Не ме безпокоиш.

Аз уча в испания от 7 клас. Тук завърших средно и Bachiller (бакалавър, което се равнява на 11 и 12 клас в България). Във 12 клас (2ри курс бакалавър) учиш за матурите (Selectividad). Прави се изпит на всички предмети, зависи къв бакалавър си завършил, такива изпити държиш и избираш между Философия или История (един от двата). Сега са го направили по-различно и не съм много запозната как, мисля, че имаш някакви избираеми и задължителни, като избираемите са да си качиш оценката. Не знам кои предмети са избираеми.

Оценката от матурите по всички предмети плюс средната оценка от бакалавъра (11 и 12 клас) се събира и трябва да е равна на 5 или повече. После отиваш във факултета, който те интересува и се записваш. На места вече се записваш през интернет, от страницата на унито, дават ти потребителско име и парола за виртуалния кампус. И там си избираш кои предмети искаш да запишеш и колко. Можеш да запишеш половината, можеш и всичките. Общо взето ти си преценяваш.

Аз съветвам да записваш по по-малко, освен ако не си твърдо убеден в себе си, че можеш да вземеш 10 предмета за година. Трудно е тук и много хора се отказват по средата или втората година въобще не се връщат. А ако повтаряш предмети излиза по-скъпо. Така че както казват испанците - poco a poco.

От България не знам как стоят нещата. Доколкото прочетох в сайтовете, които ти дадох, пак трябва да изкараш Selectividad ама не знам дали по всички предмети и дали на български език. В единия от сайтовете пишеше къде се подават документите и т.н, по-добре да питаш там. Не помня имаше ли телефон, виж пак, ако има се обади, да не се разкарваш.