- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Окупациите на Университетите
Участваш ли в някаква по-организирана общност? От гражданските? Сам няма как – заедно с други може.
Аз съм в зеленото движение от бая години. Нещата стават бавно – ама стават.Два примера: приемането на „Натура 2000“ в пълния ѝ вид; приемането на най-якия закон за ГМО в целия ЕС.
Не, не участвам и не виждам добър избор от граждански организации, които правят нещо.
Не знам какво помогна натура 2000 и ГМО в ЕС при положение, че никъде не са спрели незаконното изсичане
на горите, а дори напротив - правят го законно от горското.
Храните стават все по-скъпи, животновъдите фалират... мафия
Няма нищо да се промени без напълно нови мащабни промени и реформи в държавата, защото когато тя не се интересува - не може никоя друга общност да я победи/замести.
И даа сложим накрая, че хората с добри намерения са на привършване.
Ако решиш да се включиш някъде – мога да препоръчам проверено читави.
„Натура 2000“ и ГМО законът са рамки. Разбира се, че по-важно е да се следи дали се спазват – и много по-трудно. Но без тях би било ОЩЕ по-трудно – тогава даже няма да има на какво да се позовеш, като подаваш сигнал или завеждаш дело. Затова и се приемат като успехи на гражданското общество.
Държавата надали ще се промени от само себе си – но ние можем да се променим.Започвайки например с търсене на други хора с добри намерения. И търсейки заедно как от намеренията да стигнем до резултати.
И понеже държавата в крайна сметка се състои от нас – така постепенно се променя и тя. Ивайло Динев го каза много синтезирано в един от откъсите тук.
- - -
an7raks, не усещам желание да ти отговарям. Обикновено става така, като не усещам желание да ме чуят. Ако тия теми наистина те вълнуват – има къде да прочетеш за тях.