Здравейте,
От около месец се каня да задам този въпрос, но все не ми остава време:
Понеже съм с доста поднормено тегло, искам да кача няколко килограма мускулна маса (около 10). Сигурно вече повече от година се опитвам да го направя без да взимам някакви допълнителни добавки, но явно няма да се получи така. Храня се нормално, даже доста, тренирам, но за една година съм качил 2 кг, което е неудовлетворяващ резултат за мен.
Това ме кара да се насоча към добавките, съдържащи протеини. Понеже не съм използвал такива никога, а от различни хора чувам различни мнения, бих искал да получа отговор от някой, който е по-навътре с нещата. Интересува ме дали въпросните протеини не са вредни и дали няма да ми окажат отрицателно влияние в бъдеще? Питал съм родителите си за това, но те също не са запознати - свързват ги с другите стероиди и ми казват, че ако сега направя мускули по този начин, то в бъдеще те ще "увиснат" и ще се получи обратният ефект.
Едно и също ли е да си набавя дадено количество белтъчини от няколко яйца в сравнение с това да изпия едно хапче или да употребя някаква друга протеинова добавка? Нали колкото и да са естествени, тези фитнес добавки все пак са преработени и са създадени по изкуствен начин, или не е съвсем така?
Ако все пак съществат "изчистени" протеинови добавки, които съдържат единствено естествени белтъчини и които не носят бъдещи последици със себе си, може ли някой да ми препоръча такива?
И да уточня: не бих искал да качвам никакви килограми мускулна маса, дори грамове по този начин, ако това ще ми излезе през носа в бъдеще!