- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Vecheren chas-rabota
Анархи, обясних ти кое е проблемът с поста си. Прочети. Не ти говоря само за закон.
Лиланда,
Гранд и Мултиплейс в Слънчев говорят ли ти нещо? La cuba de la nerra било пък в Несебър даже.
Щото не съм била, но доколкото знам, хич не са "долнопробни кафета на мутрички". Баш от там това момиче е било наето и изхвърлено след няколко дни без обяснения, прибирали им бакшишите и отношението хич не било на ниво. Нямала е документи, но би следвало изобщо да не я наемат, ако беше заради това, нали?
75 % Ако не и повече от заведенията по морето се държат от мутри.. Но ако има документи, не могат нищо да й направят.
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
Лилче, Гранд през деня е кафене. Да ти го подчертая ли и аз дебело?
Анархи, не, мацката е съвестна, тиха, кротка. Гледала е в очите и е изпълнявала. Няма лиготии, говорене по телефона и т.н.
И продължаваш да не загряваш - не ти говоря за закон, така че можеш да спреш да го повтаряш.
А за изисканите ти казах - непълнолетни - рядко. По някаква причина ги избягват. В свестните ресторанти даже се сещам, че сервитьорите са масово мъже на години.
Но да, за 18-ти път, разбрахме се, че е легално. Оттам - нататък всичко опира до етика.
Да и все пак не разбрах, какво говори лошо за родителите й, че наемат непълнолетни..
Ако момичетата си вършат добре работата в ресторанта, а ресторанта е изискан и имат необходимата документация, лошо говори за родителите й, че пак "аз без да се заяждам" се заяде е тъй от нищото..
И виж знам, че аз съм като кон с капаци и в много отношения не съм прав, ама посмали я малко тая горделивост и си признай веднъж, че не си компетентна, извинявай и аз не съм, ама Лина дет се вика цял живот само там е била, че даже техните имат бизнес, общуват в тая среда и прочие.. Та ндам, свий се веднъж и си признай, че не си права, щото е така говориш ама хич без да знаеш.
Даже не те хейтвам, съветвам те. Просто понякога трябва да знаем, кога да млъкнем.
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Излагаш се просто - тръгнал млекаря да спори с месаря за месо..![]()
Dr. Gregory House
Не съм аз тази, дето чете избирателно.
С петнайсетте "акО"-та, съм съгласна, да.
И съвсем правилно го отбеляза - ТЕХНИТЕ имат бизнес, дам.
Лиланда, репликата ми беше към възлюбения ти по повод ЕЛИТНИ РЕСТОРАНТИ.
Не "кафенета". Като дете на родители с бизнес поне това да беше научила като разлика.
Второто, което очевидно си пропуснала, е, че въпреки че тия две заведения са на мутри, пак са от най-посещаваните, нали? Не са някакви долнопробни и безизвестни.
Като си решила да се заяждаш, нека ти дам съвет - ти си пикла на 15-16, да казваш "работили СМЕ" е безкрайно смешно по много причини. Родителите ти са работили. Недей лежа на техни лаври, защото имам познати, които са деца точно на хора като вашите - със собствен бизнес и т.н. - помагали са десет пъти повече отколкото ти най-вероятно, минали са през всевъзможни функции в ресторанта и пак не си позволяват да се изказват така. Много можеш да научиш, но просто изказът ти на тези години предизвиква снизходителна усмивка.
Все едно като съм бачкала месец и половина във фирмата, в която работи майка, да кажа "работила съм с уважавана немска козметична фирма с 50-годишна история". Еми... смях.
Последно редактирано от PinkPan7her : 04-19-2014 на 13:57
Все още чакам отговор на следния въпрос
"Ако се има необходимата документация, мацките работят съвестно и говорим за законно заведение, което е напълно легално във всяко едно отношение, кое говори лошо за родителите й?"
Че този въпрос малко така се избягва, защото явно няма точен и конкретен отговор освен. "Щото за това можех да се заям".
Dr. Gregory House
Редактирах си мнението, за да ти отговоря - с 15-те "ако"-та, да, съгласявам се.
Ако е легално.
Ако няма недоразумения.
Ако клиентелата е на ниво.
Ако не са с твоята нагласа за потенциалното ти кафене тип "боли ме фарът ква ми е клиентелата, ако ми пълнят джоба".
Ако, ако, ако.
Да, окей, разбрах те напълно и се съгласявам, бе, човек.
Чисто от любопитство, няма какво да кажеш и за това почна да хейтиш или хейтиш по дефалт?
Да обиждаш на "15-16 годишна пикла" е много грозно, при условие, че тя просто ти казва- как стоят нещата в тези среди, а ти нямаш пряк допир..
Иначе ми е интересно, кога й свети, че знаеш, че тя не е помагала в ресторанта и хотела? Или че е помагала десет пъти по-малко от твоите познати?
Сериозно усети се, ставаш за смях, по принцип си сериозна и оправна мацка, която уж знае, кое, как и какво, ама сега се излагаш и упорстваш е така в задънена улица.. Признай си, че първото го написа просто да се заядеш, защото вече втора страница, шикалкавиш относно въпроса, който явно няма отговор, освен, че просто си се заяждаш.. И сериозно спориш, с човек израсъл в този район, а не само, че там живее, ами и кажи речи, цял живот се е наслушала и нагледала на цялата тая мизерия по морето.
Dr. Gregory House
Като имаш претенции, ще ти отговоря на всичко едно по едно.
Като споменах това за сервитьорите на възраст и аз говорех за ЕЛИТНИ РЕСТОРАНТИ, какъвто е и нашия между другото..Тоест беше..От най-посещаваните са, но знаеш ли какво се случва в тях..Не, нали? 'Щото са известни в цял свят с "танцьорките" им, с наркотиците в питиетата и така нататък и така нататък. Не са безизвестни, но за мен лично СА долнопробни. Надявам се намираш разликата.
Казвам работили сме, защото цял живот съм била лепната за тях и не съм им помагала, а съм РАБОТИЛА НАРАВНО С ТЯХ. Смея да твърдя, че много повече работа е минала през ръцете ми, отколкото на теб..Не знаеш как аз цяло лято се съсипвам от работа..Случвало се е майка ми да ме е молила да си почина и аз пак да не съм искала. Това, че ТИ си мислиш, че не съм работила, не значи, че не е така..И в случая пиклата си ти, защото ТИ говориш без да знаеш. Но да нападаш е много лесно, дори и да не си права.
Вземи най-сетне отговори на съществения въпрос, та да стигнем до края на този спор, ако е възможно..
Отговорих ти, какво искаш?
Гарантирам ти, че не е помагала повече.
Чистене в кухната и на самия ресторант, ставане в 6, за да го отвори, сервиране, взимане на поръчки, разправяне с доставчици... хайде, моля те, да не стане като с примера за перфектния полиглот.
А иначе... ще дойдеш на моята, като ви казвам, че да ми спорите за Германия е пълен смях. С тая разлика, че аз говоря от собствен опит, а тя от опита на родителите си, неусетно казвайте "ние" вместо "те".
Едит:
Да, добре, наравно била работила. МОЛЯ ТИ СЕ. Кога? аза до "по-миналото лято", това значи... лято 2012, нали? На 14? На 15? К Наравно с майка си и баща си? Пускали са те на скара на 14-15? Вдигали са те в 6? Работила си до 00ч? Хайде, моля ти се.
Има два варианта - или имаме много различна представа за "съсипвам се от работа", или родителите ти наистина са те карали да ставаш в 6 и/ли да лягаш след полунощ, което вече наистина говори лошо за тях. Кое от двете е?
Отговорих му на въпроса, не умееш ли да четеш?
Иначе да, намирам разликата между "долнопробен" и "посещаван".
Последно редактирано от PinkPan7her : 04-19-2014 на 14:12
С какво гарантираш? С мен ли си била? Общували ли сме въобще, че гарантираш?
Няколко пъти ти казах, че ресторанта вече не е сред най-посещаваните заради семейни проблеми..Именно заради тези семейни проблеми той вече не е наш, а на леля ми. И миналото лято ние се занимавахме само с хотела..Работата ни беше да изчистим за 2-3 часа стаите, да пренесем мръсното пране до колата за пералното и да седим. Това е причината да съм киснала във форума. И да, пак съм работела наравно с тях. Предишни лета обаче е имало случаи, в които не съм спала със седмици или съм спала по 1-2 часа на ден, само за да мога да съм "на смяна" на другия ден. Буквално съм се занимавала със всичко, дори съм изграждала основите на втория ни ресторант заедно с баща ми. Да ми кажеш, че не съм работила е много смешно, при положение че аз знам какво съм правила, не ти.
И не, не си отговорила на въпроса. Той беше какво лошо говори за родителите ми това, че са наемали непълнолетни, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ /не ако/ всичко е били изрядно.
едит: Никой нищо не ме е карал. Нашите СА МЕ МОЛИЛИ да спра да работя и аз не съм искала. Недей да обиждаш тях без да знаеш.![]()
Последно редактирано от Lilanda : 04-19-2014 на 14:25
Мдаа, добре, че пишеш каквото ти уйдиса на акъла.
А за перфектният полиглот да не говорим, колко езика говориш ти? Защото тя се е справяла на хотелска рецепция с 4-5? Това лято, когато още беше на 14? Ти на колко езика говореше на 14? Работеше ли на 14? Не, че нещо, даже не я защитавам, ама тя може да те сложи в малкият си джоб и е крайно време да кажеш, че не разбираш и да спреш да се излагаш, защото спориш с месаря за месо, което е глупаво, а претендираш за много зряла и осъзната мадама.
Ако беше такава, щеше да кажеш, ти разбираш повече от мен, защото си в тази среда цял живот, а аз нямам обективно мнение, но е много по-лесно да беснееш да се нервиш и да нападаш, нале?
Dr. Gregory House
Добре бе, айде остави мадамата да обясни в какво се изразява работата на 14-15-годишно НАРАВНО с родителите му. Честно. Млъкни и я остави да каже.
Нищо общо нямат двата цитата. Едното е теза, искам аргумента.
Ставала е в 6, лягала е по нощите (защото един ресторант не затваря в 22-00 ч, когато едно 14-годишно би следвало да си е в леглото, нали?), чистила е кухня, уговаряла е доставки, носила е по 3-4-5 чинии едновременно (умение, за което мога само мълчаливо да завиждам)? Щото ако е правила това на 14, значи техните наистина са за бой.
Ако не го е правила, за какво "работила съм наравно с тях" говорим?
Не съм спорила, че разбира повече от мен за нещата по морето, но живо ме заинтригува с това твърдение за работата. И понеже е по доказването, държа да чуя. Тихо и я остави да се изкаже.
За полиглота дори няма да говоря, немалко хора ти се изсмяха.
Последно редактирано от PinkPan7her : 04-19-2014 на 14:29
Добре хубаво оставям ви да си се карате и да ти се смея, само ми отговори:
колко езика говореше на 14?
Работеше ли на 14?
По-колко часа дневно?
Сиреч, кое ти дава правото да обиждаш на пикла? Щото ти на 14 съм ама сто процента сигурен, че пръста не си си помръдвала да излезеш да работиш, а майка ти ти е давала стотинки за сладолед галакси от близката бакалия.
А щом така стоят нещата, ти си пиклата, да не говорим, че се изказваш супер неподготвена.
Чакам отговорите на тези въпроси, после продължавай като кон с капаци да си спориш и да обясняваш, все още не разбрах, кое е лошото на техните, че са работили с момичета под 18 (над 16), при условие, че всичко им е било изрядно. (няма ако).![]()
Dr. Gregory House
Приятелката ти НЕ Е ГОВОРИЛА СВОБОДНО 4-5 езика на 14, подписвам се с две ръце под това. И продължава да не ги говори, немалко хора, които живеем в ЧУЖБИНА, се изказахме по въпроса със "свободното общуване".
НЕ, не съм работила на 14, защото е НЕЗАКОННО, както сам отбеляза.
За 18-ти път - не споря, че е лошо, че работят с непълнолетни, ако (това е равно ва "при условие, че", не ми се заяждай за глупости, нали си филолог уж) всичко е изрядно и ако клиентелата е свястна. Съгласих се с теб по този въпрос. ПРОЧЕТИ ПРЕДИШНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ ПАК!
Айде сега млъкни и очаквам отговор на Лил дали силно преувеличава или техните експлоатират детски труд.
Окей. Получих си отговора. Вашите експлоатират детски труд.
И не, скъпа, независимо какво си й казала ти на майка си, те носят отговорност за теб и това какво казва едно ДЕТЕ, няма значение. Те са отговорни за теб до навършване на 16.
Ако наистина си ги правила всички тези неща и ако в момента беше в Америка, вашите щяха да ги съдят при най-малкия намек от съсед, че ставаш в 6 и работиш до нощите, надявам се да го знаеш. Не е повод за гордост и не го разправяй наляво-надясно.
Приключих по темата.
Отговора го дадох с удебеленото. За 18-ти път. Не съм аз тази, дето не чете.
Последно редактирано от PinkPan7her : 04-19-2014 на 14:37
Всъщност е законно.
Продължавай.
Dr. Gregory House
Оплете се в собствените си аргументи, почервеня от яд, почна да нареждаш и да псуваш и ся си вадиш няк'ви доводи от задника и обиждаш, нечии родители, които даже не познаваш..
Много зряло, много - акъла ти е като на петокласник.
Тип " дай ми куклите на ти парцалките"
А с ония ти изказвания, че си сигурна, че тя не работела толкова колкото твоите приятели, ех деба, тук наистина ясновидски способности развивате.. И как пък винаги, твоите приятели са най? Там където живееш е най? Всичко твое е най? А всичко чуждо на боклука.
Детски истории..
Веднъж ако си признаеш, че не си права, светът ще свърши ли?
Dr. Gregory House
Тая прекалена горделивост до нищо хубаво няма да те доведе, човек трябва да знае кога да отстъпи като не е прав.![]()
Dr. Gregory House
Сори, видях първо поста на Анархи.
Лилче,
по повод драматичното "аз съм за бой, не родителите ми". Казах си мнението по въпроса, а именно, че ти си детето, следователно те са за бой. Ето и защо е така:
Определение за дете
Чл. 2. Дете по смисъла на този закон е всяко физическо лице до навършването на 18 години.
Санкции:
(2) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г., доп. - ДВ, бр. 42 от 2010 г., в сила от 02.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г., в сила от 01.06.2012 г.) Който допусне от 22,00 ч. до 6,00 ч. дете в управляван от него търговски обект в нарушение на чл. 8, ал. 3 и 4, се наказва с глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - с глоба или имуществена санкция от 5000 до 8000 лв.
Нали... Нп.
Анархи, далече съм от тая мисъл, че всичко мое е "най". Не иронизирах, когато казах това за чиниите, наистина мога само да завиждам. А за приятели... не е приятелка, а позната, но е на 22 вече, техните имат ресторант в Пловдив и тя наистина е бачкала стабилно там. Когато го водихме тоя разговор и бях в ресторанта, е била на 18 или 19, не помня. На тези години да кажеш "да, бачкала съм здраво с нашите" е напълно окей. На 15-16, при това говорейки за по-миналото лято - не.
Признах, че не съм права. Ако родителите й имат ресторант, в който бачкат легално непълнолетни и клиентелата е такава, че на непълнолетните не им се налага да се справят със стресови ситуации от типа, който описах по-горе - тоест от етична гледна точка всичко е наред - да, не бях права. Първият ми пост беше провокиран от идеята, че масово, ама масово непълнолетните по моретата нямат разрешителни. Доста приятели бачкаха там преди 18, не знам тия родители как ги пуснаха ей така просто.
Толкова от мен.
Заминавам да си чета маркетинга.
Последно редактирано от PinkPan7her : 04-19-2014 на 14:52
Знаеш ли кога ще ме глобят, ако детето ми е с мен в собственият ми ресторанта и седи на масата към 11 часа?
Дори и да го видят да носи чиния, две? Е баш никога, защото ресторанта е лично мой, тя е дошла просто да си виси, няма закон, кой кога трябва да си ляга, кеф й е да седи до 11 ще седи - нали аз съм с нея "придружавам я".
Пак довод от задника - ако говорим директно за Лин и подобни случаи - а естествено, който наема непълнолетен персонал и е изцяло изряден, ще подреди така смените, че те винаги да са първа или втора, но никога нощна. / Демек да свършват преди 20:00/
Отговарям ти аз, щото тя отиде да яде, а на мен ми се спами..
Още нещо, тя е помагала с каквото може на техните, при условие, че има възможност, а тя има и желание, защо не?
И друго.
Тя говори Английски, Испански и Руски, а учи/говори г/д / бе не знам точно - Италиански
и Българският - айде кажи ми, че няма как да се справя на рецепцията, при условие, че тя това прави цяло лято почти по цял ден, висеше на рецепцията. и отделно помагаше на техните, с каквото друго може, когато може..
Последно редактирано от AnarchyBoy : 04-19-2014 на 14:53
Dr. Gregory House