- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Смисъла на живота??
Ще се самоубиеш, защото не намираш смисъл в живота си? Не мислиш ли че това е най-голямото ти богатсво, че някой те е дарил с живот? Не трябва ли да го пазиш на всяка цена?
И кой е казал, че завършваме, женим се и правим деца и чакаме да умрем. Кой го е казал/наредил/закон ли е? Точно това е хубавото на всеки отделен индивид, че може да прави каквото и както пожелае.
И да, хората го казаха. Намери си смисъл в живота, иначе сама за себе си си безполезна. Намери си цел, удоволствия, желания които да изпълняваш, лист с мечти който да задраскваш и т.н.
Понякога много искам някой като тебе да е около мене, да каже нещо такова и да имам реалната възможност да му изсуля 1 шамар! Ти си на 14, а си мислила да се трепеш...! Остави "какво ще кажат хората", болката, която причиняваш на родителите си и всякакви такива клишета! Не си ли се замислила, че някъде по света има хлапета на твоята възраст, които нямат дори дреха на гърба си, а се радват на "безсмисления" си живот много повече от теб?? Според мен мама и татИ ти дават всичко и за това си на това дередже. Ако беше на зор, ако трябваше да се бориш за всеки залък, с гадна болест или за оцеляване - да видиш как щеше да драпаш със зъби и нокти към цялата тази безсмислица, наречена "живот"!!
Първо. Тези, които се опитват да са над нещата рано или късно се сблъскват с този въпрос. Останалите просто се заплитат в битовизми и въобще този въпрос не ги вълнува,защото си живеят за поредната идея независимо каква ще е тя.
А да няма смисъл. Не,това не е освобождаващо. Поне за мен е плашещо до голяма степен. Навява ми асоциации като идеята на филма Матрицата дето хората са затворени в някакъв свят дето е една компютърна програма и съзнанието им е просто заето с всякакви битовизми докато телата са им прикачени към някакви машини, който черпят енергия от човешкото тяло на база на създадените им в съзнанието емоции за някакви други машини. Та в тоя ред на мисли от това се получава и страхът, който ме обладава като си помисля за тази идея. Щом няма смисъл за нас значи може да има смисъл за друг. Подобно на кланниците за говеда,свинарниците, кокошарниците и т.н. За тези животни ако могат да мислят като нас живота може да е нещо друго примерно. За нас...те са просто поредната храна дето храним и и чистим за да я заколим и изядем след това.
А към авторката.
Това да се самоубиваш особено пък на тези години е пълната глупост.Първо според Християнството е грях и второ на повечето дето им минават тези мисли през главата изобщо не им стиска да го направят.![]()
Последно редактирано от Niakoitam : 11-26-2013 на 09:35
Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!
Относно тази част, дето спомена "Матрицата" - а не ти ли се струва, че на фона на всичко, което представляваше света, самата измислица на матрицата предлагаше много повече красота и сносни условия на живот? Именно за това единият от "пробудените" в първата част (забравих му името) сключи договор с агентите в замяна на това да бъде върнат в матрицата и да не си спомня нищо.
Ако си представим, че светът ни в момента - и цялата помия около нас, която сами си създаваме - е точно една измислица, а живота като цяло е много по-гаден - бихме ли избрали да се събуждаме? Аз лично бих предпочел да съм батерия...
Tsukuda_Hiroshi, а нали знаеш,че когато сме били под турско робство пак е имало предали.Просто те са били по-добре от бунтуващите се и са предпочитали да живеят в своята красива лъжа.
И понякога колкото повече знаеш толкова по зле можеш да се чувстваш,но пък и колкото по-малко знаеш толкова по-лесен за контрол от който си пожелае си. Ето например за знанието.В на един комшия в банята на село правили ремонт.И човека си се къпе без проблем.Е, аз в такава баня няма да смея да стъпя.Болейрът без никакви защити.Може да си се взриви като нищо.Освен това ти седи точно зад гърба,ключовете за лампата, бойлера, както и контакта вътре в банята и директно си ги пръскат капки от душа.Контакта даже и не влагоустойчив.Ама му ги бил правил разбиращ човек иначе.
А за филма. Или си гледал само първата част или си позабравил някои важни неща.Светът на "пробудените" по начало с нищо не е по-лош.Самата програма на измисленият свят дори е правена по него.Просто хората са свободни.В един момент обаче не си спомням как се появяват машините с много добър изкуствен интелект.Те започват да произвеждат нови и нови и да водят война с хората.Обаче тези машини се захранват с енергия от Слънцето. И хората като тарикати решават да им дръпнат шалтера с всякакви методи.Затъмняват цялата атмосфера и става постоянна нощ и студ.Някои машини обаче пък се оказват тарикати и разбират,че в тялото на хората има достатъчно енергия за да им служат за батерии.Създават си инкубатор за хора и си ги отглеждат.Създават и компютърна програма с антивирусни програми (агент Смит-овци), които да пречат на пробива. И все пак останалите оцелели хора успяват да пробиват защиттата и да влизат в програмата събуждайки отгледаните в инкубатори хора, но никой не може да се справи с антивирусните програми.Появява се обаче избраният Нео, който има вирусни дефиниции, които не са заложени в тези антивирусни програми и започва да ги разяжда отвътре.Има подобни вируси дето нападат директно първо антивирусната програма. И понеже е избраният "вирус" той освен,че се научава как да унищожава тези антивирусни програми по стотици се научава и как да обземе контрола над тази компютърна програма-куршумно време,спиране на куршуми и т.н. На убитите в тази матрица съзнанието им умира и след това го последва и съответното тяло.
Тоя метод в днешно врме искат да го прилагат на кокошки за месо с премахнати сетивни органи и обездвижени,хранени чрез тръба и изхождащи се чрез тръба,защото щяли да заемят много малко място и да пълнеят по-бързо.Та така
Не ми харесва мисълта,че при всичките тези убеждения,че сме едвали не най-висшите същества на Земята подобно на теорията на Мъже в черно,че по-голямото се побира в по-малкото подобно на семето и разстението бактериите си ни отглеждат за да може,когато е нужно да си се нагостят обилно.Или пък,че го правят някакви същества от нашето или друго измерение,което не виждаме.Дори и да не е за яденето, ако приемем,че подобно на Матрицата може да сме някакви батерии или пък роби.Все пак човешкият мозък е много сложен и все още неразучен на повече от 10% процента от хората,но се установява,че колкото повече се изучава толкова по-лесен става за контролиране дори от други хора.
Та в тоя ред на мисли и чрез тези романи искам да покажа защо тези мисли не ми харесват. Затова предпочитам да вярвам,че в живота би трябвало да има някакъв смисъл или пък най-малкото този свят да е едно училище,да се учат и да се изпитват уроците на живота подготвяйки ни за по нататъшният клас и дори да се изпробва кой как реагира в дадена ситуация и за коя "врата" е,но не и да бъдем използвани или да се експериметира с нас без да го осъзнаваме.
Друг е и въпроса,че още никой не е дал 100%-ов отговор какво точно са сънищата, които докато спим пак усещаме като реалност, а все пак една трета от живота ни преминава именно в сън и ако човек не спи изобщо около 2 седмици след това може да заспи и никога повече да не се събуди.
Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!
Niakoitam, теб те плаши тази идея, а друг го успокоява. Мисълта ми е именно човек да търси тази формулировка на (без)смисъла, която го задоволява, а не да се натъжава и отчайва от представи, които е взел за истина. Няма истина. Нека направим избора си такъв, че да ни бута нагоре, а не да ни дърпа надолу. Поне емоционално. Бих посъветвала авторката да бъде креативна, да си поиграе с темата и да потърси логика и в други виждания.
Смисъла на живота няма кой да го открие.Поне нe на този етап на живота ни или поне докато е жив. Смисъла на живота за всеки поотделно е друг въпрос.Отделен въпрос е че първо трябва да го откриеш,второ да можеш да го постигнеш.Но както казах понякога ми се струва,че много от нещата в ежедневният живот се правят просто по инерция.Защото така ги били правели другите и защото така трябвало. Различните често биват анатемосвани и отхвърляни.
Смисъла на живота.
Лично моето мнение е:
1) Раждаш се (10x to your parents)
2) Растеш и се забавляваш(бебе,дете,тийн,в ъзрастен.../игри,дискотеки,правиш забранени неща)
3) Междувременно се учиш и трупаш опит(училище,работа)
4) Когато имаш достатъчно опит си намираш човече (мъжко, женско.. каквото искаш)
5) Когато сте достатъчно близки си правите 1,2,5,10 други човечета
6) Раждаш, отглеждате ги и ги обичате (връщаш се към 1) за да проследиш техния живот)
7) Все още трупаш опит и вече мъдрост(пенсионер си примерно)
8} Радваш се на последните си мигове живот (и се чудиш какъв е бил смисъла на живота ти действително - няма отговор)
9) Умираш
10)Върни се на 1)
Да кажем, че е това смисъла на живота ти по най-опростения начин.
Как ще си го направиш на практика обаче.. е само твое решение.
*сън*
Niakoitam, представи си 1 човешко тяло със всичките му там клетчици и изграждащи съставни части. Всяка 1 действа като 1 голям общ механизъм. Представи си сега, че аз, ти всички ние, планетата ни, Вселената със все всичките й звезди и галактики в нея е само 1 клетка от някакъв огромен организъм... Какъв тогава е нашия смисъл? Явно, просто да съществуваме, за да поддържаме живота на огромния теоретичен организъм. Представи си, че в някоя от милионите ти клетки сега, 2 градивни единици милиарди пъти по-малки от клетката (неоткрити още, естествено) в момента си говорят за смисъла на тяхната "Матрица"...![]()
На мен ми звучи безсмислено, забавно и... вероятно.![]()
+1
Иначе смисълът на живота се променя с годините.На 14 и аз не го знаех моя, на 18 се стремях да имам кариера и да се затрупам от работа и пътешествия, на 24 смисълът е да намеря работа,която ме удовлетворява и духовно,и финансово.Да Направя нещо смислено и да дам смисъл на живота на някого.а след време ще искам и да дам живот!Това е най-великото нещо,което може човек да направи.Не знам защо в днешно време сме го приели за най-нормалното и лесно нещо.
Искам да ти благодаря за това ти изказване /няма общо с темата/.
Малко по-късно ще напиша своето мнение по темата на дъъъъъъълго и на широко, защото имам какво да кажа в отговор на някои от нещата, които се изписаха. Просто след 5 минути трябва да тръгвам и няма да ми стигне времето да го направя сега. ;д
Ами аз пък мисля,че това как ще си го направиш е само твое решение е заблуда за да си отдъхнем малко и да се помислим за много велики. Като цяло май по-важните решения не се вземат от нас и ако не се съобразяваме с това биваме "предупреждавани" и ако пък се инатим рано или късно по някакъв начин биваме изведени от Big brother-а наречен Живот.Това съм го забелязал при мен как ако не взема нещо предвид предупрежденията се увеличават и при други инатливи хора като не забелязват инцидент след още някои и друг подобен или не чак толкова, но в по-голяма степен биват изкарани от Живота на млади години:
Виж тази статия например:
http://svetovnizagadki.com/suvpadeniata/
Много е интересна и както казах съм наблюдавал лично описаното в нея.
Ами представи си,че даден човек е станал световно известен с това,че прави всякакви интересни номера в противовес с гравитацията.В един момент обаче пада или го блъска кола и остава инвалид за цял живот. Как ще продължи той с тази прфесия и доколко зависи от него.Или пък някакъв инцдент сломява духа му. Или работата му е свързана с височини и в един момет нещо отключва някакъв неистов страх свързан с височини в него.
Замислял съм се и над тази теза. Ако погледнем цитата от Библията, който гласеше нещо от сорта: "Бог е в нас и ние сме в него." Може да се има предвид именно този организъм. Ако е обаче така зависи и дали познатата ни Вселена е само една клетка или много клетки от този организъм? Дали всички организми на Земята сме просто една отделна структура от тази клетка или всеки е отделна клетка? Дали сме клетка от дясната буза на задните части на това същество, от мозъка му или стволова клетка, която може да се променя по желание. Това ще означава и че всички хора, че даже и всички същества във Вселената сме свързани като през интернет. Демек колективното неосъзнато, за което говорят разни хора. Това от своя страна ще означава,че ще можем да свързваме мозъците си в един огромен сървар. Колкото повече същества се свържат толкова по мощен ще става компютъра и сътветно както при новата система ГРИД май беше, при която чрез интернет могат да се използват свободните ресурси на всички компютри в мрежата ще може да имаме неограничени ресурси и възможности. И ако съзнанията на всички тези клетки се слеят в едно всяко едно същество независимо на какво разстояние е ще се слее напълно с въпросното огромно същество. Разстоянията,времето и труда който е непосилен попринцип за всяко едно същество поотделно вече няма да имат значение и няма да са фактор.Вече ще има просто значение само какво има извън това същество и доколкото е силно то. А от мисълта по-бързо нещо няма.
Всъщност това до голяма степен е така що се отнася за отделният смисъл на живота на всеки. Но пък от друга страна може и просто така да ни е заложено да си мислим. И зайките в клетките например раждат зайчета. Никой не може да каже дали не ги обичат точно толкова колкото нас. Ако гледаш Африка Звездите сигурно са полудели там звездите ходиха при бушмените. И те се държаха с децата си все едно не им пука за тях. Носят ги за една ръка, ако умрат ги погребват без да проронят и сълза,но това не значи,че не са хора като нас. А видимо са по-близки до животинските иснтинкти. Та да се върнем на зайките. Знае ли човек може и те много да обичат зайчетата си. Само дето хората ги оплождат насилствена без да се интересуват дали им харесва или не,а зайчетата ги отглеждат и изхранват за да може като пораснат да станат майки или оплодяващи зайци, а след това да бъдат изядени.Ако изобщо им се даде шанс за първото.Те обаче като че ли това няма ка да го осъзнаят.С овце, кози, крави, че и кучета и котки при виетнамците например работата е същата
И зайките в клетките например раждат зайчета
Мен зайците много-много не ме тачат да си призная.Никой не може да каже дали не ги обичат точно толкова колкото нас.
Та да се върнем на зайките. Знае ли човек може и те много да обичат зайчетата си.
Само дето хората ги оплождат насилствена без да се интересуват дали им харесва или неТия хора, дето оплождат зайци, мисля че ще е хубаво да ги обадиш на полицията. Не ми се вижда нормална тая работа.
Като се замисля обаче горките хораа зайчетата ги отглеждат и изхранват за да може като пораснат да станат майки или оплодяващи зайци, а след това да бъдат изядени.и тяхната не е лесна. Май и тебе зайци са те отглеждали.
Има нещо гнило в АзияС овце, кози, крави, че и кучета и котки при виетнамците например работата е същата
Auriss, много смешно разбираш ли.Явно си от хората дето не обичат много да разсъждават, а обичат да гледат само това дето им е на метър от носа. Естествено,че зайките се оплождат насилствено. От мъжки зайци, които се пускат в клетката им,че даже понякога ако даденият собственик не му се чака ги хваща за ушите помагайки на мъжкият заек, който е отзад да си свърши работата без зайката да му бяга. И тъй като явно в опита си да се правиш на интересен не си разбрал идеята ми, тя беше следната. Че може да има по-висши същества, които ние дали,защото са в различно измерение или съзнанието ни е ограничено дотолкова,че да не може да ги забелязваме както една мравка, която ти седи до обувката например, за които ние може да сме просто подобен вид селскостопански животни или пък дори и мравки (образно казано,защото май метафорите са ти непознато нещо), на които могат да отнемат живота с един замах, когато си пожелаят и без абсолютно никакво огризение. Ние се мислим за най-висшите същества. Е, те пък може и да не ни мислят за такива
![]()
Ебати ферманите изписахте за нещо, толкова елементарно..
Смисълът на живота е............ 42, което между впрочем е и отговора на всички въпроси.
Ебавката на страна, наистина това е нещо супер елементарно, смисълът на живота за всеки от нас е различен, просто всеки трябва да го намери вътре в себе си..
Например за мен е любовта.. за друг може да е безразборния секс, за трети кариерата,
просто трябва да намериш смисъла за себе си и за собственото си съществуване,
не идваме с някакъв гениален план, всеки е индивидуален... -_-
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
Колко смешно изглежда да се търси смисъла на живота, от дървени философи, във форум за разгонени тийнове... цял живот си търси смисъла на живота, и един ден, като ти дойде времето - децата ти като те питат, кажи, че така ти е минал живота. Или като мацката дето цели си поставяла и т'ва и бил смисъла на живота... еми извинявай, ама ако т'ва ти е живота е, си ебахти робота... живееш по задачи. Много глупава тема, без никакъв смисъл. Моя съвет е - живейте ден за ден, не си създавайте планове, цели и идеали, просто живейте, без много разсъждения и обмисляне на всяко едно нещо случващо се около вас. Колкото повече мислиш - толкова по-бързо ти отсичат главата.
AnarchyBoy разбирам те какво имаш предвид под за мен смисъла е любовта. Да, но когато някога си женен, имаш 2-3 деца, подхванал си някаква работа и изведнъж усетиш,че евентуално любовта се е превърнала в просто привързаност. Какво ще правиш? Явно трябва да търсиш смисъла на живота СИ някъде другаде. Или какво? Дреме ти за другите. Нали смисъла на живота ти е любовта.Зарязваш всичко и отиваш да я търсиш отново. Ами като остарееш?
Демек до сега допусната идея за постоянно променящият се смисъл взависимост от обстоятелствата и настройката в момента е най меродавен. Или иначе казано по този смисъл цел на живота няма или в момента няма как да бъде открит както казах по нагоре.Има цел за всеки поотделно.
Tyler The Creator те хората са казали: "Животът е това дето ни се случва,докато кроим планове за бъдещето." Само дето на една по-голяма възраст няма как да живееш ден за ден,защото вероятността да те приемат за пълен егоист и да се превърнеш в клошар хич не е малка. Иначе то по твоята логика: "Преклонена главица сабя не я сече." Само дето по същата тази логика все още трябваше да живеем по пещерите,да се храним с бръмбари и тиня и да си говорим с маймунски звуци. Именно любопитството е това, което тегли една част от хората към прогрес, а те иззтеглят останала маса след себе си. И ако някога са си мислели,че когато Зевс се ядоса хвърля гръмотевици например, днес идеално знаем как физично се получава този процес, а и много други именно заради хората, които толкова много са мислели.Е има и неща, който не знаем като смисъла на живота повсеместно например, но всяко нещо с времето![]()
butthurt
а може и да няма. т'ва к'во общо има с това как си осмисляш съществуването и защо изобщо ти е необходимо да го правиш ?Че може да има по-висши същества, които ние дали,защото са в различно измерение или съзнанието ни е ограничено дотолкова,че да не може да ги забелязваме както една мравка, която ти седи до обувката например, за които ние може да сме просто подобен вид селскостопански животни или пък дори и мравки на които могат да отнемат живота с един замах, когато си пожелаят и без абсолютно никакво огризение. Ние се мислим за най-висшите същества. Е, те пък може и да не ни мислят за такива![]()