.
Отговор в тема
Страница 6 от 26 ПървиПърви ... 234567891016 ... ПоследнаПърви
Резултати от 126 до 150 от общо 635
    Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    Цитирай Първоначално написано от princo90 Виж мнението
    Малко по-спокойно... Въобще не е обратното, това си е точно плоският данък, човекът и не твърди друго. Обратното на прогресивният данък е дегресивният.

унищожава стимула на хората да работят повече, съотвено да печелят повече и да допринасят повече за икономиката,
    Приемам забележката на горното, но в контекста на приказките, които подхванахме, беше абсолютно ясно, че аз говоря именно за плосък данък. Както и да е.

Високият данък ще те откаже от труда? Едва ли. Колкото повече се развива икономиката, толкова по-добре ще си ти. Колкото по-високи данъци постъпват в държавната хазна, толкова по-добре ще е твоят живот в държавата. Нали всички това искаме? Но това е при една идеална ситуация. В България, първо, че много малко хора се осигуряват според истинските си доходи и плащат реален процент от парите си, второ, че това, което се плаща, не отива където трябва.
    "Come and take a walk on the wild side,
    let me kiss you hard in the pouring rain
    you like your girls insane..."

Цитирай Първоначално написано от Violenza Виж мнението
    Приемам забележката на горното, но в контекста на приказките, които подхванахме, беше абсолютно ясно, че аз говоря именно за плосък данък. Както и да е.

Високият данък ще те откаже от труда? Едва ли. Колкото повече се развива икономиката, толкова по-добре ще си ти. Колкото по-високи данъци постъпват в държавната хазна, толкова по-добре ще е твоят живот в държавата. Нали всички това искаме? Но това е при една идеална ситуация. В България, първо, че много малко хора се осигуряват според истинските си доходи и плащат реален процент от парите си, второ, че това, което се плаща, не отива където трябва.
    Няма да те откаже от работа, а унищожава стимули да работиш повече. Това не съм го измислил аз, а е, както се казва, "eмпирично доказано" от когото трябва. Плюс това по-високи данъци не означава автоматично по-високи приходи в държавната хазна, дори напротив.

Това ще да значи диктатура, нали сте наясно?
    Не, няма да значи диктатура, а ще значи, че има законност.
    Последно редактирано от princo90 : 11-02-2013 на 22:02

Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    Не, няма да значи диктатура, а ще значи, че има законност.
    Законност? И двете страни в случая (протестиращите студенти и тия, дето много им се учи) имат абсолютно равноправни позиции.

Мега фен Аватара на OoVasKoO
    като искат да си протестират, да се присъединят към другите...

Мега фен Аватара на an7raks
    Законност? И двете страни в случая (протестиращите студенти и тия, дето много им се учи) имат абсолютно равноправни позиции.
    Да, ама тея, дето искат да учат не пречат на никого и са си платили за тази услуга...

Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    Цитирай Първоначално написано от an7raks Виж мнението
    Да, ама тея, дето искат да учат не пречат на никого и са си платили за тази услуга...
    Протестиращите са си платили също и тези, които искат да учат, им пречат на протеста. Е?

Мега фен Аватара на OoVasKoO
    тези, които искат да учат, им пречат на протеста
    ехааааааааааааааааааааааа ааааааааааааааааааааааааа ааааааааааааааааааааааааа

Протестиращите са си платили също и тези, които искат да учат, им пречат на протеста. Е?
    Протестиращите са си платили, за да учат, не за да протестират... Като не искат да учат, да идат да кибичат другаде, където няма да вредят.

Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    Не сте безпристрастни. Абстрахирайте се от позицията си и ще видите, че и двете страни са си абсолютно в правото.

Аз съм безпристрастен. Нямам близки в нито една от двете групи, но това е като да направиш дарение на дом за сираци и да изриташ децата, щото искаш да протестираш, че парите ти не са били изхарчени за каквото ти си искал.

Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    Цитирай Първоначално написано от an7raks Виж мнението
    Аз съм безпристрастен. Нямам близки в нито една от двете групи, но това е като да направиш дарение на дом за сираци и да изриташ децата, щото искаш да протестираш, че парите ти не са били изхарчени за каквото ти си искал.
    Не става въпрос дали имаш близки, а коя идея подкрепяш. Примерът ти е некоректен, защото след дарение ти не можеш да очакваш нищо, то се усвоява по желание на нуждаещия се, а когато си плащаш, за да получиш нещо, то имаш абсолютното право на претенции.

Не става въпрос дали имаш близки, а коя идея подкрепяш. Примерът ти е некоректен, защото след дарение ти не можеш да очакваш нищо, то се усвоява по желание на нуждаещия се, а когато си плащаш, за да получиш нещо, то имаш абсолютното право на претенции.
    Е, да, но само защото на тях не им харесва услугата, защо спират достъпа на тези, на които им харесва. В смисъл, тези дето искат да учат не задължават никого да плаща и да учи в този университет.

Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    Разбира се, че е по-добре да емигрират, да.

Разбира се, че е по-добре да емигрират, да.
    Да, да, сетих се за лафа с жената и радиоточката, спирам...

Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    Наистина отказваш да схванеш. Все тая.

Супер фен Аватара на tireheb
    Цитирай Първоначално написано от OoVasKoO Виж мнението
    нулева година добре ли звучи?
    абсолютно ми е през дедовия

продължавам да твърдя, че не е правилна тая форма на протест, ама нулева.. нулева. за къде бързате

Мега фен Аватара на Sh@d0w
    Град
    Някъде из София...
    Студентите поне се опитват.

За да се получи нещо обаче, трябват далеч по - радикални мерки от това да спреш занаятита за няколко дена. На управляващите не им пука за образованието, мислех че е очевидно. Могат толкова лесно да им извият ръцете и да им затворят устите. Примера с нулевата година е достатъчно красноречив. Настройваш половината студенти да викат срещу другите и не се занимаваш повече, както в случая. Наполеон си го е казал - разделяй и владей.

Но като цяло действията им не са безсмислени. Още една капка в чашата, за която не знам колко време остава докато прелее.

А сравнението на ситуацията с дома за сираци беше толкова абсурдно, че се изсмях на глас.

anonymous708973
    Guest
    Държавата му е осигурила възможност да изкарва много добри пари, а той се отплаща с мизерните 10%.
    Държата му е осигурила възможност? Ако беше така, всички щяхме да сме еднакво богати. Ама не сме. Щото едни имат повече акъл в главата от други.

ощетява ги, но не достатъчно
    Ебати завистливото същество. Защо трябва да се ощетяват повече? Те така или иначе плащат повече от теб? Наясно ли си, че има държави, в които богатите плащат по-МАЛЪК процент данъци, имат данъчни облекчения етц., именно за да се поощри факта, че са... ами, по-умни и по-успели.

Според теб целта на данъците е просто богатите хора да не живеят добре или по-скоро всички да живеят добре? Прогресивният данък означава, че с всеки изкаран лев данъчната тежест се увеличава, което унищожава стимула на хората да работят повече, съотвено да печелят повече и да допринасят повече за икономиката, което вреди на всички, не само на засегнатите от данъка. Допълнително всеки един данък унищожава част от потреблението, с което още повече се вреди отново на всички, не само на засегантите.
    Много точно.
    Като по учебник казано.

Виоленца, не си права.
    НОРМАЛНОТО положение на нещата е студентите да учат.
    Тези, които се отцепват от това положение, нарушават баланса, са именно протестиращите. Те ПРЕЧАТ или възпрепятстват на нормалното положение на нещата. На тях им пречи политическата система, но те са си избрали нормалното положение на нещата/тези, които искат да учат, да им пречат. Докато тези, които искат да учат, не са си избирали да им се пречи от протестиращи.
    Дори от езикова гледна точка да го погледнеш, забележи къде съм употребила страдателен и къде - деятелен залог.

Ако сега шепа студенти решат да ми кажат, че АЗ няма да ходя на лекции, кой на кого пречи?
    Системата пречи на всички - те решават да протестират - пречат на мен. Докато когато аз ходя на занятията си и си уча, как преча на тях?!
    По-просто не знам как да го обясня.
    Последно редактирано от PinkPan7her : 11-03-2013 на 09:55

Град
    Някъде из София...
    Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    Наясно ли си, че има държави, в които богатите плащат по-МАЛЪК процент данъци, имат данъчни облекчения етц., именно за да се поощри факта, че са... ами, по-умни и по-успели.
    По - скоро са финансово и икономически грамотни. А и да не са, са достатъчно умни, че да наемат някой който разбира повече от тях това.

Главната причина за финансовите трудности на хората е, че те прекарват години в училище, но не учат нищо за парите. Затова пък се учат да работят за пари ... вместо обратното.

Глупаво е просто да кажеш на едно дете или студент да завърши добре. Глупаво е да се приема, че образователната система в този си вид, ще подготви децата за света, с който ще се сблъскат след дипломирането си. Всяко дете се нуждае от по - солидно образование, трябва да знае правилата. Има парични правила, с които богатите боравят, и други правила според които другите 95% от хората действат. В днешния свят движен от пари е изключително важно да имаш поне средна финансова образованост. Това не се преподава в училище.

Децата/студентите завършват и са финансово неграмотни. Теглят кредити и се заробват за години напред, вместо да управляват парите си умно, така че да им се връщат, те ги пилеят безразборно.

Не е трудно да бъдеш богат. Всъщност не е трудно и да си нещо средно. Стига да знаеш как да си управляваш парите.

Данъците може да са големи. И непосилни. Стига да можеш да мислиш поне малко да имаш идея от тези неща може да се научиш как вместо парите ти да отиват до стотинка в държавата, да остават при теб. Или поне по голямата част. Обикновения човек не знае това. Или не се интересува. Мога да пиша още сто хиляди реда по тая тема ама ще спра че се отклонихме.

Аз не деля хората на богати и бедни. А на финансово грамотни и финансово неграмотни.

Та да се върнем на темата с протестите. Викаш що не ходят да протестират в полето, а пречат на иначе така ученолюбивите студенти ... ;/

Цитирай Първоначално написано от Sh@d0w Виж мнението
    Главната причина за финансовите трудности на хората е, че те прекарват години в училище, но не учат нищо за парите. Затова пък се учат да работят за пари ... вместо обратното.

Аз не деля хората на богати и бедни. А на финансово грамотни и финансово неграмотни.
    лол
    да се въведе начи час по пестене в училище
    или задължителен двугодишен курс "увод в икономиката" в университета, че малко са ни икономистите

Град
    Някъде из София...
    Цитирай Първоначално написано от tireheb Виж мнението
    лол
    да се въведе начи час по пестене в училище
    или задължителен двугодишен курс "увод в икономиката" в университета, че малко са ни икономистите
    Четеш ме между редовете. Не да стават всички икономисти. Трябва да се преподава поне начална финансова грамотност.

Даскалото подготвя бачкатори. Повечето хора не осъзнават, че не е толкова важно колко пари изкарваш, а колко пари задържаш. Всички сме чували истории за хора спечелили от лотарията и обеднели след няколко месеца. Или за спортисти които на 20 изкарват милиони, а на 30 спят под някой мост.

бате, като зимаш 800-1000 лева на месец (и то ако си късметлия), от които 500 ти отиват за наем и сметки, примерно, колкото и ФИНАНСОВО ГРАМОТЕН да си, няма да прокопсаш много

Град
    Някъде из София...
    бате, като зимаш 800-1000 лева на месец (и то ако си късметлия), от които 500 ти отиват за наем и сметки, примерно, колкото и ФИНАНСОВО ГРАМОТЕН да си, няма да прокопсаш много
    Не смятам да започвам спор с човек който си казва "Не мога да си го позволя", вместо да си задава въпроса "Как мога да си го позволя".

е...
    добре, айде
    задавам въпроса "как мога да си го позволя"
    дай ми няква представа как може да водиш нормален живот (разбирай не скотската, на границата на оцеляването) с 800 лева на месец...
    ебаси
    сори, ама само празни приказки са тва

Мега фен
    Град
    Sea of Sins..
    че малко са ни икономистите
    Малко са. Брой икономистите, а не дипломките с претенции.

Пантерке, обяснила съм се горе, няма да се повтарям.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си