- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Обяснете ми ситуацията в Украйна
Демокрация никога е нямало, нито комунизъм в реалността .
Капитализмът ще се срине точно поради тази икономическа криза и правилото, че най-,,умния'', или кадърния - успява да намаже. Добави и избухналата корупция и мафия, която в такива времена се надига безпощадно. Хората започват да се делят на годни не според истинските си качества, а според това до колко могат да играят мръсните игрички.
Дори да се срине (което предполагам е въпрос на време, няма вечни неща) със сигурност няма да бъде заменен от комунизъм.
Welcome to the Jungle...
Лал, какво против най-умните и кадърни хора имаш, те са тези, които трябва да намажат и да управляват останалите, не мутрите и министерските синове и дъщери с двуцифрено IQ. Друг е въпросът, че масата народ си е с елементарни възгледи (това не прави хората лоши, само малко комплексирани) и е на мнение, че чистачката пред блока трябва да взима колкото ректора на СУ, защото "и двамата се трудят" и "когато отидем в магазина, цените са едни за всички". Колкото до идеята за равенство - глупава е и не бих я подкрепил, най-малкото, защото означава да вървиш срещу природата си. Добре, че е утопия и едва ли ще се осъществи.
А на това, че никога не е имало демокрация в реалността, мога само да се изсмея ехидно, даже не смятам за нужно да ти давам примери с най-действащите демокрации по света. За разлика от комунизма, който, както казах, никога не е съществувал така, че да направи хората наистина равни и да обслужва интересите на народа, вместо тези на настоящия диктатор и приближените му.
Ако демокрацията е толкова лоша, неефективна и обслужваща интересите на силните на деня, защо тук http://insmarket.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%..._i.425594.html и тук http://news.ibox.bg/news/id_965138693 не виждам Русия, Китай, Куба или Северна Корея? Наистина ли искаш да живееш в държава като Бутан?
Последно редактирано от dimitar., : 03-08-2014 на 13:05
Ти не следиш точно.
Най-умния ще успее, но под него ще лежи масата за дребни стотинки, както е в България. Това не либералната демокрация като в някои страни, които изброи. Това е капитализмът, който се налага по света. Другото са блянове.
Ако в Китай беше наложено такава демокрация - страната щеше да рухне. И както казах, Китай е страна изпълняваща потребностите на настина богатите страни, за това е в двубой със Запада. Тя е огромна страна, а манталитетът и културата им е съвсем различно и непозната от нашата. В Китай живеят различни народи, много от които имат различни езици и вярвания от признатия китайски.. ама си живеят хората.
За Северна Корея не ми говори, тя е толкова изолирана държава, с такова влияние и натиск от вън, че въобще не може да ми я сравняваш. И Германия да беше единствената демократична държава в Европа - щеше да е на същото положение.
(до колкото е възможна такава ситуация) Пък и северно корейския народ сам си поддържа желязната система. От малки са с тази нагласа.. гледай армията им за какво става въпрос в такава малка държава.
Мите бая имаш да изчетеш... самата идея на СОЦИАЛИЗМА (не комунизма) е меко казано перфектна, друг е въпроса, че трудно бихме я постигнали иначе като идея написано черно на бяло е перфектно...
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
Капитализъм.
Либералната демокрация всъщност върви ръка за ръка с капитализма. Така е по определение.
Всичко почернено са типични капиталистически принципи. Така че не знам по какви критерии разделяш либералната демокрация и капитализма. Явно по някакви измислени от самия теб.Либералното управление означава социум, в който има свобода на мисълта, свободно обменяне на идеи, пазарна икономика, поддържаща частното производство и предприемачеството, прозрачност на управлението, също ограничения върху властта на църквата (и подобни религиозни институции) и на правителството. Подкрепени и защитени са гражданските права, откритите и честни избори, свободата на печата, свободата на вероизповеданията, свободната търговия и частната собственост.
Примерът ти с нашата държава е турбо абсурден, защото от "реален социализъм" преминахме към "див капитализъм". Всичко, което се случи в последните 25 г. е следствие от това. Обществото не беше подготвено за такава промяна, икономиката на държавата беше структурирана по начин, който не предполага пазарът да е основен регулатор, да не говорим за конкуренция и т.н. Държавата буквално се срина, институциите не работят правилно, а няколко поредни некадърни управления доведоха до още по-сериозни икономически последствия. И понеже е най-лесно, средностатистическия българин обвинява за цялата тази каша новия икономически строй, вместо да се обърне към тези, които окрадоха държавата и разбиха икономиката й още в последните години на социализма (и първите на "прехода"). Не е виновен капитализмът и пазарната икономика, а липсата на правила и закони, които да контролират системата. А тези правила и закони трябва да си ги изработим ние.
Китай се крепи на свръхпроизводството и евтината работна ръка, която многократно намалява стойността на крайния продукт. Обаче пък имат жесток проблем с изхранването, защото са милиард и кусур и се налага постоянно да измислят нови обработваеми площи (последно бяха наели хиляди декари в Монголия и Южен Сибир, които превръщат в обработваема земя). Не знам как си живеят хората там, но очевидно нямат особен избор. Иначе ги чака повторение на случилото се на Тянамън през 89-та.
Много ми е интересно защо пламенните защитници на системите в Китай и Северна Корея не отидат да поживеят там, а повечето си стоят тук или са се насочили към държави, където властва "упадъчното западно буржоазно общество"?
Welcome to the Jungle...
DarkTemplar, запознат ли си с идеята за Безусловен базов доход(ББД)? Какво ти е мнението?
Последно редактирано от KumchoValcho : 03-08-2014 на 16:27
Опа, не защитавах строя на Северна Корея, ами просто казвам, че родените хора там, не им е чак толкова зъл живота там, защото са свикнали и така са обучени. Единственото, което желаят е повече свободни пазари и пари за развитие.
Иначе свободата, за която призовава капитализмът, естествено, че е много желана от обикновения човек и главно заради това например е гражданската война в Сирия, Либия и др. Срещу свободата няма замяна и противопоставяне. Жалкото е обаче, че всичко е една заблуда и това, за което се борят - е неосъществимо.
Да, дивия капитализъм е почти на всякъде и не мисля, че може да бъде преодолян. Дори Полша, която е толкова близо до Германия, още с границите се забелязват промените към по-лошо. Смисъл, онези, подготвените, нямат намерение да пускат питата, а другите (ние) не можем да ги настигнем. И става все по-зле всяка измината година . Кризата вместо да се успокоява, тя се увеличава. Демографската криза също. Правителствата ни постоянно се сменят, и всеки гледа да намаже за себе си, ако ще и 10 мажуритарни системи да направим И 10 граждански войни - още по-зле ще става в този демократичен строй, изгоден само за ,,великите напреднали западняци. Това е всичко - полза в световен мащаб извличат от капитализма 30%, а останалото мизерства. Не знам как си представяш Русия да се демократизира...
Това приватизиране на Запада си става съвсем демократично и никой реално не му пука за чуждия гъз.
Така че, ако си представяш светло бъдеще, в което България е настигнала Запада ... хаха ми то това си е съвсем противно на демокрацията, няма как стане. За това ние още известно време коствено ще им робуваме, па после ще се избиваме помежду си и не знам какво ще се случва.
Аз спирам да ви пиша...
Ти ако си мислиш, че обществото (и не само) в Швеция е базирано/създадено/следва демократически вариант и в тази страна цари истинска демокрация, си в огромна лъжа.
Казвам го като човек, който живее тук от 6 години.
Няма какво да добавя по темата, защото ДаркТемплър отлично е приложил факти и аргументи, и подкрепям вижданията му на 100%.
ако русия реши да нападне украйна и нещата в този регион се разгорещят и стане по глобална война , нали знаете тогава е малко хаос и законите падат , първото нещо което ще направя е да отида до кюстендил и да пусна два проектила в белия дроб и още един куршум в челото на анархи бой