.
Отговор в тема
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 52

Question Делене на сметки между гаджета ?

С моя приятел имаме лек спор. И двамата нямаме собствени разходи. Учим висше и сме в процес на търсене на работа. Не живеем заедно. Взимаме пари от родителите си. Аз разбирам това, не държа той да ме черпи, затова си делим сметките в заведение. Само че има нещо, което не разбирам. Бяхме заминали на почивка в града Х. Разделихме си разходите са храна. Бяхме с колата на родителите му, според него трябва да си разделим разход за бензин. При, което аз се изумих. Според мен няма проблем да си делим сметките и т.н., но разхода за бензин на колата на техните, не мога да приема. Искам да чуя мнението на други безспристрастни хора? Аз ли греша или той според вас?

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    Колата може да е на техните, на ако той я е заредил с гориво за вашата почивка, значи е редно да си делнете сумата. Все пак това са пътни разходи и за двамата.
    Welcome to the Jungle...

anonymous708973
    Guest
    Техните настояват да им се зареди колата или да им се дадат парите за изразходения бензин ли?

В такъв случай.. да, сигурно ти е станало странно в първия момент, но е напълно нормално ДВАМАТА да възстановите разхода, ако се иска такова възстановяване. Кое не приемаш? Да дадеш пари за ВАШАТА почивка ли? Няма много значение чия е колата, а за какво е ползвана. Даже именно защото е на техните колата е нормално. Ако беше негова, щеше да е малко тъпичко да иска от приятелката си пари.

Цитирай Първоначално написано от DarkTemplar Виж мнението
    Колата може да е на техните, на ако той я е заредил с гориво за вашата почивка, значи е редно да си делнете сумата. Все пак това са пътни разходи и за двамата.
    И аз съм на това мнение и ако той е платил бензина, изобщо не разбирам кое не разбираш.

Да, той я е заредил, не техните.

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    Цитирай Първоначално написано от ilikenestea Виж мнението
    Тогава ще си разделите и този разход, защото на практика е общ.

И двамата нямаме собствени разходи.
    Предполагам нямате собствени приходи, всеки има собствени разходи.
    Последно редактирано от DarkTemplar : 03-07-2014 на 10:57
    Welcome to the Jungle...

Мега фен Аватара на RapExotic
    Този подход на делене на финансите не е най-правилния. Много по-добре е да се редувате в плащанията на сметките, от колкото да ги делите по равно. Колкото до бензина, щом вие двамата го ползвате, значи е ваш консуматив също както храната и трябва да си го поделите.

Мега фен Аватара на 3oPuTy
    Град
    в сърцето на едно момче ... (sun)
    Естествено, че трябва да си разделите парите за бензина. Това, че колата е на родителите му не означава, че те трябва да дават пари за бензин, който не използват. Нито пък означава, че само приятеля ти трябва да го плаща, защото ти нямаш дял от колата
    При мен и приятелите ми има едно неписано правило, което много харесвам - ако използваме нечия кола за да отидем до т.А то собственика на колата (без значение дали е лично негова или на родителите му) не дава пари за бензин, а разходите по пътя се разделят между останалите. Същото важи ако се съберем на домашно в някой - от нас яденето и пиенето, а от домакина всичко останало като ток, вода, отопление, интернет, печки, хладилници, чаши и чинии и прочие.
    По принцип съм склонна да следвам този принцип и когато става дума за половинката ми, но по обясними причини той не ми го позволява
    Последно редактирано от 3oPuTy : 03-07-2014 на 11:12
    http://vbox7.com/play:f64c99f309
    Шофирай разумно - стигни жив!!!

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от RapExotic Виж мнението
    Този подход на делене на финансите не е най-правилния. Много по-добре е да се редувате в плащанията на сметките, от колкото да ги делите по равно.
    И как е правилно да се редуват за плащания на различна стойност? Днес на кино той плаща 20 лв за билети и пуканки, утре тя го черпи сладолед за 3? Как това е честно?
    И как е правилно да дават големи разходи наведнъж, когато имат Х сума пари за седмицата/месеца?

Не знам с какво мислиш, ама не е с главата.

Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    И как е правилно да се редуват за плащания на различна стойност? Днес на кино той плаща 20 лв за билети и пуканки, утре тя го черпи сладолед за 3? Как това е честно?
    И как е правилно да дават големи разходи наведнъж, когато имат Х сума пари за седмицата/месеца?

Не знам с какво мислиш, ама не е с главата.
    Нямах предвид да се надлъгват кой, кога и колко да плаща. Имам предвид следното: Тази вечер вечерят на ресторант и той плаща сметката. Утре пак вечерят (предполага се на приблизително същата стойност) и тя плаща. Пазаруват храна за седмицата и той плаща, следващата седмица тя. Деленето на сметката всеки път по равно създава една психологическа бариера между двамата и води само до проблеми, какъвто е случая с бензина в момента. Другия уместен вариан е да си обединят бюджета за месеца и да го използват съвместно, но за това си трябва голямо доверие един в друг.

Град
    ^ А какво правим ако тази седмица е нужно да се купят препарати за пране, за чинии, за под и прочие? Ей ти ги едно 20-30лв. отгоре. Същата работа е и с ресторанта - как пък няма да се съобразявам с цената на това, което консумирам за да вляза горе-долу в определена сума, защото такава е изхарчена и предишния път

^ Именно за това казах приблизително. Това са взаимотношения между двама души, които съжителстват като двойка, а не търговско дружество, което цепи стотинката на две. Погледнато отстрани може да изглежда малко нечестно, но реално има баланс и никой не е ощетен. Стига разбира се единият да не злоупотребява.

anonymous708973
    Guest
    (предполага се на приблизително същата стойност)
    Това е едно огромно предположение.

А конкретно за ресторанта ми се струва редно всеки да плати изконсумираното. Най-редовно поръчвам повече отколкото мога да изям, при това не пържени картофи. Защо той да ми плаща половината или цялата, при положение, че не е бил гладен и е ял салата и фреш?

Като цяло не ти е лоша идеята, но е за двойка, която живее заедно, не за двама тийнейджъри, които получават джобни от мама и тате.

Мега фен Аватара на xXxPETYAxXx
    Виж сега, и аз смятам, че е редно да си поделите бензина, но не ми харесва начинът, по който си представих ситуацията. То не е описано ясно, но ми изникна мисълта, че ти е казал, че ще си поделите бензина СЛЕД като вече сте си направили почивката. А е трябвало да изясните това в самото начало на идеята за екскурзия още.

И не знам как по-точно си делите сметката, но според мен е по-добре всеки да си плаща своето. Аз мога да пия кафе за 2 лева, той да си поръча нещо за 10 кинта или обратното. Няма да давам 6 лева, нито пък ще карам един вид той да плати неговото и половината на моето. Всеки да си поръчва и да си плаща САМ!
    Ако е общ разход, както с бензина или пък нещо друго сте си купили заедно - тогава делите на половина!

anonymous708973
    Guest
    Явно е смятал, че се подразбира... но да, хубаво е по-рано да се знае.

Разходът е ваш.

Помисли го от тази страна. Не стига, че си амортизират колата хората, ами трябва и горивото да ви плащат. Ако бяхте четирима човека трябваше да делите на четири - двама души - делите на две.

Погледни го и от още една страна. Ако пътувахте с влак или автобус. Всеки щеше да си поеме неговия билет. С колата е същото, просто тя има повече удобства.

Поздрави!

BeTheOne

Мега фен Аватара на xXxPETYAxXx
    Пазаруват храна за седмицата и той плаща, следващата седмица тя.

Другия уместен вариан е да си обединят бюджета за месеца и да го използват съвместно, но за това си трябва голямо доверие един в друг.
    Ама те НЕ живеят заедно.

Мега фен Аватара на babity
    Много ясно, че ще си делите бензина. Ами ако техните не могат да си позволят да ви плащат почивките? Разбирам да пътувате 30км общо отиване и връщане, тогава надали ще натежите на някого с 10лв гориво, ама много ме съмнява да е било така. Абсолютно в реда на нещата си е т'ва нещо, даже е трябвало сама да го предложиш т'ва нещо още в началото.

Аз пък ще перефразирам малко темата. Ами карането до вкъщи? То тря'а ли да се заплаща? И питам за случая, където единия живее извън града, а не от единия блок до три блока по-надолу в същия квартал.

Цитирай Първоначално написано от babity Виж мнението
    ...

Аз пък ще перефразирам малко темата. Ами карането до вкъщи? То тря'а ли да се заплаща? И питам за случая, където единия живее извън града, а не от единия блок до три блока по-надолу в същия квартал.
    Aз не бих седнала да смятам бензина до вкъщи. По-скоро при някое излизане бих казала "днеска вечерята/киното/едикаквоси е от мене, задето ме караш до вкъщи всеки път" (и да го правя това периодично, де, не само веднъж).

Град
    Цитирай Първоначално написано от babity Виж мнението
    Била съм в подобна ситуация и ще ти отговоря от моя гледна точка.
    Тогавашния ми приятел живееше на 4-5км. от мен и всеки път ме вземаше и прибираше. Аз от своя страна винаги му плащах сметката в кафенето или заведението (излизаше ми точно като за пътя щот' пиеше само безалкохолно и/или кафе). Сърдеше ми се, но смятах (а и продължавам да смятам), че така е редно

бахти помяра

Супер фен Аватара на Tsukuda_Hiroshi
    Е щом е той, а не родителите му, разделете си сумата. От друга страна, ако сумата, похарчена за храна е приблизително същата - защо не се разберете единият да плати храната, а другият горивото?

Не можах да разбера,ти не си съгласна с това да си делите бензина ли?
    Не съм на принципа мъжа всичко да плаща.
    С моя приятел ходим от почти 3години,той по принцип настоява да плаща всичко,макар и да не съм съгласна.Когато той няма пари,аз поемам всичко.
    А по принцип той си се оправя с разходите по бензина,където и да отидем.Даже наскоро ходихме на планина за един ден,той плати бензина,а аз платих вечерята.
    Според мен той би трябвало да си се оправя с разходите по колата,понеже той кара.По тая логика съм,защото аз ако съм с колата няма да му вземам пари за бензина.

anonymous708973
    Guest
    Колата не е негова.

Какво като той кара? Сериозно... има значение кой върти волана ли? Кво, ако кара тя, разходът ще е по-малък ли?
    Ама какви са тия логики?!

Има значение дали техните искат да им се възстановят парите. Ако искат - сметката се дели, защото разходът е за ОБЩА почивка.
    Ама сериозно... сериозно ли?!

Супер фен Аватара на RiB
    Вие сте морално закърнели щом поставяте такива въпроси на върха на отношенията ви.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си