Първоначално написано от
DarkTemplar
Идеите ни действително се различават. Според мен се заблуждаваш, че "ще се оправим" единствено с помощта на тоталитарни методи. Поне аз така схващам голяма част от написаното от теб (не в този пост или тази тема, а по принцип).
Не твърдя, че знам рецептата, по която ще се оправим, но можем да опитаме. Нека си реформираме из основи съдебната система, да я превърнем в работеща и ръководеща се от върховенството на закона, а не от определени частни интереси; да си направим икономиката по-ефективна и отговаряща на реалните ни потребности, възможности и ресурси; нека си реформираме из основи здравната система, както и образователната, да вземем мерки за младежката безработица; да си оправим държавната администрация и тогава да видим дали няма да живеем поне малко по-добре.
И аз гледах едно от последните предавания на Диков и по-точно интервюто му с Кирил Домусчиев (който както знаем освен собственик на ПФК Лудогорец е и виден индустриалец). Въпросният сериозен бизнесмен в прав текст си каза, че държавата не само не помага, но и пречи на българския едър бизнес, манипулирайки цените на газа и ел енергията, предназначени за промишлени нужди и по този начин удря пряко върху индустрията ни. ДКЕВР постоянно обсъжда и приема предложения за вдигане на съответните цени, което оскъпява произведения продукт и в крайна сметка го прави много трудно продаваем (това удря директно върху печалбите и евентуалната възможност за реинвестиции). Подобни безумни и икономически необосновани решения са дългогодишна тенденция. Затова и българските бизнесмени вече предпочитат да инвестират в други държави, вместо в собствената си.
И аз имам подобни роднини, и знам колко от сегашните абсурди се коренят точно в 45-те години социализъм.