Защо пращате човека да си прави собствен сървър, дори и да излезе с готов сайт не му трябва сървър вкъщи, има купища хостинг услуги и в България и в чужбина, и въобще не са скъпи. То дори и сървър не трябва на първо време.

Като за начално наистина нищо не трябва, само обикновен компютър/лаптоп и интернет. На компа се инсталира локален сървър, намира си някакъв едитор за кода, отваря браузъра и почва.
Дори и за телефоните не трябва нищо външно, дори телефон. Програмата за програмиране си има емулатор и на него се гледат резултатите, ей на: https://developer.apple.com/xcode/

Инсталирането на готови форуми и такива неща НЕ Е програмиране. Но може да не иска да става програмист, а просто да си менаджира някакъв сайт, и ако е така може просто да инсталира Wordpress или някакво си там друго CMS и да каже "Вижте ме, имам сайт!". Е да, малко стоков, ама сайт. Повечето всъщност така започват, аз също съм инсталирал сума ти форуми и чудеса. И това е забавно, но това не е програмиране. Програмирането е създаване на нов софтуер.