- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Домакински задължения
Както споменах по-горе тези неща се правят по-рядко, но не са по-маловажни от останалите. Представи си да ти се развали нещо по автомобилът и да разчиташ на него и да се чудиш какво да правиш, а мъжът да знае как да го поправи за 2 минути? Или да трябва да се пренесе нещо което тежи 30-40кг. и да го буташ и влачиш половин час, след като мъжът ще го занесе за 5 минути. Вярно е, че на водопроводчика това му е работата, но по тази логика и на домашната прислужница работата и е да върши домакинската работа. Ако можеш да си го позволиш финансово и да имаш доверие на чужд човек, който да обикаля из апартамента ти спокойно може да отпадне спорът за разпределянето на къщната работа. Но тогава ще дойде въпросът как да разделите сумата, която ще и плащате.
Ако ти изкарваш 1000лв. на месец, а той 2000лв., обаче неговата работа е физически уморителна, а твойта не е пак ли ще е честно да казваш, че къщната работа трябва да се дели по равно? И това, че той допринася повече за семейния бюджет не е ли част от неговата свършена работа, с която подпомага домакинството? Защото по твойта логика ако всичко се дели по равно, то и бюджета трябва да се дели по същият начин. Тоест 2 х 1500лв., макар че ти не си си изработила тези 500лв.
Въпросът тук не опира до разглезване или мързел, а до йерархията в семейството или съжителствуването. Както когато те назначат в една фирма за служител, от теб не се изисква да поемаш ръководната работа на шефа или работата на хигиенистките, а се изисква да вършиш точно това за което си поставена там, така и в семейството трябва всеки да си знае задълженията и да ги изпълнява. За мен не е проблем да измия чиниите, да изпера или да пусна прахосмукачката, но трябва и момичето до мен да изпълнява своята функция щом съжителстваме заедно.
Йерархия?! Сравняваш ми йерархия във фирма с някакво измислено превъзходство между партньори?! Йерархия в едно семейство, моето момче, има по направление деца-родители. Не по направление мъж-жена. Ако това твърдиш, просто изчезни.
ТИ говориш за функцията на МОМИЧЕТО, като през цялото време обясняваш, че това очевидно не е твоята?!
Не ми сравнявай с автомобил. Къщната работа е обща, защото е работата в КЪЩАТА, в която живееТЕ заедно.
Мъжете като цяло имат по-добри технически умения. Да разбираш от коли е същото като аз да разбирам от козметика. Имам някакви базови познания, но имам нужда от помощ при проблем. Ти ми оправяш колата, аз ти помагам да избереш козметика на майка си.
Съпоставка коли-домакинска работа... СЛАБО.
През цялото време говорих за разделяне на къщната работа при условие, че и двамата работят еднакво количество време. Естествено, че ако единият е бил в командировка и е изморен от път, е доста нелогично другият да го чака да се прибере и да изчистят заедно. Неслучайно дадох пример с моето семейство. Ама кой да чете.
Ясно си личи такива мъжленца в какви семейства сте расли... горките ви майки.
Забележката ти за "истинските" мъже, които очевидно не мият чинии, също не я изпуснах.
Ама кво се хабя, 102 ти го каза добре.
RapExotic, имам чувството, че страшно подценяваш възможностите на една жена.
А пък и всичко свеждаш до физиката на двата пола.
Представи си обаче, че жената може да си свърши и "мъжката" работа? Не говоря да се чуди и мае кое как се прави по колата или да се изпоти с някакви си 30-40кг. за пренасяне. Тогава какво правим?
Ако някой ден тръгнеш с такава нагласа да живееш с партньорката си, бъди сигурен, че съвместното ви съжителство няма да трае дълго. Все пак ще живееш с човек, когото обичаш и с когото ще градите общо бъдеще, семейство и дом. В този тип взаимоотношения няма място за такива тънки сметки, разделение на домакинството, работата, парите и т.н.
Ако примерно ти работиш в офис и изкарваш минимум 2000лв. на месец, седейки цял ден пред компютъра, а тя цял ден се бъхта в някоя частна фирма за 300лв., пак ли ще използваш парите като причина да не пипнеш домакинска работа?! Айде, моля ти се.
Ай, многоооо ми падна в очите с този си пост.
Не разбирам защо някой е по-мъж, ако вдига тежко и оправя изгорелите бушони в коридора веднъж на високосна година, отколкото такъв, който заедно с жена си се грижи за къщната работа вкъщи.
Много излагация в тая тема. Излагация и разочарование.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Отказвам да приема, че има толкова глупави изказвания в тая тема. Разочарова ме, Рапчо.
Никъде не съм споменавал за ПРЕВЪЗХОДСТВО на мъжът спрямо жената. Напротив, това което твърдя е, че трябва да има баланс между двамата. За това и смятам, че определени задължения се полагат на жената, а други на мъжа. Почти невъзможно е и двамата да работят еднакво натоварваща работа и еднакво количество време. 8 часа работа като складов работник (примерно) не се равняват на 8 часа продавачка в бакалия да кажем. При това условие според мен е логично жената да поеме домакинската работа. Разбира се, че ако има нужда мъжа може да се включи и да помогне, но не и това да му стане основно задължение. И под функцията на момичето имам в предвид точно това, че жените се справят по-добре с дадени дейности, а мъжете с други. Ако мъжа не може да готви трябва ли да го прави, само защото е негов ред и да оплеска нещата? Както и ако жената не разбира от нещо трябва ли да се захваща с него, само защото трябва да се дели работата между двамата? Виждала ли си мъж как чисти с прахосмукачка и обира прах? Трудно може да го направи така, както би го направила една жена, по простата причина, че жените имат свойството да обръщат по-голямо внимание на малките детайли. И в природата е така. Мъжкия индивид строи гнездото и отговаря за сигурността на семейството, а женската за изхранването и отглеждането на малките..
Но както и да е. Всеки си има право на мнение. За това не всеки може да бъде партньор с всеки.
Аз не подценявам възможностите на жените. Разбирам, че жената може да свърши "мъжката" работа, но с много повече усилия, както и мъжа може да свърши "женската", но много по-некачествено. Това не са тънки сметки, а факти. И в момента живея с партньорката си с точно тези убеждения и нямам проблеми в това отношение.
Примерът ти с офиса и частната фирма не е съвсем правилен, тъй като аз по-горе включих фактора "физически уморителна" работа в полза на мъжа. За това твърдя, че има мъжки и женски професии и женските трябва да са по-ненатоварващи. А реално ако аз изкарвам 2000+ лева на месец няма да позволя жена ми да работи тежка работа за 300лв.
Явно живееш в 19ти век или като наблюдявам мисленето ти за теб образование няма, всички са яки бачкатори, жената в бакалията, прибира се и прави салатка и слага ракия, за теб тежко изморения "дървар" или "хамал" сядаш на дивана, опъваш крачета на масата, храчиш се на пода, псуваш жената и сладко сладко си мезиш ракийката със салатка, а?.. ;3
Изумявам се, колко тъпо е това, твое изказване.. Да не говорим, че в живота - най-добрите готвачи винаги ,са мъже.. Но, както и да е, не желая да се конфронтирам с никой, според мен е тъпо обаче, да се правиш на големия "мъжкар" и да не изхвърлиш боклука или да не помогнеш на приятелката си, с едно нищо и ник'во простиране.. Мисля, че те е страх да не си повредиш маникюра.. В тая тема, женските са повече алфа от теб, смятай. ;С
От толкова зор да се изкараш алфа, се изкара путка.
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
А като и двамата можете да правите нещата еднакво добре? (Пример с готвенето, не е толкова сложно и двамата да могат да готвят.) А не е голяма философия да пуснеш пералня/прахосмукачка/ да изхвърлиш боклука/да простреш/да забършеш прах/ да сгънеш дрехи/ да изгладиш... Само за готвенето съм съгласен, другото трябва си шизофреник с три лоботомии зад гърба си, за да не можеш да ги направиш.
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
е тъй де
като има да се хвърля боклук... ми, хвърляш боклука
кво почвате да го смятате
"миналата седмица аз хвърлях, сега е твой ред"
ебати простотиите
виждаш го, взимаш го, хвърлящ го
А какво правим, ако мъжът изведнъж остане безработен и цял ден си стои вкъщи. Пак ли се очаква жената като се прибере капнала от работа да почне да разтребва и да готви, докато мъжът си седи на компа, разцъквайки някаква игра ?
cuz I swear, I don't care ... ;]]
Май аз съм единствения мъж от тук, който си пере/простира/глади/чисти/готви. ( в началото ми беше много трудно, но не хвърлих ютията )
Съгласен съм с @DisappointedDreamer: И аз бих помагал на жена си след време.
И най вече с @tireheb
Аз лично съм наблюдавала такова явление. Грабвал ми е прахосмукачката от ръцете, щото съм била минала половината стаи и било негов ред сега. С такъв кеф го направи, че чак почна да си припява I want to break free и да си врътка дупето като Фреди от клипа на песента.
Баба и дядо са същата работа - и двамата са пенсионери, дядото си има собствен бизнес и бачка там, баба е сложно подвижна поради проблеми с краката, както и Джаксънова епилепсия. Сиреч освен, че не може да си върши нещата, които до преди две години е правила, тя изисква и малко по-специални грижи. Когато нас с майка и леля ни няма или нямаме възможност да слезем да им помогнем, дядо се хваща да чисти с прахосмукачка, да подрежда и раздига масата, мие чинии, следи дали си пие хапчетата, помага и да излезе на разходка, после я прибира от вън, когато се налага я къпе, оправя легла, налива Пате в тоалетната, (тва всичкото бая рядко му се случва де, но не го намира за обидно или нещо такова) даже боб е варил. А пък салати и мезета да почне да ти прави, ще си оближеш пръстите.
Или пък баща ми - всеки уикенд у бабини се излизва от пода до тавана, банята, тоалетната, шкафовете, Пере се дори и на баба инвалидната количка за съвсем лошите дни, сготвя се, двора се разчиства, измита, садят се цветя когато му е времето, столовете лятото всяка седмица се търкат със препарати и така нататък. Къф е проблема нас с майка като ни няма татито да помете терасите и да ги измие, да простре прането, да пусне другата пералня, да мине с прахосмукачка?
Питам: Защо има такива мъже, които не се чувстват ощетени като мият чиниите и бършат прах, не броят кой колко пари е вкарал и не им дреме кой ква работа работи? Щото даже и на продавачките в бакалията не им е лесно, да не говорим за секретарките, които искат или не трябва да вършат всякакви простотии, които не им влизат в задълженията И да търпят ужасното настроение на шефа си преди да си е глътнал кафето. С последното искам да кажа, че на никого не му е лесно и всеки си носи кръста, така че щом сме семейство, партньори, имаме дете - нещата за вършене вкъщи трябва да се делят. Не говоря за строго разделение тип аз готвя, моя мие чиниите, а за това, че докато единия прави едно, другия хваща друго и хоп - за два-три часа всичко е на шест. Ама трябва да се правим на големите мъже, щото...
Dr. Gregory House
Доколкото разбрах, мислиш, че ако мъжът участва в домакинската работа, все едно се е наложило да го направи, защото ти не можеш да се справиш сама. Това поражда срам. Аз мисля, че поначало е задача и на двамата, тъй че не стои въпросът дали някой може или не може сам; няма нужда сам.
Но съм съгласна, че уютът се прави най-вече от жената, защото обикновено нея я бива с дребните детайли, да съчетае хубаво цветовете и елементите, да пипне, където трябва. Условие за този уют все пак са най-простото бърсане на прах и пускане на прахосмукачка, които всеки може да прави.
Напомни ми на една от най-близките ми приятелки. Тя все се грижи за другите, по събирания готви и поддържа ред, вирее най-добре в мъжка компания и е известна като "суперпечена" сред момчетата (но не супержелана). Предпочита връзките й с приятелите й да са като майка-дете и да ги задържа, защото имат нужда от нея, а не заради нея самата. Свързвам го със страх от отхвърляне. Напомни на нея, особено с историята за вилата. Нямам въобще поглед, че да правя паралели, ама може пък да има смисъл да го изкажа.
Dr. Gregory House