.
Отговор в тема
Страница 2 от 3 ПървиПърви 123 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 51
    Голям фен Аватара на ZloboMiR
    Цитирай Първоначално написано от desperedbob Виж мнението
    MaGuss значи не трябват никакви кондензатори ,нито трансистори ,нито токоизправители ,така ли ?
    Не, не са задължителни. Все още обаче ти препоръчвам или ключ, или един отделен адаптер 3-12 волта, защото потенциометрите ще вършат работата неефективно (ще намаляват волтажа, отделяйки топлина).

ключ за какво ?

Мега фен Аватара на MaGuSs
    Град
    Варна
    Цитирай Първоначално написано от ZloboMiR Виж мнението
    MaGuss значи не трябват никакви кондензатори ,нито трансистори ,нито токоизправители ,така ли ?
    Не, не са задължителни. Все още обаче ти препоръчвам или ключ, или един отделен адаптер 3-12 волта, защото потенциометрите ще вършат работата неефективно (ще намаляват волтажа, отделяйки топлина).

Нищо няма да им стане на потенциометрите, нито на вентилаторите, нито на захранването.Потенциометъ а ще загрява само ако мощността му е недостатъчна.

До автора: в интернет има толкова много схеми, толкова много мнения и чертежи, защо не се разрови малко повече???
    Ето ти и схема с транзистор: http://www.overclockers.com/small-an...age-regulator/

The circuit consists from just 2 parts (1 BC337-40,
    1 potentiometer);
    Cost: About 25 cents;
    Max. 500mA (enough for für 5 80mm fans);
    Needs no heatsink;
    Very easy to build;
    The adjustment is very exact and stepless;
    Provides the fans with a maximum voltage of 11.4 volts.
    Parts needed
    1 100k ohm potentiometer (size and type doesn´t
    matter), cost: about 10 cents;
    1 npn transistor BC337-40 (you can use any other npn transistor as long as it provides 500mA or more maximum collector current. When using a stronger one, you can use even more fans), Cost: about 15 Cents;
    Small piece of PCB (I used a 3 cm * 1cm piece);
    Some cables (depends on how much you need).
    You should be able to get all of these parts at your local electronics shop or in every online electronics shop.

П.П. Аз няма какво повече да коментирам тази тема. Всичко се научава с проба - грешка. Ако не започнеш да запояваш и да се мъчиш с нещо няма да го разбереш. Пък и винаги можеш да питаш за съвети в магазина, от където си купуваш елементите /Елимекс - примерно/
    Последно редактирано от MaGuSs : 01-22-2014 на 16:31
    -Щастието е нещо вътрешно, а не външно, затова то не зависи от онова, което имаме, а от това, което сме.
    -Учи се от вчера, живей за днес, вярвaй в утре!

ключ за какво ?
    Ключ вместо потенциометър. За филмите захранването ще ти създава достатъчен въздушен поток. А имаш ли възможност да ползваш 120 мм вентилатор, шумът много ще намалее.

аз съм със 120 мм вентилатори LED ,но ми трябва фан контролер ,btw утре ще ходя да си купувам частите за фан контролера и се чудя как да разбера как да свържа вентилаторите за платката ( - ,+ ) да не вземе да се върти на обратно :д ,някой да знае

MaGuSs да те попитам само ,значи от вентилатора излизат 3 кабелчета но когато влизат в "подвижното" гнездо само 2 от кабелите се свързват ,колко pin гнезда за платката трябва да взема 2 или 3 pin-a ?

Град
    Варна
    MaGuSs да те попитам само ,значи от вентилатора излизат 3 кабелчета но когато влизат в "подвижното" гнездо само 2 от кабелите се свързват ,колко pin гнезда за платката трябва да взема 2 или 3 pin-a ?
    За платката на теб ти трябва само + и -. Според теб колко кабела са това?

+ и - входящи, и + и - изходящи за всеки вентилатор. Ти пробва ли схемата преди да направиш платката?
    -Щастието е нещо вътрешно, а не външно, затова то не зависи от онова, което имаме, а от това, което сме.

ами не все още но утре сутринта като стана ще я пробвам и със захранването от компа ли да я пробвам или нз как и с какво , извинявай за тъпите въпроси

Град
    Варна
    ами не все още но утре сутринта като стана ще я пробвам и със захранването от компа ли да я пробвам или нз как и с какво , извинявай за тъпите въпроси
    Със всичко дет ти пуска 12V можеш...

ами нямам нещо което пуска 12 v ами имам друго захранване 230 w ще стане ли с тези потенциометри по 10 и 20 кома? и предполагам пак ще пусне 12 волта де

Град
    Варна
    ами нямам нещо което пуска 12 v ами имам друго захранване 230 w ще стане ли с тези потенциометри по 10 и 20 кома? и предполагам пак ще пусне 12 волта де
    Изключи си компа, включи само захранването и от там вземи 12 V... За потенциометрите мисля, че ще стане. Пробвай, аз лично не съм я пробвал тази схема... Но наистина най-добре ще стане с транзистори - посъветвах се с приятел...

добре но как ще изглежда схемата с транзисторите тогава и как да си изключа компа и от захранването да взема 12 v не трябва ли да изключа 24 pin-овия кабел който е за дъното ?
    П.П 24 pin-овия кабел е заял и не иска да излиза

Радвам се, че стигнахме до транзистори, може би ще стигнем и до тиристори.
    Както и да е, ще работи с потенциометри, щом са купени. За 44346 път предлагам да си купиш един адаптер от 1А с регулация на волтажа 1.5-12 волта. За твоите умения това е най-евтиният и безопасен начин. Светодиодите си ги откачи от вентилаторите и ги продай на някой Бай Мангау да си ги закачи на Ладата. Колкото и да са маломощни, излишни са като консумация.
    Не отговарям, ако в тишината ти замирише на изгоряло, казах вече, ако можеше един вентилатор да е тих и да духа, щеше да излиза така от фабриката, която фабрика нямаше да е в Китай. Щом искаш тих и хладен компютър - водно охлаждане. Но там отиваме на съвсем друга сума.
    П. П. 24-пиновият кабел си има технология на вадене и контриращ зъб. Ако това е единственият ти компютър, прекрати. Опитваш се да го счупиш.
    Последно редактирано от ZloboMiR : 01-25-2014 на 21:20

споко направих го и върви ,но вентилаторите не са на пълни обороти от начало и не знам как да го оправя ако може да ми кажеш как да ги направя пак на пълни обороти и вече с потенциометрите да си ги регулирам от MAX speed до MIN speed ?

Мега фен Аватара на an7raks
    Цитирай Първоначално написано от JDeel Виж мнението
    Единственото свястно мнение в темата...
    Кви са тея потенциометри, вързани като реостати, не разбирам... Защо му е да си прави печка? 317-ката няма даже да ги усети тези вентилаторчета, ще осигури плавно регулиране на оборотите и ще надживее компютъра му...
    Авторе, между другото, тези вентилатори не са направени, защото производителят е искал да те тормози, а за да охлажда машината. Ако ги спреш или намалиш прекалено, видеото, захранването, рамта, харда, както и всичко, което няма защита от прегряване, може да си замине без време... Тези гимнастики са до някъде позволени за допълнителни вентилатори по кутията. Почти сигурно е, че имаш настройки в БИОС-а за системи от рода на куул-енд-куайет, от които можеш да променяш оборотите, а когато машината започне да прегрява, ще си ги вдигне автоматично, за да не пускаш тема "защо компютъра ми се рестартира".

Мега фен Аватара на OoVasKoO
    споко направих го и върви
    баси, нимоа повервам
    колко пари даде за "fan контролера"?

Щом искаш тих и хладен компютър - водно охлаждане. Но там отиваме на съвсем друга сума.
    Ако имаш средствата, течният азот е най-доброто решение според мен.

И аз това обяснявам Антракс, ама оно си рупа...
    Как да духат на макс. обороти и да си имат потенциометър? За н-ти път, добави ключ, успоредно на всеки потенциометър. Не питай какво ще рече успоредно. Единственото, което ще правят тези вентилатори, въртейки се тихо, е да генерират повече топлина с енергийната си консумация, отколкото да отнемат. А да, и ще си износват лагерите.
    /Офф Този контролер заприлича на командна зала на атомен реактор. /Офф
    Последно редактирано от ZloboMiR : 01-26-2014 на 14:08

Цитирай Първоначално написано от OoVasKoO Виж мнението
    Ако имаш средствата, течният азот е най-доброто решение според мен.
    Не го казваш сериозно, нали?

Цитирай Първоначално написано от an7raks Виж мнението
    Не го казваш сериозно, нали?

Не, не се шегувам, поне така съм чел и гледал на клипчета. И кво от туй, че ще е по-студено от фризера?
    Виждал съм руснаците какви резултати постигат с клокването и съм впечатлен.

Цитирай Първоначално написано от OoVasKoO Виж мнението

Не, не се шегувам, поне така съм чел и гледал на клипчета. И кво от туй, че ще е по-студено от фризера?
    Виждал съм руснаците какви резултати постигат с клокването и съм впечатлен.
    И предполагам не си чел, че постоянно се долива течен азот, щото се изпарява и ще си пукнеш в стаята без сериозна вентилация?

Цитирай Първоначално написано от an7raks Виж мнението
    И предполагам не си чел, че постоянно се долива течен азот, щото се изпарява и ще си пукнеш в стаята без сериозна вентилация?
    И че могат да станат интересни неща при температури, блики до -273 градуса и студен старт? Има и клипчета с цяла дънна платка, потопена в дестилирана вода, ама аз не бих...

И че могат да станат интересни неща при температури, блики до -273 градуса и студен старт? Има и клипчета с цяла дънна платка, потопена в дестилирана вода, ама аз не бих...
    Дестилираната вода не е добра идея, щото може да реагира с нещо по платката и да стане проводима... С минерално масло е добро.

Проводимостта се следи непрекъснато, каквото и да ползваш. Все пак, не бих.

Казах, ако имаш средствата.
    Иначе както каза антракс - минерално масло.

Град
    Варна
    Проводимостта се следи непрекъснато, каквото и да ползваш. Все пак, не бих.
    Прави се с минерално олио/масло както ти казаха, а не с дестелирана вода..

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си