- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Козметика и диети
- Менструален цикъл.
Здравейте, на 13 съм. Миналият месец ми дойде за пръв път. Беше си нормално (мисля) и този месец ми дойде на седми. Беше в началото пак нормално, някакви си петънца, хич не ми правеше проблем. Вчера и днес обаче беше отвратително. Превръзката се пълнеше до край, днес на училище се чувствах супер некомфортно и днес съм сменила цели шест. Неудобно ми е и да говоря за това, тази вечер през 1 час си я сменях и постоянно усещах кръвта и как превръзката се пълни, изцапах се цялата, а си я бях сменила на скоро. Преди малко си я смених пак. Чувствам се отвратително, знам, че ще използвате остроумни коментари и ще се подигравате, но искам откровено мнение, а по-скоро съвет. Или не знам, най-вече ме интересува - нормално ли е това? Страх ме е утре да отида на училище направо... Помощ.
Нормално е. Просто имаш по-силно течение. Първия ден е окей, но втория и третия течението е най-силно при почти всяка жена. Препоръчвам ти да си купиш мини тампони. Поставят се лесно и премахват всякакъв дискомфорт. Сменят се на 2 часа. Направо ще ти спасят живота. Не се усещат, ако се поставят правилно. Мият се ръце преди и след поставяне. Вечер не се спи с тях. И това е![]()
Темата ти не е за тук, а за здравните въпроси, но все пак ще си изкажа мнението по казуса ти.
Щом ти е едва 2ри цикъл в живота, всякакъв тип ексцесии са нормални ( по-силно, по-слаби, различен цвят и тн ). Можеш да споделиш с майка си за проблема и обилното кръвотечение, и ако тя прецени да посетите лекар, за да не окаже някаква инфекция, но не вярвам. Пък и до ден два, най много, ще ти намалее, на 3тият ден винаги намалява течението. След време ще ти се регулира цикъла съвсем.
Съжалявам за раздела, реших, че и този е подходящ.
Благодаря за мненията, говорих с майка ми, не е ставало дума за лекар въобще. Реших да питам и тук, за да съм сигурна, че всичко е наред.
Нормално е в началото менструацията ти да не е нормална, ако ме разбираш какво искам да кажа. Може да отнеме години докато се нормализира, започне да ти идва през точен интервал, да трае еднакво и т.н. С времето ще опознаеш при теб как е, кога са най-силните дни и просто трябва да си подготвена с повече и по-дебели превръзки, ако трябва нощни превръзки за през деня. (Те са по-дебели и по-големи.) За тампони да не става и дума все още, дори и от тези "супер мини". Първо, че вероятно си девствена и няма да можеш да го поставиш добре и ще ти е супер неудобно. Второ, че е по-нехигиенично, защото по този начин кръвка се събира вътре във влагалището ти и ако застои там, може да предизвика инфекции. Т.е. ако оставиш някой тампон вътре, повече отколкото трябва. Определено от опита ми с тампони, бих казала, че бих ги използвала само в екстремни случаи.
П.с. Принципно толкова обилно кръвотенечие според мен няма да имаш при всяка менструация. Но знам ли, мога да съдя само по себе си.
П.с. 2 Гинеколога не го приемай като лекар, при когото ходиш само когато нещо не е на ред. След като ти свърши сега менструацията е хубаво да отидеш на профилактичен преглед. Най-вероятно само ще ти види яйчниците с видеозон и това е. Няма да те преглежда отдолу, ако не си правила секс все още. (Надявам се, че не си)
Somewhere over the rainbow skies are blue, and the dreams that you dare to dream really do come true.
^Когато прочетох поста на авторката, веднага я асоциазирах със себе си, защото и аз на 12 години имах обилен цикъл и познай какво, 6 години по-късно той също е толкова обилен. Винаги ми е билен редовен. Знам какво мъчение беше 3 години, докато не открих тампоните. Девствеността и по никакъв наин няма да пречи на поставянето на тампона, защото:
а) ще е най-малкия възможен размер
б) при по-обилно течение, тампонът влиза ПОВЕЧЕ от лесно.
Колкото до инфекциите - ако го сменя по-често и ако го ползва единствено, когато течението и е най-силно (2рия или 3тия ден), проблеми няма да има.
Не знам какво "ненормално" намирате при по-обилен цикъл. Не всички са "благословени" с леки течения.
Авторката казва, че е сменяла превръзки през час. От моя гледна точка е ненормално, но както казах в края на моя пост - мога да съдя само по себе си.
Наясно съм с теорията за тампоните, но съм наясно и с практиката. Докато си девствена, трудно успяваш да си бръкнеш надълбоко във вагината, за да поставиш тампон, представяйки си, че той трябва да мине през някаква дупчица в някаква девствена ципа, която стои някъде там във влагалището ти... (извинявам се за изказа, но си е точно така) Най-често тампона се поставя много на плитко и е супер неудобен.
Somewhere over the rainbow skies are blue, and the dreams that you dare to dream really do come true.
Абе хора кви тампони, та тя е само на 13 ... И аз ползвам тампони и знам, колко по голямо удобство е, от превръзката, която миреше, спарва, и в някой случай предизвиква краткотрайни обриви, но в случая момичето е малко и девствено. Според мен най-добре е да ползва тампони, след като изгуби девствеността си. Няколко години на превръзки нищо няма да и стане.
Има достатъчно качествени превръзки, съгласна съм и аз за тампоните. За усещането - свиква се с времето...
Аз пък мога да кажа, че сменянето на превръзка през час през втория ден на менструацията е нещо абсолютно нормално. И, докъде стигнахме?
Минито може и да се напояват бързо, да, но затова и се сменят често. И какво като е на 13 години? Май наистина не знаете какъв ужас е да имаш толкова силно течение. В крайна сметка, обаче, решението е на авторката.