XP = бъгове и без това. И когато излезе си беше бъгав, и след това си беше бъгав, и дори сега е бъгав. Наскоро се занимавах със свежо инсталирани XP на две различни машини - шантави бъгове като това който и да е браузър да свали нещо до 99% и да го зареже, или като речеш да копираш някой файл всичко да замръзне. Уж ъпдейти, уж чудеса, очаквах поне в края на дните си XP да е станал читав... да, ама не. Аз лично съм разочарован от тая операционна система и не бих я препоръчал.

Но пък XP върви на <1GB машини, тъй че в този случай ще е трудно да се ползва нещо по-ново. Но тук възниква друг проблем - XP може да не изисква много RAM, но браузърите са ненаситни. Отваряш 2-3 сайта и до там.

Така че в днешно време идеята за малко RAM ми изглежда неадекватна. Макар че може би някой Линукс би се справил по-добре в тая ситуация
А пък вече ако има повече RAM, тогава не си заслужава XP само защото е бъгаво и нестабилно. Извода ми е - спасявайте се от XP Пък и в днешно време могат да се намерят доста добри машинки за не много кинти