Всички мои усилия, всеки ден, от край време, целят едно единствено нещо: да успея да бъда
Животът е суров, но затова той осветява със светлина вечността.
Интелигентност без амбиция е като птица без крила.
Моля, да ми кажете: защо човек трябва да се държи по абсолютно същия начин, както другите хора?
Най-важното нещо е да говорят за тебе, пък било то и да говорят добро.
Не се страхувайте от съвършенството. Не можете да го постигнете. Още повече, че в съвършенството няма нищо хубаво.
Политиката е вицът на историята.
Раят не е горе на небето, а в сърцето на човека.
Тези, които не имитират нищо, те нищо и не правят.
Художник не е онзи, който се вдъхновява, а онзи, който вдъхновява.
На Васил Левски:
Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.
Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ.
Дела трябват, а не думи.
Интригата спира хода на народната работа.
На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.
Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.
Никой да не се повежда сляпо в работата.
Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република".
На Коко Шанел:
Ако си роден без криле, не им пречи да израснат.
За да бъде незаменим, човек винаги трябва да бъде различен.
Има богати хора, има и хора, които имат пари.
Модата не е нещо, което съществува само в дрехите. Модата е в небето, на улицата, модата е в идеите, в начина на живот, модата е това, което се случва.
Най-хубавият цвят в целия свят е този, който изглежда добре на вас.
Успехът най-често се постига от тези, които не знаят, че провалът е неизбежен.
Няколко истории:
Един баща изпратил сина си при най-големия мъдрещ на света, за да му разкрие тайната на щастието. Когато младежът отишъл в двореца, той обяснил на мъдреца за какво е дошъл. А мъдрецът му казал:
- Сега съм зает - използвай времето докато чакаш, за да разгледаш двореца. Но имам едно условие - ще ти отговоря на въпроса само ако обиколиш двореца с тази лъжица в ръка - и му подал една лъжица. Но внимавай, в нея има две капки олио - не трябва да ги разлееш.
Младежът обиколил двореца и след три часа се върнал при мъдреца държейки лъжицата в ръка. Капките олио още били в нея. Мъдрецът го попитал:
- Е, видя ли прекрасните ми персийски килими? Видя ли великолепната ми градина - на градинарят му трябваха 10 години, за да я създаде? Видя ли картините и статуите?
- Не! - отговорил младежът. - Внимавах да не разлея капките олио!
- Обиколи тогава пак двореца, но този път разгледай всичко - казал Мъдрецът.
И младежът наистина този път обиколил двореца и разгледал с удоволствие всичко. Но когато се върнал в залата, Мъдреца видял, че е разлял капките олио в лъжицата и казал:
- Ето в това е смисълът на щастието. Да съумееш хем да се насладиш на прелестите на света край теб, хем да не забравяш и за двете капки олио в лъжицата...
Веднъж един крал отишъл при един мъдрец и седнал да наблюдава събранието на учениците му.
След това, когато започнали вечерята, кралят казал:
- О, учителю на вечността! Забелязах, че по време на занятията учениците ти седят в три полукръга около тебе, точно както и моите придворни.
Мъдрецът отвърнал:
- О, повелителю на света! Кажи ми как седят твоите придворни и аз ще мога да ти отговоря дали моите учениците седят в същия ред.
Кралят отговорил:
- В първия кръг седят най преданите и най-близките за мен хора. По-назад седят важните и могъщите хора на кралството и посланиците. Най-накрая седят най-незначителните.
- В такъв случай – казал Мъдрецът, - ние с теб не делим хората еднакво. Защото тези, които седят най-близо до мен, са най-неуките. Така те могат да чуват всяка моя дума. В средата са невежите, за да могат да се съсредоточат върху Учението. Най-далеч седят най-преданите ми ученици, за които близостта не е толкова важна.
Индийски поговорки:
1 и 1 понякога прави единайсет.
Ако един човек не пее, това не означава, че не може да пее, може просто да не знае думите.
Ако живееш до реката трябва да се сприятелиш с крокодила.
Доволните винаги са щастливи, недоволните са винаги нещастни.
Изкопай кладенеца преди да ожаднееш.
Най-красивите неща във вселената са грейналите звезди над нас и чувството за дълг вътре в нас.
Начинът да победиш гневния е с нежност, злия - с добро, скъперника - с щедрост, а лъжеца - с истина.
Не всеки камък е скъпоценен камък.
Не може да променим посоката на вятъра, но може да настроим платната.
Не обвинявайте Бог, че е създал тигъра, а му благодарете, че не му е дал крила.
Никога не стойте пред съдия и зад магаре.
По-добре е да си сляп, отколкото да виждаш нещата само от една гледна точка.
Усмивката, която изпратите, винаги се връща.
Хората не са раждат приятели или врагове; приятелството и враждата се формират от обстоятелствата.
Честното лице не се нуждае от грим.
Човекът с добри качества е като цвете - независимо дали е сред бурени или го носиш зад ухото си, то пази своя аромат.
Български поговорки:
Ако гониш два заека, няма да хванеш ни един.
Ако младостта знаеше, ако старостта можеше!
Ако не посееш нещо, няма да ожънеш нищо.
Бързата работа - срам за майстора.
Бързият не ходи за вода, а жадният.
Всяка жаба да си знае гьола.
Дават ли ти – вземай, гонят ли те – бягай!
Един камък триста гарги пропъжда.
За всеки влак си има пътници.
И сам войнът е войн.
Кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си.
Каквото повикало, такова се и обадило.
Каквото посадиш, такова ще пожънеш.
Който копае гроб другиму, сам пада в него.
Който спи с куче, трябва да му търпи и бълхите.
Любов и кашлица не се крият.
На вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам.
Няма риба без кости.
На каквото си постелиш, на това ще легнеш.
Очи пълни, ръце празни.
Рибата още в морето, той приготвил тигана.
С какъвто се събереш, такъв ставаш.
Тежко на умния между будалите.
Тихата вода е най-дълбока.
Утрото е по-мъдро от вечерта.
♥ 2PAC ♥ Just be yourself! You don't live to impress all this motherfuckers out there! ;PP ----------------------------------Реалността е фалшива. Мечтите са истински. - 2Pac