- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Окупациите на Университетите
Хайде да не са баш летищата.
За протокола: Съгласна съм с идеята, не съм съгласна с мястото на протеста.
Ще съм първата, която би извикала полиция, ако някой мухльо/мухла на моите години ми заяви, че днес няма да уча. Не се предполага неговата гражданска позиция да пречи на моето образование.
Е, оная мацка, дето учила финанси в СУ, беше много весела :д
Как каква ? За начало преминаване към частична мажоритарна система, казвам частична защото надали има надежда да гласуват пълна. Слагане на срок за пребиваване в това НС, като например 2 мандата, както е за президент. Тия две неща ще изкоренят потомственото наследяване на столовете в НС. Ще дадат възможност и на хора които искат промяна да влязат там. Също така трябва да се лишат партиите от субсидии, в България те получават може би 4-5 пъти повече субсидии отколкото в Германия например. Най-забавното е, че и партии които не са били избрани получават субсидии. И още ред други промени които далеч не са сложни за изпълнение. А за да има реформа в пенсионната, образователната и здравна системи както и в която и да е, трябва да се изкоренят тия хора от там и аз не говоря за ГЕРБ или за БСП или Атака, аз съм безпартиен. Всички тези лица които гледаме през последните 15-20г трябва да си заминат и никога повече да не се допускат да управляват. Пари в държавата има, за съжаление те никога не достигат до хората.
И мислиш, че това ще спре да се купуват гласове? Че ще изгониш тези хора от управлението? Къде, в лагер ли ще ги пратиш?/не, че не заслужават, де/
Предложенията не са лоши, но едва ли биха имали желаният ефект.
За мен, идеалният вариант е директно да се препишат законите на Германия. Всичко, дословно. Да се види тогава къде ще мърдат.
За ограничението на мандатите не се бях замисляла, честно казано, а е страхотна идея.
Партиите ни получават по 16 лв на глас, нали? То затова такива смешки като Светльо-то си основават партийки. В Германия бяха центове, максимум евро, ако не се лъжа. И да се лъжа, е мноооого под 8 евро. Като го чух, ми идваше да се напикая от смях.
Искаш ли да ти го запиша и на mp3, за да го чуеш наистина?
draid, може да се ограничи броят на мандатите на правителството като такова, но отделните хора пак ще са си там. Примерно, ще сменят няколко човека и хоп - готово.
И субсидиите... ок, ще бъдат намалени, но ще се появят още някакви бонуси, "консултации с "експерти"", всевъзможни дивотии и пак ще ги взимат тези пари...
Като поне половината депутати се избират мажоритарно, по райони както е в Норвегия ако не ме лъже паметта, то няма да има толкова много лица които влизат с партията, а ще има хора които са избрани от съгражданите си, защото са се доказали с качества, тези хора ще стоят с имената си в това НС, а няма да се крият зад партии. В момента гласуваме за партия, обаче тая партия е няколко човека които са лицата. С тия няколко човека влизат още 50-80 души чиито имена не знаем дори, това са приближени на лицата хора. По този начин няма как да се потулват нещата, а е много по-трудно да се разбереш с 120 човека мажоритарно избрани, които знаят че народа ги е избрал, отколкото с някоя партия. Друго нещо което задължително трябва да се направи наред с ограничението в мандатите е и намаляване на броя на депутатите на половина. Холандия е 16млн, а имат около 100човека (не помня точното число), ние сме 7.2млн и имаме 240. Напълно необосновано. Също така трябва да се намалят драстично заплатите и бонусите на тия хора, там трябва да влизат хора които искат да променят нещо, а не такива които искат да забогатеят.
Запиши го, да.
Първо, преписването на закони е незаконно.Второ, наясно ли си, че става дума за две различни форми на управление? Трето, наистина ще ми е интересно да чуя как би преписал данъчните закони.
едит: четвърто, което трябваше въобще да е първо, законите като съдържание сами по себе си нямат никаква сила, ако ще и смъртни присъди да излизат като съдебни решения, ама ме съмнява т'ва да ти идва на акъла.
Последно редактирано от Violenza : 11-01-2013 на 11:12
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Имам някакви спомени, че ми бяха казали как в Япония депутатите са 720, но те са 80 милиона. Съответно японците бяха шокирани как ние храним 240 харантутника, а сме по-малко от 7 милиона. Но половината от тях са избирани по префектури и защитават интересите на определен регион. А не като при нас София, та София.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
1. Това, че е незаконно, не го бях чувал... Може, не съм юрист.
2. Не, не бях чувал, че са различни формите на управление! Не са ли абсолютна монархия и те?
3. Да, ще е интересно и ако се препишат на немски...
4. Те законите наистина са без значение, ако не се прилагат, но вярвам че страхът от по-сериозни наказания ще намали далаверите и корупцията. Реално сега половината от нещата, дето им викаме кражби, са си законно уредени и те просто си взимат полагаемото...
В Германия избирателната система е смесена, имат два гласа - с единия гласуват за отделна личност (както Дрейд обясни), с другия за партия.
Смятам, че е в пъти по-добре.