- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- схема на платка
ключ за какво ?
Нищо няма да им стане на потенциометрите, нито на вентилаторите, нито на захранването.Потенциометъ а ще загрява само ако мощността му е недостатъчна.
До автора: в интернет има толкова много схеми, толкова много мнения и чертежи, защо не се разрови малко повече???
Ето ти и схема с транзистор: http://www.overclockers.com/small-an...age-regulator/
The circuit consists from just 2 parts (1 BC337-40,
1 potentiometer);
Cost: About 25 cents;
Max. 500mA (enough for für 5 80mm fans);
Needs no heatsink;
Very easy to build;
The adjustment is very exact and stepless;
Provides the fans with a maximum voltage of 11.4 volts.
Parts needed
1 100k ohm potentiometer (size and type doesn´t
matter), cost: about 10 cents;
1 npn transistor BC337-40 (you can use any other npn transistor as long as it provides 500mA or more maximum collector current. When using a stronger one, you can use even more fans), Cost: about 15 Cents;
Small piece of PCB (I used a 3 cm * 1cm piece);
Some cables (depends on how much you need).
You should be able to get all of these parts at your local electronics shop or in every online electronics shop.
П.П. Аз няма какво повече да коментирам тази тема. Всичко се научава с проба - грешка. Ако не започнеш да запояваш и да се мъчиш с нещо няма да го разбереш. Пък и винаги можеш да питаш за съвети в магазина, от където си купуваш елементите /Елимекс - примерно/
Последно редактирано от MaGuSs : 01-22-2014 на 16:31
-Щастието е нещо вътрешно, а не външно, затова то не зависи от онова, което имаме, а от това, което сме.
-Учи се от вчера, живей за днес, вярвaй в утре!
аз съм със 120 мм вентилатори LED ,но ми трябва фан контролер ,btw утре ще ходя да си купувам частите за фан контролера и се чудя как да разбера как да свържа вентилаторите за платката ( - ,+ ) да не вземе да се върти на обратно :д ,някой да знае
MaGuSs да те попитам само ,значи от вентилатора излизат 3 кабелчета но когато влизат в "подвижното" гнездо само 2 от кабелите се свързват ,колко pin гнезда за платката трябва да взема 2 или 3 pin-a ?
-Щастието е нещо вътрешно, а не външно, затова то не зависи от онова, което имаме, а от това, което сме.
ами не все още но утре сутринта като стана ще я пробвам и със захранването от компа ли да я пробвам или нз как и с какво , извинявай за тъпите въпроси![]()
ами нямам нещо което пуска 12 v ами имам друго захранване 230 w ще стане ли с тези потенциометри по 10 и 20 кома? и предполагам пак ще пусне 12 волта де
добре но как ще изглежда схемата с транзисторите тогава и как да си изключа компа и от захранването да взема 12 v не трябва ли да изключа 24 pin-овия кабел който е за дъното ?
П.П 24 pin-овия кабел е заял и не иска да излиза
Радвам се, че стигнахме до транзистори, може би ще стигнем и до тиристори.
Както и да е, ще работи с потенциометри, щом са купени. За 44346 път предлагам да си купиш един адаптер от 1А с регулация на волтажа 1.5-12 волта. За твоите умения това е най-евтиният и безопасен начин. Светодиодите си ги откачи от вентилаторите и ги продай на някой Бай Мангау да си ги закачи на Ладата. Колкото и да са маломощни, излишни са като консумация.
Не отговарям, ако в тишината ти замирише на изгоряло, казах вече, ако можеше един вентилатор да е тих и да духа, щеше да излиза така от фабриката, която фабрика нямаше да е в Китай. Щом искаш тих и хладен компютър - водно охлаждане. Но там отиваме на съвсем друга сума.
П. П. 24-пиновият кабел си има технология на вадене и контриращ зъб. Ако това е единственият ти компютър, прекрати. Опитваш се да го счупиш.
Последно редактирано от ZloboMiR : 01-25-2014 на 21:20
споко направих го и върви ,но вентилаторите не са на пълни обороти от начало и не знам как да го оправя ако може да ми кажеш как да ги направя пак на пълни обороти и вече с потенциометрите да си ги регулирам от MAX speed до MIN speed ?
Единственото свястно мнение в темата...
Кви са тея потенциометри, вързани като реостати, не разбирам... Защо му е да си прави печка? 317-ката няма даже да ги усети тези вентилаторчета, ще осигури плавно регулиране на оборотите и ще надживее компютъра му...
Авторе, между другото, тези вентилатори не са направени, защото производителят е искал да те тормози, а за да охлажда машината. Ако ги спреш или намалиш прекалено, видеото, захранването, рамта, харда, както и всичко, което няма защита от прегряване, може да си замине без време... Тези гимнастики са до някъде позволени за допълнителни вентилатори по кутията. Почти сигурно е, че имаш настройки в БИОС-а за системи от рода на куул-енд-куайет, от които можеш да променяш оборотите, а когато машината започне да прегрява, ще си ги вдигне автоматично, за да не пускаш тема "защо компютъра ми се рестартира".![]()
И аз това обяснявам Антракс, ама оно си рупа...
Как да духат на макс. обороти и да си имат потенциометър? За н-ти път, добави ключ, успоредно на всеки потенциометър. Не питай какво ще рече успоредно. Единственото, което ще правят тези вентилатори, въртейки се тихо, е да генерират повече топлина с енергийната си консумация, отколкото да отнемат. А да, и ще си износват лагерите.
/Офф Този контролер заприлича на командна зала на атомен реактор. /Офф
Последно редактирано от ZloboMiR : 01-26-2014 на 14:08
Проводимостта се следи непрекъснато, каквото и да ползваш. Все пак, не бих.