Малко на Салвадор Дали:

Всички мои усилия, всеки ден, от край време, целят едно единствено нещо: да успея да бъда

Животът е суров, но затова той осветява със светлина вечността.

Интелигентност без амбиция е като птица без крила.

Моля, да ми кажете: защо човек трябва да се държи по абсолютно същия начин, както другите хора?

Най-важното нещо е да говорят за тебе, пък било то и да говорят добро.

Не се страхувайте от съвършенството. Не можете да го постигнете. Още повече, че в съвършенството няма нищо хубаво.

Политиката е вицът на историята.

Раят не е горе на небето, а в сърцето на човека.

Тези, които не имитират нищо, те нищо и не правят.

Художник не е онзи, който се вдъхновява, а онзи, който вдъхновява.

На Васил Левски:
Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ.

Дела трябват, а не думи.

Интригата спира хода на народната работа.

На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.

Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.

Никой да не се повежда сляпо в работата.

Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република".

На Коко Шанел:
Ако си роден без криле, не им пречи да израснат.

За да бъде незаменим, човек винаги трябва да бъде различен.

Има богати хора, има и хора, които имат пари.

Модата не е нещо, което съществува само в дрехите. Модата е в небето, на улицата, модата е в идеите, в начина на живот, модата е това, което се случва.

Най-хубавият цвят в целия свят е този, който изглежда добре на вас.

Успехът най-често се постига от тези, които не знаят, че провалът е неизбежен.

Няколко истории:

Един баща изпратил сина си при най-големия мъдрещ на света, за да му разкрие тайната на щастието. Когато младежът отишъл в двореца, той обяснил на мъдреца за какво е дошъл. А мъдрецът му казал:
- Сега съм зает - използвай времето докато чакаш, за да разгледаш двореца. Но имам едно условие - ще ти отговоря на въпроса само ако обиколиш двореца с тази лъжица в ръка - и му подал една лъжица. Но внимавай, в нея има две капки олио - не трябва да ги разлееш.
Младежът обиколил двореца и след три часа се върнал при мъдреца държейки лъжицата в ръка. Капките олио още били в нея. Мъдрецът го попитал:
- Е, видя ли прекрасните ми персийски килими? Видя ли великолепната ми градина - на градинарят му трябваха 10 години, за да я създаде? Видя ли картините и статуите?
- Не! - отговорил младежът. - Внимавах да не разлея капките олио!
- Обиколи тогава пак двореца, но този път разгледай всичко - казал Мъдрецът.
И младежът наистина този път обиколил двореца и разгледал с удоволствие всичко. Но когато се върнал в залата, Мъдреца видял, че е разлял капките олио в лъжицата и казал:
- Ето в това е смисълът на щастието. Да съумееш хем да се насладиш на прелестите на света край теб, хем да не забравяш и за двете капки олио в лъжицата...

Веднъж един крал отишъл при един мъдрец и седнал да наблюдава събранието на учениците му.
След това, когато започнали вечерята, кралят казал:
- О, учителю на вечността! Забелязах, че по време на занятията учениците ти седят в три полукръга около тебе, точно както и моите придворни.
Мъдрецът отвърнал:
- О, повелителю на света! Кажи ми как седят твоите придворни и аз ще мога да ти отговоря дали моите учениците седят в същия ред.
Кралят отговорил:
- В първия кръг седят най преданите и най-близките за мен хора. По-назад седят важните и могъщите хора на кралството и посланиците. Най-накрая седят най-незначителните.
- В такъв случай – казал Мъдрецът, - ние с теб не делим хората еднакво. Защото тези, които седят най-близо до мен, са най-неуките. Така те могат да чуват всяка моя дума. В средата са невежите, за да могат да се съсредоточат върху Учението. Най-далеч седят най-преданите ми ученици, за които близостта не е толкова важна.

Индийски поговорки:

1 и 1 понякога прави единайсет.

Ако един човек не пее, това не означава, че не може да пее, може просто да не знае думите.

Ако живееш до реката трябва да се сприятелиш с крокодила.

Ако не днес - кога?

Великите умове обсъждат идеи, посредствените умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората.

Всеки пътник отговаря сам за собствения си багаж.

Доволните винаги са щастливи, недоволните са винаги нещастни.

Изкопай кладенеца преди да ожаднееш.

Най-красивите неща във вселената са грейналите звезди над нас и чувството за дълг вътре в нас.

Начинът да победиш гневния е с нежност, злия - с добро, скъперника - с щедрост, а лъжеца - с истина.

Не всеки камък е скъпоценен камък.

Не може да променим посоката на вятъра, но може да настроим платната.

Не обвинявайте Бог, че е създал тигъра, а му благодарете, че не му е дал крила.

Никога не стойте пред съдия и зад магаре.

По-добре е да си сляп, отколкото да виждаш нещата само от една гледна точка.

Усмивката, която изпратите, винаги се връща.

Хората не са раждат приятели или врагове; приятелството и враждата се формират от обстоятелствата.

Честното лице не се нуждае от грим.

Човекът с добри качества е като цвете - независимо дали е сред бурени или го носиш зад ухото си, то пази своя аромат.

Български поговорки:
Ако гониш два заека, няма да хванеш ни един.

Ако младостта знаеше, ако старостта можеше!

Ако не посееш нещо, няма да ожънеш нищо.

Бързата работа - срам за майстора.

Бързият не ходи за вода, а жадният.

Всяка жаба да си знае гьола.

Дават ли ти – вземай, гонят ли те – бягай!

Един камък триста гарги пропъжда.

За всеки влак си има пътници.

И сам войнът е войн.

Кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си.

Каквото повикало, такова се и обадило.

Каквото посадиш, такова ще пожънеш.

Който копае гроб другиму, сам пада в него.

Който спи с куче, трябва да му търпи и бълхите.

Любов и кашлица не се крият.

На вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам.

Няма риба без кости.

На каквото си постелиш, на това ще легнеш.

Очи пълни, ръце празни.

Рибата още в морето, той приготвил тигана.

С какъвто се събереш, такъв ставаш.

Тежко на умния между будалите.

Тихата вода е най-дълбока.

Утрото е по-мъдро от вечерта.