- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Да се обичаме с отворени очи
Хубава тема. Ще чета с интерес!
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Аз започнах и прочетох книгата днес.Ако има още нещо, бих го добавила утре.
Просто, преосмислям си някакви нещица; чета други и имах нужда да споделя, пък и някои от очеизвадните съвети биха били доста полезни на едно 90% от потребителите пуснали тема в този раздел.
едит: ако имате нещо за пускане - пускайте. Ако имате въпроси - питайте. Сформирайте дискусия :с
Оф, коя от всичките му книги беше това?
Любимото ми от него (не знам колко общо има с досега дискутираното):
Искам да ме изслушваш, без да ме съдиш. Искам мнението ти, не съвет. Искам да ми вярваш, без да изискваш. Искам помощта ти, но не и да решаваш вместо мен. Искам грижите ти, но не и да ме обезличаваш. Искам да ме гледаш, без да проектираш твоите неща у мен. Искам прегръдката ти да не ме задушава. Искам да ме окуражаваш без да ме насилваш. Искам да ме подкрепяш без да се нагърбваш с мен. Искам да ме защитаваш без лъжи. Искам да си близо без да ме завземаш. Искам да познаваш моите черти, които най - силно те отвращават. Искам да ме приемаш без да се опитваш да ме промениш. Искам да знаеш... че днес можеш да разчиташ на мен... Безусловно.
Цитатите са му от книгата със заглавието на темата.
И твоят цитат е хубав. Откъде е?
Нека ти разкажа. (май) Книгата, от която е цитатът ми седя сума ти и време на нощното шкафче. Първият разказ беше... <3
За малкият Панчо, 'дето бавачката му го затворила сам в стаята му с братчето му, обаче станал пожар и детенцето по улука с братчето си в една раница успяло да се измъкне. И как накрая пожарникарите се чудели как е успял малкия Панчо да го направи т'ва невъзможно нещо да се спаси със братчето си и някой им казал, че единствената причина да успее е т'ва, че не е имало кой да му каже, че е невъзможно. <333
Толкова е сладникав Хорхето. Чак ме е срам, че някои неща ме жегват кат' ги прочета...
Мда, от Нека ти разкажа е. Любимият ми негов разказ се нарича Търсачът и е от Приказки за размисъл.
Welcome to the Jungle...
Нека ти разкажа и Приказки за размисъл са следващите две с списъкът ми :Д
Обожавам Хорхе Букай.Обожавам притчите му и как с толкова малко казва толкова много и най-вече те кара да се замислиш,а не да четеш машинално.Той много ми помогна да осъзная че ужасът,в който преди две години бях попаднала,е временен и винаги има изход.Това,което също много ми помага и до днес е "Как се запознах с майка ви4.Не го гледам само като комедия.Обожавам последователността, това че е разказ в минало време,това че толкова истински и откровен.Главните герои търсят любовта отчаяно,искат да имат човек до себе си за да са щастливи,но с времето се научиха да са щастливи и без този човек.И тогава срещнаха Човекът.
Страхът да не останеш сам те кара да правиш всичко, за да задържиш някой, който всъщност не ти трябва!
Абе и аз си мисля, че е възможно. Ако говорим за връзката като за цялостно отношение, без да се вземат предвид битовизмите и съвсем ежедневните неща. Но не всеки може да го направи, а и не мисля, че всеки може да го понесе като поведение на партньора си.
Гледах едно филмче и този цитат ми допадна доста. Знам, че не е от книжката на Хорхе Букай, но реших да споделя все пак.
Leslie: Love is not negotiable.
Christopher: Oh, baby, everything is negotiable!
Leslie: Love is not negotiable. No, not love. Love is a guessing game. And that's the beauty of it, there's no guarantees. It's like diving into a pool of water without knowing if it's shallow or deep. Sure, right, if it's shallow you end up hurt and paralyzed from the neck down. But if it's deep... it's a leap of faith. It's like throwing yourself out there without any guarantees. And that's what life's about!
Christopher: Sure.
Leslie: Okay, you know those carnival games? And you know how some of them are really hard to win and some of them are super easy and everyone wins? Well, that's the difference between love and sex. Sex is the game where everyone wins a little prize, and no one goes home a loser. And love is the game that's really hard to win. But if you do, and you get to take home that life size stuffed rhinoceros, it feels a whole lot better than taking home a shitty little plastic key chain.
Нещо ми става напоследък... Ето още едно цитатче.
Booth: I lost my appetite because you made me think about all those people parading around pretending to be something they aren’t just so they could have crappy sex.
Brennan: How do you know it’s crappy?
Booth: Gotta be, Bones. Come on, it’s gotta be.
Brennan: Why?
Booth: Why? I’ll tell you why. Here we are, all of us, basically alone, separate creatures, just circling each other, all searching for that slightest hint of a real connection. Some look in the wrong places. Some — they just give up hope because, in their mind, they’re thinking, ‘Oh, there’s nobody out there for me,’ but all of us we keep trying over and over again. Why? Because every once in a while…every once in a while, two people meet and there’s that spark, and, yes, Bones, he’s handsome and she’s beautiful and maybe that’s all they see at first, but making love…making love…that’s when two people become one.
Brennan: It is scientifically impossible for two objects to occupy the same space.
Booth: Yeah, but what’s important is we try, and when we do it right, we get close.
Brennan: To what? Breaking the laws of physics?
Booth: Yeah, Bones — a miracle. Those people with their role-playing and their fetishes and their little sex games, it’s crappy sex, well, you know, at least compared to the real thing.
Brennan: (staring at him, faintly smiling) You’re right.
"Най-лошото от вярванията, които родителите втълпяват и повтарят на децата си, е, че трябва да търсят половинката си. Защо не се постараем да намерим друг цял човек, вместо да се задоволим с такъв, който е разделен наполовина. Любовта, за която говорим ние, се гради от цели същества, които се срещат, а не от две половинки, които имат нужда една от друга, за да се почувстват пълноценни. Когато се нуждая от другия, за да съществувам, връзката се превръща в зависимост, а когато сме зависими, не можем да избираме. А без избор няма свобода. А без свобода няма истинска любов. А без истинска любов, може да има бракове, но няма да има двойка."
"Аз живея моя живот и ти живееш твоя.
Не съм на този свят, за да сбъдна очакванията ти,
нито пък ти - за да сбъднеш моите.
Ти си ти и аз съм аз
и ако случайно ти и аз се срещнем, ще е прекрасно.
А ако се разминем, нищо не може да се направи..."
- Фриц Пърлс
Последно редактирано от Momicheto:) : 12-29-2013 на 12:52
"Има 3 категории хора. В първата са тези, които стане ли им студено, подаряват всичките си топли дрехи на някой друг. Хората от втората група, почувстват ли студ, обличат топлите си дрехи. В третата група са онези, които ще запалят огън, за да стоплят себе си, както и всички останали, които искат да се сгреят. Първият тип хора умират от студ, те са самоубийци. Вторите са клетници, защото умират сами. Третите са нормални човешки същества с присъщата им зрялост и егоизъм (палят огън, защото не тях самите им е студено)."
"Любовта и свободата вървят ръка за ръка. Не е възможно да обичаме някой, който се чувства заробен от връзката си. Абсолютно ненужно е да налагаме забрани на партньора си, защото той винаги може да отиде при някой друг. Нещата са елементарни - ако го стори, той просто не е подходящият човек. Въпросът е да е напълно свободен и въпреки това да е с нас."
Един от любимите ми автори. Наистина те кара да се замислиш, а не да четеш механично. Говори на много прост и разбираем език, казва неща, които са общовалидни, но в същото време не толкова прости за разбиране. Един от най-мъдрите автори, лично за мен, с огромен житейски опит и знания, които анализира, синтезира и ни представя по възможно най-достъпен начин - чрез приказки, с които те кара неусетно да достигнеш до някакви прозрения за същността си(те са ми любими ;д), и според мен, човек, преминал през даден момент от живота, поставен като проблем в книгата му, би бил способен да се замисли над това, най-малкото, някак си твърде очевидни са нещата, които казва, но в същото време събуждат дълбок размисъл.![]()
П.С. - Надявам се скоро да мога да прочета и "Да се обичаме с отворени очи", която от доста време е в to-read списъка ми, ама все я забравям.
П.С2 - Една от малкото хубави теми напоследък. Ще следя.
Последно редактирано от Momicheto:) : 12-29-2013 на 13:12
Радвам се, че ти допада.
Споделяйте! ^^