- Какви са очакванията към мъжете и жените в нашето общество? Всякакви са. Аз лично нямам очаквания, не съм привлечена от стереотипи като: жената готви и пере, мъжа работи и яде. Вярвам, че един мъж и една жена са еднакво равни, понякога едните превъзхождат другите, понякога обратното.
- Въз основа на вашия опит и виждане очертайте кои са основните роли(стереотипи), дейности на мъжа и жената: в семейството, в работата и т.н. Основните дейности са това да има пари в къщата, да има ядене, да има любов и да има разбиране и уважение. Неща като жената днес ще чисти и готви, пък аз ще нацепя дървата, щото едното е женска, а другото мъжка работа, за мен не важат. Естествено ли е, ако една жена кара мъжа си да готви - ами да. Нормално ли е, когато една жена се занимава с ремонт на нещо? Според повечето хора - не, но за мен си е напълно нормално. Човек прави това, което може да прави, а не каквото му е дадено като стереотип, защото е мъж или жена. Доста ограничено мислене е това и често хора ми лазят по нервите с такива изказвания.
- Смятате ли, че има „мъжка” и „женска” работа? Дайте примери. Казах вече.
- Какво мислите за споделянето на семейните задължения между жената и мъжа, например при отглеждането на децата, работата в домакинството и т.н? Абсолютно нормално. Нито една жена има цяло денонощие да се справя с прищявките на другия, да не говорим за себе си, нито мъжа. Единия чисти, докато другия готви или си почива, после обратното. Няма такова нещо - ти прави това, аз няма да го правя, защото съм мъж/жена.
-Какво е вашето отношение и виждане към брака, съжителството без брак и семейството. Бракът и семейството–вчера и днес-има ли разлики? Какво е тяхното бъдеще според Вас? За брака съм, не харесвам живота на семейни начала/съжителство без брак за прекалено дълго време. За мен не е отживелица, въпреки че за доста млади, дори и на моята възраст, е.