Цитирай Първоначално написано от DarkTemplar Виж мнението
Идеите ни действително се различават. Според мен се заблуждаваш, че "ще се оправим" единствено с помощта на тоталитарни методи. Поне аз така схващам голяма част от написаното от теб (не в този пост или тази тема, а по принцип).

Не твърдя, че знам рецептата, по която ще се оправим, но можем да опитаме. Нека си реформираме из основи съдебната система, да я превърнем в работеща и ръководеща се от върховенството на закона, а не от определени частни интереси; да си направим икономиката по-ефективна и отговаряща на реалните ни потребности, възможности и ресурси; нека си реформираме из основи здравната система, както и образователната, да вземем мерки за младежката безработица; да си оправим държавната администрация и тогава да видим дали няма да живеем поне малко по-добре.

И аз гледах едно от последните предавания на Диков и по-точно интервюто му с Кирил Домусчиев (който както знаем освен собственик на ПФК Лудогорец е и виден индустриалец). Въпросният сериозен бизнесмен в прав текст си каза, че държавата не само не помага, но и пречи на българския едър бизнес, манипулирайки цените на газа и ел енергията, предназначени за промишлени нужди и по този начин удря пряко върху индустрията ни. ДКЕВР постоянно обсъжда и приема предложения за вдигане на съответните цени, което оскъпява произведения продукт и в крайна сметка го прави много трудно продаваем (това удря директно върху печалбите и евентуалната възможност за реинвестиции). Подобни безумни и икономически необосновани решения са дългогодишна тенденция. Затова и българските бизнесмени вече предпочитат да инвестират в други държави, вместо в собствената си.

И аз имам подобни роднини, и знам колко от сегашните абсурди се коренят точно в 45-те години социализъм.
Ами действително за някои неща мисля, че трябва да се действа по таталитарен начин.
Дори според мен реформите за предложените от теб сектори трябва да се наложат по таталитарен начин, защото иначе отново ще се намери кой да ограби всичко. Мисля, че трябва да работим по социалистичен начи. Не комунизъм, амо социална политка да водим. Такава, каквато БСП не води. Мисля, че ЕС и самия капиталистически строй и неговите идеи не са подходящи. Вчера даваха как ЕС няма да правят никакви реформи. Не вярвам, че с тях и в този режим (всеки да се спасява както може) ще живеем по-добре.