По принцип питах какво е точното ти вероизповедание..., но сега този въпрос ми се струва безсмислен - на практика отговора му би бил безполезен. Тук всеки се кланя на различен Джийзъс, които в крайна сметка е израз на самия вярваш, неговите нужди и страхове, комплекси и идеали. Все пак тази духовна храна, които вие така лекомислено употребявате, е измислена отдавна и не от вас. За повечето хора е по-лесно да се присламчат към вече готовите религии, най-вече защото там цялата схема е отработена с хилядолетия. Затова точното вероизповедание е само частичен ориентир, то е ясно, че другото си е само ваше, и причините за вярване, и цялостното отношението, и всичките емоционални заряди съпровождащи общата схема на процеса вярване.Въпреки това обаче се наблюдават много приличия във вярващите, най-вече в това как се изразява вярата им, а също и в общите предпоставки за развитие. Именно оттам може да се направи връзка между явленията и да се игради един комплексен модел на процеса вярване, който има огромни различия в своите проявления сред хората, но зад всички тях стои един обединяващ принцип. Естествено всеки принцип си има и изключения, всичко зависи от човека, в различията между нуждите, а оттам и в мотивите за вярване. Ето примерно вие всичките се наричате християни, но вярвате по съвсем различни начини и причини. Дори идеологията ви е съвсем различна.Всичко това естествено насочва към психологическия фактор, и доколко той определя религията като феномен. Погледнато от тази гледна точка, лесно е да се проследи откъде изхождат всички сугестии, морални постановления и цялостното отношения - а именно от самите вас. Религията като система не може да функционира без своя основен "двигател" - човека, всеки един в неговата уникалност - преживявания, емоции, желания, страхове и т.н. Именно това е "горивото". И всичко това придава един характерен отеннък на всяко едно индивидуално вярване. Това е един изкривен ваш отпечатък, принтиран върху религията. Неизбежно е - всичко което правите е отражение на вас самите, дори и вярата ви. И тъй като хората имат често припокриващи се потребности, то не е трудно да се проследи причинно-следствената връзка. Затова вярата според мен следва да се класифицира не по обекта на вярване, а по метода, предпоставките, нуждите, които удовлетворява, и най-вече по-своите многобройни проявления.Още повече, че вярата е твърде широко понятие, което далеч не се изчерпва с вярата в Бог, и стандартната класификация на вярващите(християни-православни, католици протестанти;мюсюлмани;посл едователи на различни религиозни учения и т.н.), е твърде непълна. Затова да ми обяснаваш към коя точно фракция на християнството принадлежиш е излишно, най-добре ми обясни с твои думи в какво точно вярваш? Ако не е проблем, разбира се.
Относно темата, тази музика според мен може да вдъхнови само изключително наивни хора, щом се поддават на толкова прости внушения.
Последно редактирано от Otis_Driftwood : 11-01-2013 на 01:02