- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Капитализма и една по-интелигентна раса.
Ама ти въобще помисли ли преди да отговориш? И ако да как стигна до този извод?
когато става въпрос за живота си - човек би използвал всички средства и никой не го интересува дали ще измрат милиони, той ще натисне копчето.
7 милиарда са много, ми хайде да се избиваме. трета световна, да причистим Земята :Д
Ако се знае как да се живее - 7 милиарда са нищо. Ако ще и 20 милиарда да сме - би се живяло добре при една наложена система, която да се спазва ,което не го можем![]()
Да, бе, ама като си натисна копчето на комбайна, няма да изстрелям ядрен снаряд... Искам да кажа, че 20-тина човека в света имат властта да го направят, но явно нямат мотив... Сети се защо!![]()
И всичкия ядрен арсенал да се взриви, пак ще оцелее повече от половината население... Друг е въпросът какви ще са дългосрочните последици..
Да, можем... ако 20 милиарда живеем като китайци с две паници ориз на ден...
Какво ще рече: "Ние заедно търсим причината за човешкото нещастие."
Как става това заедно................
Ти не разбираш ли, че самите хора не са създадени еднакви, едни са по-силни и умни, други не.
Ти не разбираш ли, че твоята система спира развитието на по-силните, което също си е вид онеправдаване.
В природата по-силните се развиват повече от по-слабите и налага своя модел, дори неволно става.
ПП: Обаче разликата е в това, че в природата силните се задоволява само с нужното и не търсят повече от насъщното, така има за всички. Тоест силните използват силата си не за да трупат блага и да убиват или поробват слабите, а за да водят останалите към развитие и да им помагат.
А при хората какво става - силните гледат да имат колкото се може повече, дори заграбват по-слабите и гледат да ги излъжат и да ми вземат дори насъщното и мислят какви ли не уродливи системи и режими за власт, регулиране и прецакване на слабите.
Последно редактирано от defender : 02-21-2014 на 20:24
Колко по-просто трябва да го обясня, че анархията не спира никой да се развива в каквато си поиска насока. Като си силен, бегай да вършиш неща за силни, никой няма да ти каже "ама не може". Точно в анархията се твърди, че всички са различни и всеки човек заслужава респект за това, което е, независимо дали си малоумник дето не може да върже 2 думи или си гениален учен. Явно ти е доста непонятна идеята за анархизъм, за това ще я обясня още веднъж, този път като за пеленачета. Всеки човек има правото да прави КАКВОТО СИ ПОИСКА, стига да не пречи на някой друг. Ако искаш си построй космически кораб и изследвай вселената, ако искаш си стой у вас и си бъркай в дупарата по цял ден. Ти, ти, ти и само ТИ решаваш какво да правиш и точка. Сега разбра ли?
П.с. Религиозен ли си?
Последно редактирано от dksan : 02-21-2014 на 20:40
Добре и как ще вземете заедно решения за нещастията, така че в едно решение, в едно и също време да не бъде ощетен интереса на някои други хора. На какъв принцип ще се вземат тези решенията. При вземането на решение, кой ще определя, кои интереси на кои хора са по-достойни от други интереси. Какво ще е това уникално консенсусно решение, което ще вземете и което ще задоволи всички интереси на всеки различен човек.
Ти знаеш ли колко точки на конфликт ще се получават между вас, защото всеки ще защитава своята истина за правилна.
Ето, само докато си горвоим тук, колко пъти онеправда и незачиташ моето мнение по темата, анархстчо.
Ти си просто един мечтател............... въпреки, че системата ти е добродетелна, но е фантазия.
Хайде да те видим сега как ще се съобразиш с моето мнение, без да ме засегнеш или ощетиш моя интерес, като се различават.
ПП: да, християнин съм.
Последно редактирано от defender : 02-21-2014 на 21:08
Защо да не ти зачитам мнението? Ако живеехме в анархичен свят, този (виртуален) разговор дори нямаше да го водя. След като видя, че мненията ни са коренно различни, щях да ти кажа да си жив и здрав и чао. Ти, обаче не си изказваш просто мнението, а се опитваш да изопачиш нещата, които казвам и заради незнанието си по въпроса, който аз обсъждам ми задаваш отново и отново безсмислени въпроси. Явно си мислиш, че анархията е някакъв вид строй или нещо такова, в което пак се взимат решения повлияващи живота на група от хора. Няма такова нещо, в анархията няма управляващи, решения се взимат само и единствено на индивидуално ниво от самия теб. Анархията е висш начин на разсъждаване, който почти никой на земята все още не притежава. За това казах, че не сме дорасли за анархия и ти си жив пример. Да не си помислиш, че те обиждам, няма такова нещо! Просто идеологията ти е силно повлияна от мненията на хората около теб и ти все още си психологически зависим от системата, в която живееш. Не казвам, че си глупав или слабохарактерен, всеки човек се повлиява от мненията на хората около него. А аз просто съм изчел, смея да твърдя изключително много материал по философия, метафизика, психология, класическа и квантова физика, биология, социология, политология и почти всяка наука, от която пряко е повлиян живота на земята. Това не знам дали ме е направило по-умен, но повярвай ми, отвори ми съзнанието до степен, която малко хора достигат. За това може би на мен нещата, които пиша ми звучат по-различно от колкото на теб, просто аз имам по-голяма база за сравнение. Пак казвам, не те наричам глупав, може и да си по-умен от мен, но едва ли имаш информацията, която аз имам и точно от там идва конфликта на мненията ни. Аз говоря за нещо, което знам какво представлява от А до Я, а ти имаш откъслечна информация и за това недоразбираш нещата, за които говоря и ми задаваш въпроси за неща, които дори не съществуват като концепции в анархията. Аз може и да съм мечтател, но не забравяй, че всяко нещо създадено от човека, първо се е зародило в нечия глава. Така наречената от теб "система" (още едно неточно определение на анархията) не е фантазия, но е толкова далеч от представите за света на масите, че изглежда като фантазия. Ако преди 300 години си излязал на улицата и си извикал, че земята е кръгла, надали си щял да доживееш до залез слънце. 100 години по-късно обаче ако направиш същото най-много да предизвикаш спор. Времената се менят с все по-бързи темпове и това, което днес ти се струва като фантазия, утре може да е реалност![]()
и какво ще стане, когато благото на моя интерес задължително ще трябва да мине през онеправдаването на интереса на някой друг и има сблъсък на интереси.
В такава система хората трябва да имат любов към другия човек. Без любов, каквато и анархия да има или някакъв режим той винаги ще онеправдава едни за сметка на други. Любовта е природното състояние на човека, системата е без значение дали ще е анархия или не. Не системата, а човешката воля е в същността на проблемите.
Последно редактирано от defender : 02-21-2014 на 21:53
Нееднократно казах, че човек е свободен прави каквото поиска, стига да не влиза в конфликт с нечии чужди интереси. Ако някой твой интерес е в разрез с някой друг, ще го промениш, така че да не влияе негативно на никой. След като казах, че анархията е висш начин на разсъждаване, според теб това не включва ли и контрол над емоциите? Хората трябва да се научат да подтискат негативните и деструктивни емоции и да ги заменят с позитивни и конструктивни такива. Това естествено означава и да се научиш да обичаш ближния безвъзмездно. А ако срещнеш някой, чиито характер е несходен с твоя и контакта с него би предизвикал конфликт, може най-просто да го игнорираш. Хората са единствените същества на земята, които имат контрол над емоциите си, лошото е, че много малко знаят как да осъществят този контрол. Някъде бях чел за един монах, който е достигнал 100% съзнателно мислене т.е. през цялото време реагира напълно съзнателно и всички решения преминават през съзнанието му, дори и когато се движи трябва да мисли как да си мести тялото. Доста впечатляващо, при положение, че средностатистическия човек реагира подсъзнателно в 95% от времето. Т.е. в почти целия си живот ти си животно, което се води от процесите, които се случват в мозъка му и реално нямаш контрол над действията си. Мислиш си, че имаш контрол, понеже мозъка ти пренаписва паметта, процес наречен ретроспективна рационализация. Та след като ти казах, че в 95% от времето не си ти, още ли си мислиш, че искаш да спорим?
Аз не споря, просто опипвам на какви основи се гради анархията, за да я подхлъзна.
А игнорирането част от природната анархия ли е? Ами тогава по какво се различава анархията от сегашната система, в която богатите и хората с власт игнорират бедните, защото не им съответстват на характера им и само им пречат на готиния живот, значи това също е един вид анархия, но ти не го приемаш.
Добре, ако аз игнорирам този човек, но пък той не иска да ме игнорира и за да постигне интереса си продължава да ми досажда.
а ти знаеш ли какво е точно любов и как можеш да я постигнеш, защото любовта не е точно това, което изглежда на пръв поглед.
Последно редактирано от defender : 02-21-2014 на 23:07
Слушай кво, говориш пълни глупости, нямам намерение да си губя повече времето да ти обяснявам едно и също нещо, щом до сега не си го схванал, значи няма и да го схванеш. Явно си си наумил, че анархията е нещо лошо и колкото и да ти обяснявам, само си трия копчетата по клавиатурата. Лека нощ![]()
добре, а ако аз игнорирам този човек с несходен характер, това не означава ли че аз чрез игнорирането всъщност по този начин му налагам моя интерес и начин на поведение над неговия и всъщност пак се получава, че по-силния налага своите разбирания и поведение над другия и ще се получи нещо подобно като сегашната система - по-силния налага поведението си над другия.
хайде бягай, но като говориш за Анархия на теория, трябва добре да си я представиш и в реалността съпоставена с човешката природа и реалните взаимоотношения между хората, защото те изобщо няма да са такива каквито си ги представяш, че ще са в среда на анархията, просто анархията ще е един провал и ще е само въпрос на време да се изроди, а и тя в самата си същност май си е изродена.
Последно редактирано от defender : 02-22-2014 на 00:03
Нямаш си и понятие от анархия и тръгнал да ми спори, бегай в банята да си теглиш един душ и лягай да спиш![]()
естествено, те и американците нападат уж под предлог за демокрация.![]()
dksan, братле, заеби... Пробвах да обяснявам идеята на анархизма в една друга тема... Изкараха ме тъп и кръвожаден...![]()
Мда, естествено, вие анархистите сте извън бариерата, а ние заблудените сме част от сегашната системата и са ни промили мозъците, не сме достигнали вашето ниво....................... (тези думи все ги слушам от хора защитници на някакви нереализирани утопични идеи - все това им е оправданието, все останалите заблудени хора им пречели за възтържествува тяхната идея, която подкрепят).
Тука се напълни с някакви хора извън бариерата, братче, които да обвиняват другия за нереализацията на техните идеи и хора на свръхочакването, но не към себе си, а към другите.
Последно редактирано от defender : 02-22-2014 на 12:27