- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Домакински задължения
Добре де, кое е излагане? Че се опитва да се справи И сама с каквото може? Погледни го от другата страна - женските искаме един мъж да може да прави основни неща като чистене с парцал/прахосмукачка и да не гледа в пералнята като полезно изкопаемо. Защо да е лошо един мъж да иска жена му да може да се оправя и сама с колата, а не да позвъни в един момент и да му изтърси „Мило, гумата на колата се спука и аз я заебах на еди-коя-си улица.“? По тоя начин стават двойни стандарти, нали всички сте против тях?
Искам да питам просто от любопитство (пък и ако някой въобще обърне внимание):
Момичета, за вас какво е тежка работа? Питам в буквалния смисъл. Гледам повечето давате някакви примери с чанти, туби, гуми, багажи, за които на мен лично ми е странно да се търси мъжка помощ. Изключвам тези с проблеми, които не им позволяват да вдигат/пренасят по-тежки неща.
Жабо. Кефят ме бойните мацки. Но не ме четеш.
Първо.Трябва ли да карам жена, която не е по сменянето на гуми и не иска да го прави сама?
Второ - всяко семейство е различно в тези отношения.
Някои искат едно, други - не.
Основна работа в къщи,извършвана от мъжете, се смята за напълно нормално за едни пички, други предпочитат те да си вършат главната дейност
Разбира се при еднакви условия на съжителство от гледна точка на работата и условията - всеки трябва да се включва в клането.
Торенце, истината е обаче такава, че като надмине една средна възраст семейната двойка - в повечето случаи жената поема 80% от домакинството и всички се оплаквате, но няма кой да ви чуе е телевизора се увеличава.;д
Факт, ама в българските, а и не само, семейства - е така. Патриархално или не, винаги мъжете сме по-големи мързели в това отношение и не го правим качествено. Липсва ни това.
Не казвам, че трябва да я караш да прави това, а че с този си пост поставяш нещата грешно. Би било хубаво един индивид да знае как да се справя със всякакви битовизми или поне да опитва - мъжът да си мие чиниите, а жената да може да паркира примерно.
Излагацията е да кажеш, че понеже си от женски пол, трябва да ръчкаш мъж си по магазините да ти мъкне дисагите със зарзават и кайма, а пък накрая да искаш да ти помага с еди-кво-си, щото нямало мъжка и женска работа. Пък като не е по сменянето на гуми - хубаво, нека да я зареже насред пътя, кво толкова? Ако така ще си запази женската гордост или квото е там - добре ама иначе... Де да знам, не ме кефи нещо. Окей, да поискаш помощ когато усещаш, че не можеш да направиш нещо, не е нещо лошо ама е хубаво поне да се опитваш да оправиш нещата или да предотвратиш евентуални спънки за по-нататъчното оправяне. Тоест да реагираш възможно най-адекватно като ти се спука гума, а не да ревнеш, че си жена. Не за нещо друго ами от гледна точка на това, че една жена-пич ще се почувства бая по-добре да опита да се оправи сама и да успее криво-ляво, а не само да остави нещата ей така, на епек посред кръстовище. Представи си следната ситуация. Живееш си с приятелката си, мирно, спокойно обаче един ден се прибираш и тя седи на тъмно с посинени очи и начупен нос, щото изгоряла крушката в коридора, пък тя била жена и не можела да се покендри да я смени и чака тебе. Няма ли да се запиташ за чий ти е тая, при все че не може д-то да си избърше сама?
Хохи, за тежка физическа работа бих сметнала поправяне на нещо; може би дори и местене на мебели; размъкване на неща, тежащи повече от половин Тори; ремонти из къщи (не крушката или фасунката, а зидаро-мазачески дейности, лепене на гипсо-картон и такиа красиви); сериозни ремонти по колата.
^Тъп ама вие го създавате. Нещо като борбата за еманципация. То това женското е малко като "моето си е мое, ама чуждото е общо" ако мога да го транзитирам към темата.
Не знам дали разбираш, ама защитаваме противоположната гледна точка в момента :д
Много би ми било неудобно да обяснявам как къщната работа е обща, ако съм тотално безпомощна да свърша нещо по-така.
Не знам, радвам се, когато някой ми показва нещо ново. Наскоро познат ме учеше на някакви хитринки с колата, които не владея, въпреки че съм шофьор. Радвам се на личностното израстване просто.
Опитвам се да бъда поне част от идеала си за жена, а именно такава, която може да е мила, нежна, прекрасна домакиня и да зарадва една тумба мъже с идеално изпечено месо и шоколадови мъфини, но в същото време не е напълно безпомощно създания, тресящо се на високите токчета и кършейки ръце, когато стане нещо неочаквано... или когато трябва да се поизцапа/понапъне малко.
Е, трябва да видите един опит да отворя буркан - от ония старите капачки с винт, дето уж трябва леко да се повдигнат с нож или лъжица. Е, нямаше кой да ми го отвори, добрах се до компота, ама много ми се смяха после.
Аз съм си докарала доста сериозно гръбначно изкривяване от мъкнене на 10 кг чанти с покупки. И всеки път докато се занеса до нас си мисля как точно това занимание въобще не отива на една млада дама, но уви няма кой да ме отмени. Виж, ако имах мъж до мен със сигурност щях да твърдя, че не е моя работа да се изгърбвам като кон.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Тори, моят коментар беше насочен конкретно към Розавата пантера и примерите и със смяната на гума, защото се уточни неточно. Като е спукана гумата, разбира се, че ще е по-добре да се пробва. Тогава има опасност обаче и да преобърне колата, като се има в предвид женската логика. Същото е и с трудното паркиране на кола. Ако беше моя кола бих предпочел аз да си я оправя. 99% от леките катастрофи са по женска вина. Смяната на крушка и местенето на мебели пък не са нищо особено. Едно е да си принцеса, друго е искаш помощ.
Елементарните битовизми като миене на чинии могат да се вършат от мъжете, но жените ги заместват в тях.![]()
Дрейд, я пак помисли кой го създава тоя тъп двоен стандарт? Щото едва ли не ние - момичетата от темата - ставаме алфи и ни се хилите на изказванията, а като отказваме да направим нещо по въпроса, излизаме пикли.
Едит:
Може коментара ти и към Господ да е насочен, аз обичам да се бъркам където не ми е работа и да изказвам мнение, все тая дали е искано. Окей, има опасност да не направи нещо като хората ама нали като една мацка е станала шАфьор, трябва да знае и как да се оправя в рискови ситуации. Криво-ляво, пак казвам. С изрядна кола и баба ми може ама непредвиденото не пита мъж ли си, жена ли си и ква ти е логиката.
За другото - не казвам, че ми е много сложно да преместя кафяната масичка от едната стая в другата, посредством бутане, дърпане, вдигане, а че има неща, които сам човек и да иска, няма как да ги направи. Там е и врътката - да си знаеш способностите и да не се изсилваш. Вярно - аз още не съм шофьор, но по никой начин няма да си зарежа колата някъде, щото гумата била спукана и не ми било работа. Със сигурност ще вземам частни уроци от дядо (с това се занимава) как да оправя бакиите и да стигна където трябва, а не да оставям неразборията. При мъжете е същото - като си хванал да си вариш макарони, трябва да можеш и да си миеш чинии, тави и тям подобни. Ако не можеш да го направиш - ми недей да вариш макарони и да караш кола.
Последно редактирано от tori : 04-15-2014 на 20:57
Ужасно е с тия торби, ама... нямаме избор. Няма да ходя да пазарувам всеки ден.
Можеш да пробваш да пазаруваш с раница, така ти се разпределя товара поравно между раменете!
Това е гениална идея... която тъкмо ми хрумна! Хах, тъкмо днес мъкнах 10-15 кила на рамо и... пак е по-добре с чанта отколкото с найлоновите торби. Следващия път - с раница.
Ако и в секса я карате така, мажа да прави всичко а вие да стоите като паметници, съжалявам ама не трябва да е така.
Не мисля, че разбра какво искам да кажа. Аз точно това казвам - че равенството трябва да е равенство, а не компромиси от едната и другата гледна точка. Пантерата нагоре обясни точно това.
Малка съм, верно е. Не твърдя обратното. Само казвам, че няма да чакам тоя и оня да ми оправя гумата, щото иначе няма как да изисквам от него да си измие чинията. Някак нечестно ми е.
Пък мъжо ми си ме гледа много добре, че даже и ме прегрижва - едва наскоро успях да го свикна да не ми взема раницата след даскало, наред със своята, щото съм била момиче.
Аз си мислих, че нежния пол не иска да си цапа ръцете и да си разглобява кръста, само и само, за да не измие някоя чиния в повече :Д
За мен това е грешно.
Не е заради едната чиния в повече, а за това, че не трябва да чакаш някого, щото не било твоя работа, а да опиташ да оправиш нещата самичък и навреме. Пък и е нечестно - как така аз да го викам постоянно като направя беля, а да очаквам той да си чисти след себе си? Не става, нечестно е. Равенството е нещо сложно за разбиране.
ако някой си мисли ,че някога е имало или ще има равенство..
Те точно тия тъпи двойни стандарти не позволяват равенство. Щото едно време жените са се борили за панталони и гласуване, били са доволни и на тва, а подобни често срещани ситуации от бита и изказвания в нашето съвремие, ебават майката на всичко.
А какво лошо има да му чистиш в къщи, а той да те гони за гумите и гафовете?
ПС: Нашето съвремие е толкова осакатено, безморално и бездуховно, заблудено, че няма да спорим.
Докато има и съществуват по-тежки форми на физическа умора - ще има двойни стандарти.
Доколкото за миналото? Рицарите са отдавали към жените много повече чест и достойнство отколкото днес.
Няма лошо да му чистя ама не се виждам така. Не се харесвам така. Няма да моля никого да ми оправя бакиите, само за да чеша нечие его, щото видиш ли, било работа на мъжа да се занимава с колата. Няма да му мъркам, щото завися от него или нещо такоа, сорЕ.
Аз съм човек, той също и като такива очаквам и двамата да не подбираме кое каква работа било според обществото. Освен това не е задължително мъж да разбира от коли, както и жена да може да готви.
АМИН!!
Иначе с второто не съм съгласна - поне малко от малко да разбира от коли, не да ни остави колата на пътя и идея да си няма какво е. Това ми е като жена да не може една елементарна манджа да завърти (да, и аз следвам рецепти за неща като мусака, ама ми се получава муцка пък). Просто... не е задължително, ама... нали. :д
Не ми скачайте, личен възглед ми е.