Цитирай Първоначално написано от DarkTemplar Виж мнението
Специално по въпроса с въоръжението не се броя за компетентен и избягвам да давам крайни оценки. Бих те посъветвал да направиш същото, тъй като едва ли имаш висше военно (или техническо) образование, или пък да си вещ в областта на геополитиката и националната сигурност.

Нямам идея на колко време се сменя въоръжението в НАТО. Знам само че технологиите (които винаги първо се налагат и използват във военната промишленост) са толкова напреднали, че всяка армия (или съюз от такива) има нужда от постоянна модернизация, такива са съвременните реалности и изисквания. Почти съм убеден, че в чисто технологично отношение въоръжението на НАТО е по-напреднало от това на Руската федерация.

Относно числеността на армията - държавата ни е малка и като изключим локалните войни в бивша Югославия в нашия регион от дълго време не са водени сериозни военни действия (т.е. няма пряка заплаха на националната ни сигурност). Тези две предпоставки определят водената политика във военната област. Българският държавен бюджет трудно може да издържа многочислена армия, а и не е необходимо, защото това отдавна не е политически приоритет на държавата ни. Затова се заложи на варианта - малка, но компактна армия, която да е допълнение към съюзническите сили. Българските военни са и добре заплатени, особено когато участват в мисии на Алианса. Това го знам от първа ръка, защото имам роднини, които бяха в Ирак и Афганистан и след като се върнаха с полученото си купиха коли и апартаменти.

Така че според мен положението във военната област изобщо не е толкова трагично, колкото го изкарват някои.
Ххахааха, не...
Тази неделя в предаването на Диков, гостуваше един известен български генерал, който разказваше за военната съпоставка и мощност на НАТО и Русия, но засегна с огромен яд и българската унищожена армия, за която всеки вече знае.
Авиацията, морския флот и сухопътниете войки на НАТО действително надвишават руските, но нико от тях нямат духа на руския войник, който не пада от първия изтрел. САЩ е насочил усилия към космически постижения, но от друга страна Русия има и разработва лазерни и термоядрени оръжия, както и ракети, които да деактивират противоракетния щит на НАТО. Русия също се е съсредоточила в изграждането на много подводници.
Не това беше главната тема. Това, което искаше човека да сподели откровенно на няколко пъти беше за скритата от обикнвените хора война на Америка, която води. Забравих как беше точно определението - извънконтактна... Та революциите в ислямските страни като Егибет, Либия, Сирия и най-новото, което се случва в Украйна е точно тази.
Груба сформирани агенти от спец частите на ЦРУ и др, се възползват от набралата се гняв на народите, за да ги използват срещу свалянето на правителствата им и тяхното заместване с нови хора, които започват да работят още повече в тяхна форма. Това става с образуване на граждански войни, като хората се маниполират и използва тяхната отрицателна енергия, било тя към корупцията в държавата им и тнт.

Та като стана дума за България, която няма армия, но сме подписали според договор, според който съюза трябва да ни пази - при една вътрешна конфронтация и война - ние сме напълно безпомощни срещу всички обстоятелства. Тогава той заяви, че напълно нормално, НАТО и ЕС ще обвинят нашото правителство в нарушаване на човешките права и дори напротив, ще пратят войски срещу нас.

Та като се има предвид числеността на армийте - всички ни минават. Ние можем да се сравняваме само със Македония и Сърбия.
Гърция има над 100 000 хил редовна армия, имат казарма. Турция 660 000 редовна, която реално е един милион.
Румъния 90 000.
Нашата армия по данни ще я съкратят от 30 000, до 20 000, там някъде, наемно сформирана, за участие в помощ на конфликитете на САЩ, ТОЕСТ ЕДНА ЕНИЧАРСКА армия.
Не може в държава със 130 000 хил официално регистрирани ловци и още повече КУКИ, полицай, да имаме 20 000 хил армия.