Хах, интересен, малоумен, въпрос.Така, флатуленцията или дърденето както го наричаш е биологичен процес, дължащ се главно на ферментация на непреработени въглехидрати съдържащи се в някой храни, просто защото при нас хората липсват някой ензими, които могат да ги разграждат.Флатусът съдържа главно азот, но има и примеси.Ферментацията става от аеробни и анаеробни микроорганизми главно в дебелото черво.Това, което те интересува е метанът-който дава " power" така да се каже.Както казах причините са поради неразграждане на олиго и полизахариди, които се съдържат в бобовите растения.От зеленчуците може би лук, ряпа зеле и други.Вторият компонент за "комбо" са серните съединения и главно сероводородът.Ако се чудиш какво е това, то е за благоухание.Тук като храни на първо място може би яйцата(в частност жълтъците), отново лук, чесън, ряпа, зеле, мляко и други.Дадох повечко обяснения, надявайки се, барим, покрай простотията си научиш нещо полезно.