, равни сме човек разбери го, не си повече от никой друг, надменното ти държание дразни много..
Оф, не знам дали даже съм завършил смислено.. пиша и пия бири в 4:30 сутринта, чакам да стане 7 да се стягам за лекция, че ме мъчат тука едни мъкии..
Аре със здравЕ Инке, не с лошо, точна си супер си, аз повече няма да споря, щото това е глупаво.. Като си дойде в БГ, да си пием бирата и да си лафим за някви рандъм неща, ще бъде най-добре предлагам аз..
Лека и мека, на всички будни..Олях се малко..
Последно редактирано от AnarchyBoy : 09-18-2013 на 01:32
Dr. Gregory House
Добре опльо доволно немците сега успокой ли се?
жалка работа
Dr. Gregory House