Учениците са демотивирани, защото знаят, че дори и да са за 2, учителят ще им пише 3, защото ще го мързи да остава лятото да се занимава с някви келеши. После с тая тройка ще си изкарат изпитите/матурите, щото са направени като за малоумници, и ще влязат където си искат, защото в училищата има прекалено много свободни места и са готови да приемат Сульо и Пульо само и само да вземат сумата от не знам колко лева за дадения ученик. Иии защото ако няма паралелки, учителите не могат да си изкарат норматива от часове.
Съгласна съм с всичко, което предложихте. Освен това искам да добавя още нещо - да има по-малко гимназии (без да се увеличава броя на паралелките). Какво ще стане тогава - ще има по-малко места и за учениците, и за учителите. Ще се направи един подбор, ще останат само най-добрите учители. Учениците пък, като разберат, че не може да влизат ей така без да знаят нищо, ще си седнат на буквите и ще почнат да учат. Който не може да си вземе изпитите, ще повтаря годината. И учениците от гимназията също ще учат, защото ако ги изключат, винаги ще има някой, който да заеме мястото им (което означава, че училищата няма да се страхуват да гонят ученици при нарушаване на правилника или да ги оставят да повтарят годината при ниски резултати). Бюджетът на затворените училища да се раздели между тези, които са останали. Повече пари за ремонти, ново оборудване за кабинетите и т.н. И мисля, че нямаме практика, защото училищата не могат да си го позволят.
И все пак, каквото и да си говорим, на някои хора не им е изгодно да българите да сме образовани, щото тъпите се манипулират по-лесно. Предполагам всички са стигнали до този извод.