- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Образователната система
Първо, което ми е направило впечатление е материалът като цяло. Трябва по-често да се обновява. Извинете, но по каква логика ще се учи PASCAL, например, като този език умира и докато учениците завършат вече няма да се използва.
Също ми е абсурдно да ми дават тест, на който да има въпрос "С кой бутон в еди коя си програма се прави еди каквото си?" и аз да трябва да го помня. Много по-адекватно ми се струва да ми дадат задача, която да изисква работа с програмата (и съответния бутон), защото няма смисъл да помня всяко наименование, ако мога да се ориентирам когато ми потрябва.
Като цяло и учебниците изобщо не ми харесват как са направени. Вместо да направят нещата кратки и ясни разтягат локуми. Като си отворя учебника по математика, например, искам да видя изброени всички теореми за урока, всички основни задачи, всички свойства и чак после да ги обясняват, а не всичко да е разхвърляно. Разказвателните предмети пък са просто покъртителни... Въобще това за разказване на уроци ми се струва малоумно. Но примерно, като има изречение "Плeмената по тези земи се занимавали със животновъдство, земеделие, не знам си какво", но не обясняват ЗАЩО са правили точно това, просто много се отчайвам от учебниците.
Друго, което ме дразни, е че всъщност не ни дават да изразяваме личното си мнение. Слагат някакви произведения в учебника и ние трябва да обясняваме защо са ни харесали, какво поражда еди кое си чувство и тн. На мен пък може да не ми е харесало, да не е породило тези чувства в мен и това е. Няма да харесвам дадено произведение само защото авторът му е признат от масата, защото не знам колко хора го харесват и тн.
Друго, в което не виждам смисъл е проверяването на домашни. Една единствена учителка съм имала, която не проверяваше дали сме си написали домашните, а изпитваше на тях. Това много ми хареса.
Като цяло и много по-добър подбор на учителите трябва, че като гледам какви индивиди има дори и в уж елитните училища просто оставам без думи.
И също съм съгласна с идеята, че трябва да се специализираш по определени предмети, а не всички да са задължителни.
Иначе не мисля, че е нужно класовете да са от малко хора. Ако се подходи правилно това не е от решаващо значение.
П.П. Също не ми харесва, че не ни насърчават да си отстояваме правата. Това не е точно свързано със самото образование, но все пак е важно. Четат ни само нашият правилник, но не и този на учителите. Те си го нарушават както им скимне, само защото някой си ги е ядосал (още по-интересно е, ако този някой даже няма общо с класа). Не съм съгласна да ме наказват заради друг. Ако знам, че си заслужавам наказание ще го приема и ще го изпълня, но няма да търпя наказанието на някой друг. Все пак знам част от правилника и ми се е случвало учители да си правят каквото искат и накрая, като им цитирам документите да се усетят.