- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Обожавам или обичам? Вашите мнения..
След дълъг спор със съфорумник, искам да чуя мненията ви, за да разрешите проблема ни.
Кое е по-силно-обожавам те или обичам те? Дали обожаването се включва в описанието на ''обичам'' или е обратното?
Моето мнение ще чуете по-късно..
Без значение от контекста - обожавам е по-силно. Идва от обожествявам, приравнявам на Бог.
Вече да се каже, че обожаваш някого е малко пресилено... освен ако не става дума за собственото ти детенце, друг човек, който да заслужи такава силна дума, надали има.
+ че напоследък думата обичам, се използва доста често и в доста случай не на място. Макар и незабележимо постепенно започва да намалява нейния ефект (на думата), точно поради причината, че непрекъснато се споменава и се среща кажи речи на всеки надпис, абсолютен пример ти е Facebook-а. Та тази дума като ти стане ежедневие не й възприемаш истинското и силно значение.
Това го написах, за да го имаш и това на предвид. Иначе за думата обожавам PinkPan7her и LadyDi я обясниха добре, също може и за някоя храна да се употреби (Обожавам спагети болонезе).
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Обичам те. Това са думите, които всеки иска да чуе, а не - обожавам те. ''Обожавам те'' звучи като: ''Ти си прекрасен/на, уникален/на.''
Обожавам те го възприемам в по-еротичен смисъл някак си. Не знам що. Иначе да ти го кажат звучи прекрасно. По-сладко от обичам те някак. Но според мен обичам те е по-силно..
"Обичам те " - Любов - пет букви , две срички ... преодоляващи всички прегради и пречки ...
"Обожавам'' - звучи някак си много пресилено и фалшиво
Като цяло съм съгласна с Пантерката, ноооо
според мен лично 'Обожавам те' също може да се използва към гадже/любим/партньор/, но в случай когато дори "Обичам те" някак си не може да придаде точния смисъл или не е достатъчно. Но това се осмисля само в наистина силна, стабилна и отдадена връзка.
обожавам те според мен се използва когато боготвориш някой... издигаш го в култ.
"Обожавам те" е по-силно, но някак си го свързвам с предмет, усещане (обожавам кучета примерно), а не човек![]()
"Обожавам те" за мен е по-силно, но е някак си моментно, докато "обичам те" е по-улегнало и придава на изказа стабилност във времето. Което съвсем не значи, че е така, де. Пълните простотии може да са.
Затова аз не се задълбочавам в думите и зачитам само действията! Вместо да се чудите кой обичал повече другия на думи по-добре вижте кой какво прави за другия.
Защо по дяволите се съсредоточавате толкова много върху проклетите думи, действието е много по-добър начин да изразиш любовта си към любимия човек.
Обожaвaм,aко нaпрaвaвим морфемен aнaлиз ,ще видим,че думaтa и нaй-вече коренът идвa от "бог" - обожaние,обожествявaм. Боговете сa в центърa нa Сътворението ,следовaтелно те сa нaй-вaжното,нaй-святото (от гледнa точкa нa елините и кaто цяло древните хорa) . Могa и още някои нещa дa споменa,но кaто цяло товa е логикaтa според мен .
Това е "обожавам ТЕ", нали? Правиш лиазон с toi или tu? Не съм сигурна кое е местоимението, не сме ги учили още :д
А само "обожавам" е "J'adore"?
Никога не съм казвала на човек, че го обожавам...
За мен лично, думите ''обичам те'' са много по-силни.
''Обожавам'' попринцип използвам за действия, предмети и т.н. По никакъв начин не мога да свържа това чувство с някой човек.