- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Делене на сметки между гаджета ?
Че къде сме казали, че е на върха? Просто коментираме значението на фактора "пари".
Много странна тема. Щом сте се разбрали всичко да си делите, а той е сипал бензина, нормално е да му дадеш половината. Като цяло не ги разбирам тези отношения.... влизате в магазина, купувате си храна за 10 лв и си делите по 5 ли? Изглежда ми прекалено това пресмятане. Не мога да си представя, че с приятеля си ще имаме такива отношения, кой дал с 2лв повече. Но вие си знаете де, щом такава ви е уговорката, редно е да му дадеш половината пари за бензина.
Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.
http://www.vbox7.com/play:21a70aa5
Мерилин, нека не забравяме, че и двамата не работят и харчат парите на мама и татко.
А и не вярвам момчето да е изразходило бензин за 10-20лв, че да се чудим как може да си иска половината и да прави проблем за това "кой дал с 2лв. повече"![]()
http://vbox7.com/play:f64c99f309
Шофирай разумно - стигни жив!!!
Скандално е, че си делят вдичко до стотинка. Това не го разбирам.
Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.
http://www.vbox7.com/play:21a70aa5
Аз бих искала да се намеся по темата за това как е най-удачно да се делят парите.По този въпрос бих се съгласила с Рап Екзотик,защото и аз и приятеля ми действаме по тази схема.И да-не делим точно до стотинка,но примерно той плаща киното,а пък утре и други ден аз пазарувам храната.И не е било той да даде 40 лв за вечеря,пък аз на следващия ден да го черпя кафе за 5 лв.Смятам,че всеки разумен човек може да си направи сметка горе-долу,така че никой да не бъде ощетен,но на мен лично ми е много неприятно да си делим до стотинка.
За бензина е прав човека,но за тези неща сама трябва да се сещаш,защото е готино да се налага да те моли за пари.
Авторке, ти да не следваш в Байхуйовския университет, бе мила ? Супер тъпо мислене - щом колата е на техните, дай да не давам пари за бензин. Хаххаха, ебати наглостта.
Представям си ги как всеки записва в един тефтер кво му дължи другия
Що за връзка ако всичко се дели ?
Хубаво, не работят, парите са от мама и тате, ама те са двойка ;д Май е много сложно да съберат парите и да си направят заедно сметката за кво да ги харчат и как.
Авторке, вие гаджета ли сте или какви ? И ако такива съмнения имате, че ГАДЖЕТО ще ви метне с 2 лева, сметни за кви отношения говорим..... Тва също е въпрос на доверие за мен и то доста по-сериозен от много други неща. Дано не ви остане навика да делите и след като решите да се задомявате, щото... семейство в което тва е мое, тва е твое, тия пари са мойте, тия са твойте, а не НАШИТЕ, е обречена история.
Аз съм изумена...
Първоначално написано от antifashionshit
^Не знам дали мога да се съглася. Има потребител от форума, който дълго време изкара на принципа, който ти описа и на, който ти така върло се възмущаваш. Накрая, това не беше причината за раздялата им. В крайна сметка, това, че ние не можем да си представим едно семейство изградено по еди какъв си начин, не означава (непременно), че въпросното семейство не е щастливо и не "функционира", така както бихме ние в нашите семейства.
Не си разбрала същността на въпроса на авторката. Твърдиш в постта си как няма място за мои и твои пари, а само за нашите. Това не е ли вид делене? Ако той плати тока, а аз плата водата, това не е ли пак делене на разходите, въпреки че двойката е едно цяло? В тоя ред на мислене, бензина не е ли като разпореждането на битови сметки?
В заключение - не мисля, че авторката и приятелят и си правят проблеми от 2 лева. Омаловажавате въпросът. Той може да е платил 80 лева за бензин - пари, с които би могъл да изкара няколко дни. Ами, ако тя беше платила 300 лв за хотел, и той отказваше да и плати половината, пак ли щеше да ги намесвате тия 2 лева като аргумент за това колко изумени сте?
Всъщност не омаложавам нищо. Разбирам случката и съм съгласна за бензина. Просто като ви чете човек се вижда едно адско издребняване, за това и иронизирах.
Парите трябва да са общи, а не мои и твои. Няма значение той ли е платил или тя. Тва е смешно. Ако и двамата са събрали 200 лева на едно място, единия да ги прибере и заедно да решават къде, кво и що. Просто си ги представям в кафето, ресторанта или някъде си, как изчисляват сметката и всеки си държи портфейла и брои до стотинка колко трябва да даде.
Ако двамата излеят по 2 чаши вода в едно шише, няма ли да е смешно да се карат после кой от коя вода е пил и на кой водата му е останала ? Или кой е сипвал пак в чашите ? Или тря всеки да си носи шишенцето ? За това говоря аз.
Много по-близка ще се почувствам с човек, който ми дава да прибера парите му при моите и като излезем да плащаме на едно, отколкото .. чай ся, тия сгънатите са твойте, на ти ги, другите са мойте.. колко е сметката ?
Та.. с тва показваш и доверие към тоя човек.
Боже, никога не бих си оставила парите в човек, с когото не живеем заедно и въпросът не е до доверие, а до удобство. И те тези пари, които харчат дори не са техните, а на родителите им, така че всеки да си плаща сметките сам, родителите на единия не са длъжни да издържат и половинката му. Когато започнат да взимат и двамата заплати, тогава ако щат да прилагат по-различни методи.
И защо парите да трябва да са общи? Не го споделям това мнение, дори и двама души да имат брак и да живеят заедно, пак не мисля, че всички пари трябва да са общи. Заделяне на равна част от приходите на двамата на едно място за битови сметки - ДА, но всичките пари да са им общи - НЕ.
с приятелите си нямам дори такива меркантилни отношения
господ да ме пази от такива като вас ;/ крайно грозно
И на мен ми е грозничко. С Аурис май често си четем мислите xD.
На мен пък ми е грозно някой да чака заплатата на другия. Имам една позната, омъжи се не работи една година, през това време си мислеше, че съпругът ѝ е длъжен да издържа и нея, след като вече имат брак. Е да, ама не. На човека му писна. Или пък ще ми е кофти, ако аз взимам 500лв. заплата, мъжа ми 2500 и това да значи, че всеки от нас разполага с по 1500лв. Това ми е грозно на мен.
В едно семейство приходите и разходите често са общи. Но там е друга бира. Тези неща обикновено са скрепени с брак, деца, общо бъдеще и т.н., затова са сложени по подобен начин. Естествено е и до нагласа - някои хора много обичат да харчат чужди пари, други пък не ценят своите и често ги пилеят.
Затова и във всяка връзка финансовите въпроси трябва да се регламентират навреме.
Welcome to the Jungle...
Що за безсмислена тема? Че и 2 страници сте писали
Тя е като онези въпроси, които съдържат отговора в себе си. Щом си поделяте разходите по всичко, ще си поделяте и разходите за почивка. Точка.
От друга страна ми е смешно - що за момче да иска от гаджето си половината разходи за всичко. Представям си млад мъж, който чака докато приятелката му си брои стотинките от портмонето. Това честно казано съм го виждал често и буди единствено възмущение у мен.
А аз просто не разбирам как може двама млади и (надявам се)здрави хора да стоят и да чакат на мама и на тате на заплатата, за да може да излезнат някъде или да си купят нещо. На профилът ти пише, че си на 23, предполагам и той е някъде на толкова, ами срамота е.
Реално погледнато вие не се карате кой от двама ви да плати горивото, а чий родители да поемат този разход![]()
Тази твоя представа как има връзка с темата?
Не става въпроса за това изобщо.
Иначе да, най-лесно е този, с по-едри пари да плати сметката, а другият да му даде своята част (не половината - не и когато става дума за сметка в заведение, никога няма да се съглася като принципен начин на действие. Ако единият е поканил другият или единият няма пари - да, но делене на две е нечестно по принцип) след като излязат от ресторанта.
А това с "прибирането на парите при неговите" - издиша много брутално, защото евтините кръчмарски сметки ще се почнат именно в момента, в който те изпрати до вкъщи и все пак ти върне парите, които си оставила. Изобщо... защо ще му оставяш твои пари при него? Портмоне нямаш ли си?
Изобщо...задълбавате в глупости и превръщате въпроса в нещо огромно. Двама тийнейджъри, издържани от родителите си. ГРОЗНО е да се говори за общи финанси. Грозно е да задълбавате - тя трябва да му даде парите и точка. Много трудно.
Не, тука просто сте някви есктремисти и скачате от крайност в крайност. Тва парите да са при единия или при другия го казвам за конкретния случай с почивката. Едва ли ще се размотават по отделно, след като са отишли заедно и тва не значи, че единия трябва да е без гръмната стотинка. Като има кръчмарски и както каза Аурис, меркантилни отношения, за ква връзка въобще говорим ?
Колкото до представата ми, като чета мненията тва ми излиза в главата... Дребнавост.
E, и от гледна точка на момичето е малко кофти. Тя може да не е била без гръмната стотинка, ама изведнъж да й изскочат 15-20-30 лв непредвиден разход. Представи си тийнейджърка с 50 лв на седмица примерно. Еми, сериозен процент е, дори да е поспестила малко и от предната. Вярно, трябвало е да се сети, ама...
Дребнавостта произлиза от факта, че темата се преекспонира. Никога пари не са ми били проблем в една връзка, все съм случвала на хора, с които сме установявали негласни правила по темата![]()
http://vbox7.com/play:f64c99f309
Шофирай разумно - стигни жив!!!
Всяко семейство има свои порядки и правила. Съответно всеки от нас намира за "нормално" това, което е видял в собствената си семейна среда.
Welcome to the Jungle...