- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Отопление - парно или ток?
Хелоу хора,
Разделът е замрял, пък има някакви теми, дето ме интересуват и може да ги постна.
Като за начало - какъв опит имате с отоплението ? На ток ли сте, на дърва, или топлофикация?
Какви сметки правите?
Съчетавате ли парното с тока, и т.н.
Кое е по-изгодно?
След като това лято платих изравнителна 750лв... Не съм много щастлива// То не живеех сама , но плащам за двама, а бяхме 3ма и общо към 1100 изравнителна ..
Тъй, сега с онова човече сме заедно само двете, и като цяло няма да дъним радиаторите, но се чудя дали да не съчетая парното с някакви духалки, или друг тип печки?
Не знам, посъветвайте ме нещо, или споделете при вас как е.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
на ток си заслужава само с инверторни климатици и да не ги спираш цяла зима![]()
Недей се прецаква с духалка за основно отопление. Адски много ток харчат и не си заслужава особено ако трябва да отопляваш голямо помещение. Ако ще я пускаш от време на време за малко ок, но трябва да работи постоянно ако разчиташ само на нея да те стопли.
Иначе миналата седмица купих 6 тона пелети на нашите на село. Ще стигнат за около 3 месеца. Иначе са доста пари около 2400. Но пък поне я няма хамалогията да режеш внасяш и редиш дърва.
В момента ще разчитам на парното в общежитието, ще видим какви пари ще излезе, понеже до сега не съм се възползвал от услугите му.
Много зависи какви са ти нуждите от отопление. Ние сме на ток.
Миналата зима когато имаше постоянно човек в квартирата и едната духалка вървеше средно по 10-12 часа на ден, всеки ден, другата се включваше за по 2-3 часа. Най-високата сметка за ток, която сме платили беше към 160лв. През летните месеци плащаме около 50-60лв, така че да кажем, че отоплението ни е струвало около 100лв месечно. Но трябва да се има предвид, че апартамента е югоизточен и температурите през деня не падат под 16-18 градуса без да се включва нищо.
В предната квартира бяхме с климатик, отоплявахме само една стая и зимата сметките ни скачаха с по 80-100лв над обичайното. Но климатика беше стар, а апартамента беше на първия етаж.
За сравнение родителите ми се отопляват с камина на твърдо гориво, което им струва около 400-600лв на сезон, без да броим разходите по профилактика и поддръжка на камината и комините. Но говорим за четиристаен апартамент и поддържане на температури от 26-27 градуса в общите помещения (на майка ми винаги й е студено).
Имам наблюдения и върху домакинството на сестра ми, което се отоплява с 2 климатика, висок клас, които не се изключват през цялата зима и сметките им за ток надхвърлят 200лв месечно, което при тяхното потребление пак е около стотина лева за отопление на месец.
Като цяло влияещите фактори са много. На мен към момента ми е идеално с отопление на ток.
I'll forget the love letters you never fuckin' wrote
С новите инверторни климатици май е най-добре да се отопляваме през зимата предвид мошенниците от топлофикация ...
парно и ток използваме в различните жилища ,но парното си е парно ...............
Основно парно, но за бързо затопляне понякога пускаме и електрически уреди. Консумацията на такива е огромна (2-3 киловата) и изобщо не е на сметка.
Много хора се напариха от парното и изравнителните му сметки,аз предпочитам ток.
на газ ^^ с домашно парно
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
На ток сме се топлили винаги. В апартамента на нашите има климатик във всяка стая. Хубавото е, че лятото може да се ползва и за охлаждане, обаче голям недостатък е, че когато паднат много температурите замръзват и отказват да работят.
В момента пак съм на ток с някаква печка. Парното тук, чувам, че е по-солено и от тока.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Локалното парно е офертата, ама трябва да има кой да мъкне дървата...
На ток. С две конвекторни печки пускани след работа и през нощта сметката за ток рядко надвишава повече от 100лв.
Единственият шанс на ток е с климатици в противен случай ще работиш само за сметки за тока зимно време.
Аз съм на дръвца и въглища, по-трудоемко е, но много по-икономично. Не ми се е случвало да надвиша 400лв бюджет за отопление за цялата зима![]()
65 квадрата апартамент, две от четирите страни на който са външни и осветени от слънцето през целия ден - първо едната страна, следобяд и другата. третата страна половината е външна, другата половина е външен коридор. Четвъртата страна са съседите, горе и долу пак са съседи (за нещастие нали). Без климатик, без изолация, с алуминиева и PVC дограма. Парното по принцип е инсталирано, минават тръби и отдават малко топлина, но иначе не се пуска въобще. Без отопления през зимата температурите могат да паднат до 16 градуса в моята стая, най-често са 18-19 градуса но с една вехта раздрънкана духалка вдигам до 21-22 градуса за няколко минутки и толкова. Сметка за ток през зимата - около 25 лв, каквато е сметката и през лятото и въобще през цялата година. Парно... такова не сме плащали скоро, не че не се трупат сметки
Слънцето е най-мощното и най-безплатно отоплително тяло, няма по-добро. От най-осветената страна има големи PVC прозорци навсякъде и на това отдавам добрите температури през зимата. Ако няма слънце 2-3 дена настава клинч, иначе си е прекрасно. Е, и съседите отдолу си ги бива, по тръбите постоянно връткат кранчето на парното, а това че топлината се качва нагоре е допълнителен бонус20-22 градуса са ми напълно задоволителни. Ако искат да дойдат да ми откачат парното, и без това не изглежда много фешън закачено на стената.
Препоръчвам двойни, тройни и т.н. големи хубави прозорци от страната на слънцето тъй че през деня да се трупа естествена топлина (и да има светлина) и много добра изолация от неосветените страни, тъй че натрупаната топлина да не бяга.
^дам, а аз като човек, учил топлотехника, ще ти кажа, че това е равно на престъпление...
Това е болест да съм влюбен в теб,
това е болест, вярвам на приятел.
Това е корист - целият живот,
това е грешка, но тя не се повтаря....
Подовото отопление беше хит преди доста години, но е изключително скъп. Ние се отопляваме на ток, един климатик и конвекторна печка.![]()
Мина времето, в което бях на печка с дърва. Сега се отоплявам само с конвектори. Взех си два такива конвектора http://konvektori.org/product/171/bo...o-23-kv-m.html и чиста работа. Аз живея сама в апартамент и реших,че няма смисъл да отоплявам цялото помещение като стоя главно в кухнята. Засега съм много доволна и другата зима пак така ще се отоплявам живот и здраве.
Имаме парно в блока и сега зимата е надуто на макс става сауна особено в спалнята.