Първоначално написано от
DarkTemplar
Специално по въпроса с въоръжението не се броя за компетентен и избягвам да давам крайни оценки. Бих те посъветвал да направиш същото, тъй като едва ли имаш висше военно (или техническо) образование, или пък да си вещ в областта на геополитиката и националната сигурност.
Нямам идея на колко време се сменя въоръжението в НАТО. Знам само че технологиите (които винаги първо се налагат и използват във военната промишленост) са толкова напреднали, че всяка армия (или съюз от такива) има нужда от постоянна модернизация, такива са съвременните реалности и изисквания. Почти съм убеден, че в чисто технологично отношение въоръжението на НАТО е по-напреднало от това на Руската федерация.
Относно числеността на армията - държавата ни е малка и като изключим локалните войни в бивша Югославия в нашия регион от дълго време не са водени сериозни военни действия (т.е. няма пряка заплаха на националната ни сигурност). Тези две предпоставки определят водената политика във военната област. Българският държавен бюджет трудно може да издържа многочислена армия, а и не е необходимо, защото това отдавна не е политически приоритет на държавата ни. Затова се заложи на варианта - малка, но компактна армия, която да е допълнение към съюзническите сили. Българските военни са и добре заплатени, особено когато участват в мисии на Алианса. Това го знам от първа ръка, защото имам роднини, които бяха в Ирак и Афганистан и след като се върнаха с полученото си купиха коли и апартаменти.
Така че според мен положението във военната област изобщо не е толкова трагично, колкото го изкарват някои.